bugün

insanların yaşamasını kolaylaştırmak ve barınma, eğlenme, dinlenme, çalışma gibi eylemlerini sürdürebilmeleri için gerekli mekanları, estetik, işlevsel gereksinmeleri, teknik ve yönetsel zorunluluklarla bağdaştırarark inşa etme sanatıdır.

(bkz: mimar)
canıma okuyan ama genede deli gibi sevdiğim bölümüm.
felsefesi sırasıyla; estetistik, ekonomi, güvenlik olan meslektir.
mühendisler için gecerli olan 'para kumarla,karıyla,mimarla yenir' kuralını hatırlatan meslek
(bkz: turkiye de mimar olmak/@tfcvbg)
kızlara çok yakışan bi meslektir.
ne zaman ki insanoğlu bir toprak parçasını çitle çevirdi, mimarlık da başladı, çatışma da.
5 10 yıl sonra %70ini bayanların oluşturacağı meslek.
zamanında bir hocamızın siz ne mimarısınız? sorusuna ben dış mimarım diyerek cevap (aynı zamanda muazzam ayar) verdiği meslek. malum içi var peyzajı var şusu var busu var, mühim olan insana saygı gerek yok bunlara demeye calışmıştır hoca.
okuması dert allah derttir. en tembel en vurdumduymaz adamı bile yola getirir bu tempo. bunun dısında su kavram senin bu kavram benim konularıyla beyniniz mahvolur okulunda ama iş hayatında kavramların olmadıgını anlarsınız ve bildigin her seyi unutup sıfırdan ogrenmeye baslarsınız. ama guzel iştir her ne kadar derdi de olsa.
matbaanın bulunması ile birlikte mimarlık yavaş yavaş zayıflamıştır, çünkü binlerce yıldır düşüncelerini, kültürlerini kayalar, taşlar yolu ile yansıtan insan, matbaanın ardından derdini ve kişiliğini kelimeler ile anlatmaya başlamış ve mimari böylece zayıflamış, güçsüzleşmiştir.
türkiyede bir dışkıya yaramayacak mesleklerden biri daha. Hukuk okuyanlar amerikan filmlerinde ki gibi o süpergüzel duruşma salonları beklerler(daha nice mükemmellik aslında anlatmaya hiç gerek yok). Ha işte mimarlarda öyledir , cnn de orda burda izledikleri yayınlarda yada yazılı basında gördüklerini yapacaklar sanırlar. huuuuuuuu lan lan işte böle şuraya deli bi bina dikecem tarzında düşünüp girerler.. sonra 3 oda bi salon apartımanı çizmek zorunda kalırlar.. aslında çizmelerine de gerek yoktur bir tane hazır da beklet sonra ölçüleri değiştir.
sözün özü öle karizması fln olmayan meslektir. güzelim , kültürel seviyesi tavan yapmış halkımı barındıran ülkemde neleri çizmeyi planlıyorsunuz? efendim bilmemkaçıncı döneme özgü iş bu tasarımı görüyorsunuz eee kem küm.. ziktir ulaynnn mozaiği nerde bu apartımanın!(bu da örnek bir diyalog sayıla)
*bu bölümde okuyanlar bir süre sonra evlerinin yolunu unuturlar çünkü sabahlara kadar okulda kalıp projelerini bitirmeye çalışırlar.
*gecelerce uğraştıkları bir proje bir derste hoca tarafından üstüne çizik atılarak yerin dibine atılabilir yada sınav esnasında gezinen hoca ilk beğendiği çizime 100 verip başka hiçbir projeye yüksek not vermeyebilir.
*okuyanlar kadar hocalarının da ilginç olduğu bir bölüm olarak bilinir.
çok masraflı ve yorucu bölüm..
en sevdigim meslek.
gece çalışıp, gündüz koşturmayı, fırsat bulduğu yerde ve zamanda biraz da olsa kestirebilmeyi öğreniyor insan. zor, masraflı, yoğun, yorucu ama yine de güzel, yine de zevkli..
Okuması zevkli fakat iş bulması çok zor olan bir meslek olarak anılmaktadır.
4 senede bitirilmesi mucize olan bölüm.

(bkz: ben bugün bunu gördüm)*
ozalitçilerin ve kırtasiyecilerin en has müşterilerinin eğitim aldığı bir bölümdür.
ya sevilmesi ya terkedilmesi gereken bölüm, disiplin. eah işte diyerek yapılamayacak ölçüde zordur, yolları taşlıdır. teknik üniversitelerden mezun olanların iş bulma oranı diğerlerine oranla daha yüksektir.
Bu bölümde okuyan arkadaşımla yaptığımız basit bir karşılaştırma sonucunda anlaşıldığı üzre eğitim masrafının tıp fakültesini katladığı bölüm.
sürekli proje yapan entel insanların okuduğu yada okurken entelleşen insanların olduğu bölüm. kendilerini sanatçı zannederler genelde. severek okunduğunda başarılı olunabilecek bir bölüm. zaten ilk sene yıldırma çalışmalarıyla sevemeyen öğrenciyi bıktırıyorlar. mezun olduktan sonra kendini geliştiren bir mimarın iş bulması gerçekten çok kolaydır. öğrenciyken de kullandıkları tasarım programlarıyla da çalışıp para kazanmaları içten bile değildir. tüm bunlarla birlikte kızları gayet güzel olur. elde edilmeleri zordur ama kasmamak gerek olmuyorsa.
benim güzel, güzel oldugu kadar karizmatik, karizmatik oldugu kadar da zor meslegim.

not: bu entry e eksi vermek hakikaten bi ibnelik gibi geliyor bana, içimden ılık ılık öyle demek geliyor.
yeni başlayanlar sayesinde ekmeğimi çıkarmama ön ayak olan bölüm * * *.
insanının yaşama bakış açısını değiştiren bölümdür..Acısı çoktur ama bi projeyi bitirip birşeyler yaratıp ortaya koyduğunuzdaki hazza fazlasıyla değerdir..