bugün

islamda sanat yasak olduğu için camiler arapça yazılar ve fayanslarla süslenirken özellikle tarihi kiliselerde ustaca yapılmış vitraylar, kabartmalar, heykeller bulunur.
camiler kubbe ve zeminden ibarettir ve hepsi birbirine benzer.
kiliselerde ise pek çok oda, bölüm vs bulunur hepsi birbirinen farklı, özgün mimarilere sahiptir.
bir bursa ulu camii bir sultanahmet bir selimiye'yi görmeyenlerin kilise diyeceğidir. evet.
kiliseler aynı zamanda sosyal yaşam alanı olarak tasarlandığı için camiden bir adım önde olması gerçeğidir.

camiler bazı yapılar haricinde sadece ibadet amaçlı yapılır. ibadetini yap, siktir git denir bir nevi. oysa kiliseler sosyal yaşamı içine alacak şekilde yapılır. ibadet dışında konserler, çeşitli toplantılar, eğlenceler bile düzenlenir. kadın-erkek bir arada olduğu için sosyal gücü yüksektir. camiler gibi kadınları göt kadar bir yere sıkıştırmazlar.
ortodoks kiliseleriyle camiler neredeyse aynı yapıdadır.
Kilisedir. Barok ve gotik mimarileri masallardan çıkmış gibi mekanlar yapmalarını sağlıyor. Gerçi düşünecek olursak masal tasviri yapar yayınlar da tanımlar için bu mekanları kullanıyor.
birisinin nesnel şekilde, tamamen mantıklı olgularla kiliselerin camilerden mimari açıdan üstün olduğunu iddia etmesinin bile müslümanları ne kadar kızdırdığını gösteren olay. ilk entrynin nesine eksi atıyorsunuz? müslümanlar, farklı inançlara saygı duymayı öğrenmedikten sonra bu coğrafya kurtulmaz.
Hayır neyi yarıştırıyonuz.
Mimar Sinan'ı yaptığı kubbeler hala dünya mimarisine ilham kaynağı olurken tutup kilise diyen sığırların olacağı versus.
Eksilemişsiniz hep kilise diyenleri.. Burada herkes müslüman ama illa camii beğenmek zorunluluğu yok? Bana göre de kilise mimarisi çok daha hoş, dini açıdan değil cidden mimari olarak bakarsanız aradaki fark belli olur.
Kiyas kabul etmeyecek sekilde kilise'dir...

Dünyadaki tek istisnası divriği ulu cami'dir...
ne zamanın kilisesi, ne zamanın camisi?

şahsen gotikte kilise, orta çağda cami derim ben.

edit : vazgeçtim gotikte de barokta da her ikisi, ama camide Sinan dönemi.
genel olarak kiliseler daha hoştur, net.
mensup olunan dini bir kenara bırakıp objektif bakmak gerek
gavur yapıyor..
Şimdi herkesin mahallesinde bir cami var. Aşina olduğumuz, göze pek enteresan gelmeyen bir yapı. Ancak kiliseler her an karşılaşmayacağımız ve her gördüğümüzde farklı bir yerini keşfettiğimiz yapılar. Onun için kilise diyorum.
Türkiyede ki camilerin mimarisinde kesinlikle Roma etkisi vardır.Bizim camilerimiz Ayasofya çakmasıdır.Bu durum aslında normaldir.Türkler olarak yapılaşmaya çok geç atıldık.Selçuklu zamanı doğu mimarisi hakimken Osmanlı zamanında Roma etkisi hakimdir.Konuya gelirsek kiliseler mimari açıdan çok daha etkileyicidirler.Bir kere bir şehirde 7500 tane kilise olmaz.