bugün

imparatorluğun yönetim merkezi ve padişahın konut, konaklama, konuklarını ağırlama yeri olarak inşa edilen ve istanbulun tarihsel dokusu içinde yerlerini alan saray, köşk ve kasırlarımız; dönemin kültür, sanat ve saray yaşamındaki batılılaşmaya yönelik değişiklikleri yansıtan son örnekleri oluşturmaktadır.

Cumhuriyetin ilanından dört ay sonra, 3 Mart 1924 tarihinde çıkartılan 431 sayılı Yasa ile Halifelik kaldırılmış, padişahın sarayları ve her türlü emlakı ile mefruşatı bu Yasanın 8, 9, 10. Maddeleri ile millete devredilmiştir. 18 Ocak 1925 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile de Dolmabahçe ve Beylerbeyi Sarayları, Milli Saraylar adı altında korunmak üzere, kurulacak Milli Saraylar Müdürlüğü yönetimine bırakılmıştır. Aynı yıl içinde Yıldız Şale, Aynalıkavak ve Küçüksu Kasrı, 1930da Yalova Atatürk Köşkleri, 1966da Ihlamur Kasrı, 1981de Maslak Kasırları bu Müdürlüğe bağlanmıştır. 2919 sayılı TBMM Genel Sekreterliği Teşkilat Yasası ile Daire Başkanlığı konumuna getirilen Milli Saraylar Daire Başkanlığına 1988 yılında Florya Atatürk Deniz Köşkü, 1991 yılında Filizli Köşk, 1994 yılında da Yıldız Porselen ve Hereke ipekli Dokuma Halı Fabrikaları bağlanmıştır.

Günümüzde tüm bu saray, köşk ve kasırlar; birer müze-saray olarak ziyarete açık tutulmakta, çevrelerinin özenle düzenlenmesiyle hem kültür ve tanıtım hizmetlerine hem de yerli-yabancı ziyaretçilere yönelik etkinliklere ve tarihsel ortamlarda dinlenme alanlarına kavuşturulmuş bulunmaktadır. Öte yandan gerek mimari özellikleri gerekse süsleme ve döşeme unsurlarıyla tüm bu yapılar; oluşturulan seksiyonlardaki uzmanlar ve mimarlar tarafından çağdaş yöntemler ışığında envantere geçirilmekte, kurumun kendi bünyesindeki çeşitli atölyelerde, konusunda deneyimli ve eğitimli ustalar tarafından restorasyon ve konservasyon altına alınmaktadır. Yapılan çalışmalar ve sonuçlarıysa, Milli Saraylar Kültür-Tanıtım Merkezince hazırlanan bilimsel nitelikli dergi, kitap ve çeşitli yayınlarla yerli-yabancı araştırmacı ve ziyaretçilere duyurulmakta ve tanıtılmaktadır.

Aynalı kavak Kasrı
Beylerbeyi Sarayı
Çırağan Sarayı
Dolmabahçe Sarayı
Filizli Köşk
Florya Atatürk Köşkü
Hereke ipekli Dokuma ve Halı Fabrikası
Ihlamur Kasırları
Küçüksu Sarayı
Maslak Kasırları
Yalova Atatürk Köşkleri
Yıldız Porselen Fabrikası
Yıldız Sarayı

kaynak: http://www.kultur.gov.tr
T.B.M.M divan kurulu tarafından, 1 Haziran 2009 itibariyle, çıkartılan karar dogrultusunda; bünyesindeki köşk, kasır ve sarayların içerisinde fotograf çekimi ve kamera kayıdı yapılması daire başkanlıgından özel izin belgesi alınmadıgı sürece yasaklanmıştır.
düşünülenin aksine bir devlet kurumu olmasına rağmen kpss ile giriş yapılamayan ve tamamiyle torpille işe alım gerçekleştiren bakanların milletvekillerinin eşi dostuyla dolu olan kurum. devletin tecrit edilmiş bölgesi gibi. kendi adamlarını sokmak için kenarda tuttukları kurum.
eskiden tbmm'nindi. şimdi her şeyin cumhurbaşkanlığına bağlı olması nedeniyle bu idare de cumhurbaşkanlığına bağlanmış ve bugün topkapı sarayı'nı da kendilerine cb kararnamesi sayesinde bağlamışlar. süper bir yönetim şekli yok mu bu ülkede? istediğin zaman hemen ülkede geçerli olacak bir kararname çıkart, istediğin kurumu istediğin kişiye bağla. nerede bu meclis? o meclis de bir kararnameye bakar zaten.