bugün

2. sınıfta başlayıp mezun olana dek (ölene dek de olabilir) süren tıp öğrencisi hastalığı.
manik dönemi çok şugar hastalık. uçuyorsun gökler yetmiyor, koşuyorsun yollar dar geliyor; bir enerji pir enerji. içmeden serhoş gibisin, kelebekler uçuşuyor aşık olmadan olmuş gibisin.
sabır ve olgunluk ile tedavi edilebilen hastalık. tamamen toplumda yalnız bırakılma korkusu ile yaşadıkları için onlara güvenilir bir dost gibi yaklaşmak gerekir. dostluktan öte sevgili olursanız işiniz oldukça zordur. şayet bu kişiyi sevmiyorsanız hemen ayrılın. yoksa sizin ve sevgilinizin psikolojisi biraz daha bozulacaktır.

yıllar önce belki ama hiç unutmadığım bir ilişkiye sebep olmuştu bu ruhsal bunalım. önce arkadaş olmuş ve dünyanın en mutlu günlerini tattırmıştık birbirimize. herkesi herşeyi bırakmıştık. adeta kabuk değiştiriyorduk birbirimiz için. ve olay duygusal bir boyuta geçiş yapınca onu daha iyi tanımaya başladım.

bensiz yapamıyordu adeta. her an benimle birlikte olmak istiyordu. daha bana bağlanmadan kaybetme korkusunu yaşadığını hissediyordum. güzel bir kızdı. ama yine de toplumda onu mutlu edecek hiçbişeyle karşılaşmamış gibiydi. belkide tek sebep buydu onu bunalımın içine sokan, kimseye güvenememe.

akşam evine bırakıyordum. uzun uzun öpüyordu beni gitmeden. hiç soğumasın istiyordu vücudunun sıcaklığı üzerimde. eve gidiyordum ki daha içeri girer girmez telefonum çalıyor, salya sümük ağlayarak bana kötü sözler söylüyor, konuşmama bile fırsat vermeden yüzüme kapatıyordu telefonu.

aradan sadece üç yada beş dakika geçmeden yeniden çalıyordu telefonum. inanılmaz mutlu ve heyecanlı bir ses tonuyla bana sesleniyordu.

-naber?

birkaç ay sürdü birlikteliğimiz. bir seneyi bile bulamadık. ama çok şey kattım ona, bin bir sabırla. ayrıldıktan sonra rezil bir adamla birlikte olduğunu duydum. karşılaştığımızda bile söyleyemedim bunu ona. oysa o yine güvenilmeyecek birini seçmişti. şuan nerede ne yapar bilmem ama o hep yardıma muhtaç bir prenses olarak kaldı aklımda..
(bkz: ally mcbeal)*
psikolojik rahatsızlıklarla ilgili, psikolojik etiketlenmeyi konu alan bir video hazırlanmıştır.

Bipolar bozukluğun altından da artist* çıkması yüzümde tebessüme yol açmıştır.

http://www.youtube.com/watch?v=oUvDou2IKX8
uzun süre kabul etmediğim ama daha sonra mantıklı gelen hastalık. sakin sakin dururken birden sinirlenmeler, genelde yüzü asık dolaşmalar, kısa kısa mutluluklar... barometrik benlik saygısı gibi bir hede hödö.
saniyeler içerisinde aşıırı derecede ruhsal değişiklik yaşayan insanların hastalığı. bu hastalık belli bir süre sonra tedavi edilmezse paronoyaya ya da şizofreniye çevirmektedir kendisini.
Ben de basgosteren durum. Arada bir bana 5 dakika ugrar oldu. Acaba hasta miyim ki..
afyonda afyonlularla yaşamaya başlandığı andan itibaren bir çok öğrencide kendisine rastlanılabilecek rahatsızlık türüdür.
Hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığını ispat eden kişilerin durumudur. Her şey yolundayken birden dibe vurabilme yeteneğine sahiptir.
birçok sanatçı ve yaratıcı kişide görülür. tıpkı şizofreni gibi çok özel insanlar** ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. mağdurları lityum tuzları, karbonatı kullanır ki bu metal mood dalgalanmalarını önler. adına şarkılar yazdırmıştır lithium...
(bkz: kıyıdan kıyıya şovlar)
Tedavi olunması gereken hastalıktır. Yoksa işi daha da kötüye götürebilir.
tedavi sırasında kullanılan ilaçlar da muazzam bir kafa yaşatır.
hayattan soğutan, çok çektiren psikolojik bir hastalıktır.
--spoiler--
ekmek teknesi, mehpare;
"allah canımı alsa da kurtulsam."
--spoiler--
(bkz: ali atay). manik karakteri.
Iki uçlu bozukluk. Manik dönemde sevilesidir bu kimseler.
beni de kurbanları arasına katan lanet.
hayatınızın amrabatını transfer eder.
bir hüzünlü-neşeli olursunuz, bir derbeder olursunuz.
ya da öyle birşey işte.
bir de genetikdir bu lanet.
aynalar bazen çok iyi hissettirir, bazen bakmaya korkaksınız.
ya da böyle bir entry yazarsınız.
doktor kamuran, ben en son odadan çıkarken heyete, " hocam ben manik seyrettim ama" dedi, valla ben de anlamadım. herkes manic hacılar.
içerik bulunamadı.
six feet under da brenda nın erkek kardeşinde bulunan.
allame sarkısidır.
(bkz: bipolar Bozukluk)

ikili duygu değişimi. Yani depresif çok durgun manik bildiğin coşkulu ruh hali. Manik depresif bu ikisini bir yaşamak.
Benim en korktuğum psikiyatrik durum.
Çünkü diğer depresyon ve türlere göre çok daha farklıdır bu durumdaki kişiler.
bir gün dünyanın en mutlu insanı gibi sevinç ve coşkulu bir gün dünyanın en mutsuz insanı gibi kızgın öfke dolu ve mutsuz olurlar.
duygular coşkulu yaşanır bu dönemde.
eğer tedavi edilmezse kişi ciddi anlamda daha ileriye götürür hastalığı.
birer birer yanındaki insanları kaybeder. Eğer durumu bilen varsa onu anlar ve yanında olur. Onun bir yaz bir kış ruh hâline katlanır. Ancak haberleri yoksa o kişiden nefret ederler...
Maniye girmiş kişi (yani “manik” hasta) son derece neşelidir. Güler, şarkılar söyler, herkesle sohbet eder. Hatta genellikle etrafına neşe saçar. Manik hastanın uyku ihtiyacı azalır. Mesela günde üç saat uyur, ama son derece zinde, dinç olarak uyanır. Manide insan son derece enerjiktir. Yerinde duramaz, sürekli gezer, koşuşturur, bir an durup dinlenme gereği duymaz. Manik hasta kendisini oldukça güçlü, zeki, önemli, güzel hisseder. Her şeyi başarabileceğine inanır. işyerinizde çalışan kendi halinde bir kadın günün birinde mesaiye alışılmadık derecede açık ve frapan kıyafetlerle gelebilir ve erkeklere laf atmaya başlayabilir. Manik kişi çok konuşur. Hatta genellikle hiç durmamacasına, neredeyse nefes bile almadan ve yüksek sesle konuşur. Manideki kişi konuşurken konudan konuya atlar, asla konu sıkıntısı çekmez. Manik hastanın düşünceleri hızlanmıştır. Aklına büyük bir süratle bin türlü düşünce üşüşür. Düşüncelerini durduramaz. Manide hastanın dikkati artmıştır, küçücük ayrıntıları gözden kaçırmaz, ama dikkatini belli bir konu üzerinde sürdüremez (yani dikkati dağınıktır). Manideki kişinin hafızası da güçlenmiştir. Çok zekice espriler yapar. Manide hasta neşeli olmakla birlikte, kolaylıkla da sinirlenir. Kendisiyle tartışmaya, fikirlerini eleştirmeye, taşkın davranışlarını engellemeye çalıştığınızda büyük bir öfkeye kapılır.