bugün

trablusgarp, sineraik ve fizan adlı üç bölgeden oluşan ve roma egemenliğinden sonra osmanlı döneminde bugünkü sınırlarına ulaşmış ülke. başkentin bulunduğu trablusgarp bölgesinin bir dönem fas'tan *, tunus'tan * * * *, ispanya'dan, malta'dan ve italya'dan,, sineraik'in mısır'dan * * * *, fizan'ın sa bir dönem çad'dan * yönetilmişliği vardır.
latin alfabesiyle yazilmis pasaportlari kabul etmeyen ulke, gitmeden once yeminli tercume burosuna pasaportunuzun tercumesini yaptirip sonra da ilce emniyet mudurlugune onaylatmaniz gerekiyor.
müthiş iş potansiyeli olan ülkedir . dünya kadar maden kaynağı var .
başkentinin en lüks otellerinden birinde 56k bağlantı sunan teknoloji yoksunu ülke, lan altı üstü sözlüğe bi kaç girdi sokuşturucaz nedir bu zulüm anlamadım ki.

prefabrike havaalanı kavramını böylece görmüş olduk, şuan en meşhur caddesi bağdan caddesinin 1950 de ki hali gibi lakin 500 m2 bir dükkan için 3milyon dolar isteniyor.

şehir ufak ve şirin, bazı yerlerde kendinizi izmir de hissediyorsunuz fakat teknoloji tam bir felaket, yükselen yeni binaların arasında bir bedevihane.

son olarak pasaport denetiminden geçmeniz orada oturan çikolata abinin dikinin keyfine kalmış, sen gel sen kal modunda.
ikinci dünya savaşı sonrası kurulmuş zengin petrol yatakları bulunan bir arap ülkesi.
akıllara zarar turkuaz sahillere sahip ülke.
Libya'nın bilinen ilk târihi, ülkede mevcut mağara, harâbe ve eski eserler üzerinde yapılan araştırmalara göre, M.Ö. 400 yıllarında yaşamış olan Berberîler'le başlar. Eski Yunanlılar Libya'nın en eski yerlileri olarak bilinen Berberîlere, Lebular ve ülkeye de Lebu diyorlardı.
zamanla bu kelime Libya'ya dönüşmüştür.
*
kaddafi ile 41. yılını 1 eylülde kutlayan ülkedir..
trablusgarp'ın yeni versiyonu.
orjinal ismi : "al jamahiriya al arabiya al libiya ash sha`biya al ishtirakiya " olan devlet. isminin telafuz edilmesinden sonra "amin" diyenler görülmüştür.
dünyanın en büyük dolar rezervine sahip ülke. 1 trilyon dolar rezervi var. amerika'da bile bu kadar dolar yok. hayırdır kaddafi mezara mı götürecen?
libya ile ilgili bir kaç not:

- tripolide 100 dolar yaklaşık 125 dinardır.

- alkol yasaktır. şişeyi alabileceğinize inanmıyorsanız içmeyin.

- one minute doping etkisi yapmış en azından türklerden nefret etmiyorlar.

- katı şeriyat kuralları yoktur ama mahalle baskısı vardır.

- türk malları revaçtadır.

- ekmek deli gibi ucuzdur. 25 tanesi türk lirası ile 2 lira civarındadır.

- insanları tembel değildir. türkiyedeki tembel kavramı ile libyadaki tembel kavramı çok farklıdır. en tembel türk bile o kadar tembel olamaz

- pizzaları güzeldir. italyanlardan öğrenmişler sanırım.

- lokantada et yemeği söylemeyin. koyun eti getirirler kokusu ağır, yağlıdır.

- sığır eti çok nadir bulunur.

- beyaz peynir yoktur.

- iphone ucuz falan değildir. kimseye getiririm diye söz vermeyin.

- orjinal parfumler türkiyeye göre nispeten ucuzdur.

- internet çok yavaştır. 10 yıl önceki türkiye ile aynı ona göre hesap et.

- ülkenin içlerine doğru ilerledikçe iklim değişir. sakın sıcak olur mont götürmeyelim falan demeyin götünüz donar.

- kurtlar vadisindeki polat alemdar burda murat alemdardır. arapçada p harfi olmamasından kaynaklı.

- burun ve ayak karıştırmak adettendir.

- marketlerde ara ara türk malları görürsünüz. saray, bifa, şölen gibi markalar.

- bu aralar gelen varsa gelirken birkaç kolaç sucuk getirsin.*
ölmeden önce bir daha gitmeyi düşündüğüm ülke. Osmanlı kalesinin önünde etrafı süzerek gezmek paha biçilemez.
o ünlü yemyeşil bayrağını sonradan almıştır. libya ilk kurulduğunda bayrağı arap milliyetçiliğinin renkleri olan kırmızı-siyah ve beyaz renklerden oluşuyordu. ama bir berberi geldi arap simgelerini kaldırıp islami simgelere yer verdi. bu da bir örnektir ki; kendi kanından olmayan kişiler tarafından yönetilen milletler yok olmaya mahkumdur.
özgürlük dalgasından etkilenen, kaddafi karşıtlarının sesinin yükselmeye başladığı kuzey afrika ülkesi.

bingazi ve beyda kentlerinde dün yapılan protestolarda 3 kişi hayatını kaybetti, yaralı sayısı da onlarca.
ülke kanalları protestoların yerine iktidar yanlısı gösterileri yayımlıyor o da ayrı bir ironidir tabii.

bakalım bu protestolar daha büyüklerinin yolunu açacak mı? *
en kolay bayrağa sahip ülke,
(bkz: yeşil)

bayrakları bayrak yapan üzerindeki kan ise libyalılar uzaylı mı?
isyandan türk şirketlerinin nasibini aldığı ülke... sadece bu gece iki kez şantiyemiz basıldı. uydudan internette olmasa hayatla bağlantı yok, yemek için ekmek bile yok. her yer yangın topunu andırıyor. bu aralar gelmek isteyenlere tavsiye: gelmeyin.
kaddafi'nin otoritesinin günden güne azalacağı bir ülkedir.
internet sözlük dışında tamamen iptal ha bi de skype cekiyor. trablusta olmamıza ragmen tedirgin bekleyiş sürmekte. konsolosluk öncelik olarak bingazi ve beyda daki türk vatandaslarımızı türkiyeye yollamaya calısacaklarmıs.
insanlığa gram hayrı olmayan dinci-solcu apacaip dangalak bir ülke. birde teröristlere para gönderir. külli zarardır.
libyada olan arkadas baglantıyı sözlük aracılıgıyla kopartmayalım. suanda tripoli burju bulayla ve cevresi sakin görünüyor. ömer muhtar ve ara yollardan yesil meydana arasıra kalabalıklar gidiyor. cogunluk amca yanlısı simdilik bingazi kadar korkulacak birsey yok. tripoli muhabiri cuklatvarmi bildirdi..

tanım : bir afrika ülkesi.
aşağıdaki mail türk elçiliği tarafından gönderilmiştir.

iyi günler,

1. Her ne kadar internet erişimi bugünlerde sağlıklı olmasada, gelişmelerden Büyükelçiliğimizi bilgilendirmeniz gerek bizi arayan aile yakınlarınıza sağlıklı bilgi verebilmek ve gerekse yaşananlardan haberdar olmak için çok faydalı olacaktır.

2. Bingazi’den tahliyeler Bingazi Başkonsolosluğumuz yönetiminde devam etmektedir. Tarifeli uçuşlara ilave olarak bugün Bingazi’den 3 ilave uçağın kalkması planlanmaktadır.

3. Trablus ve çevresinde durum sakin olup, herhangi bir tahliye öngörülmemektedir.

Teşekkürler,

T.C. Trablus Büyükelçiliği
(bkz: libya da olanlara türkiye nin sessiz kalması)

libya'nın coğrafyasına hakim olmuş devletler eski mısır, ingiltere,fransa, osmanlı devletleridir.

sömürge amacıyla kullanan ingiltere ve fransayı bir yana bırakalım.

şimdi için; türkiye ve mısır'ın o coğrafyada 28 yıl boyunca diktatörlük yapan ve şimdi kendi halkını öldüren psikopat kaddafi ve rejimine karşı ilk ses çıkarması gereken devletlerdir. çünkü yıllar yılı o bölge ile olan coğrafi,kültürel,dini etkileşimimiz bunu fazlasıyla gerektiriyor.

gerek sivil gerek hükümetçe bir tepki konulmalıdır uluslarası kamuoyunda buna bağlı olarak.
misurata kenti an itibarı ile göstericilerin eline geçmiş durumda olan ülke.
bu entry i suanda tripolide kent merkezinden yazıyorum . heryer yanıyor şirketlerimiz yagmandı yakıldı. türk işçilerizden can kaybı olmadıgını sanıyoruz ama libyalı arkadaslarımızdan kaybettiklerimiz hayli fazla . tedirgin bir şekilde bekliyoruz bi söylentiye göre gemi diger bi söylentiye göre ucak gelecegi söyleniyor.ama kimse tam anlamıyla bi acıklama yapmıyor. gece cok kötü catısmalar oldu . burju bulalyla yanındaki evimin cevresi cok kalabalık eli agır silahları insan vardı . dısarı göz bile atamadık . sabaha kadar bekledik . internet cok zayıf hatta sözlükler dısında hiç yok . cep telefonuda öyle ben sahsen telefon edemiyorum ama türkiyede ailem aradı ulastı . bütün hükümet binaları yakılmıs sehirde agır bir yangının sisi var. sokaklarda kesinlikle polis yada asker yok. benzinlikler önünde cok uzun kuyruklar var . herkez bi yerlere kacıyo ama nereye bilmiyor . panik en üst seviyede. olaylarda cok ciddi sayıda ölüler oldugu söyleniyor . katliamın bitmesi de cok zor görünüyor. allah bütün libyadaki kardesimlerin yardımcısı olsun. tripoli muhabiri cuklatvarmi bildirdi..