bugün

manu chao'nun güpgüzel bir şarkısı.
(bkz: antonio vivaldi)
que hora son mi corazon derken insanın içinin yağlarını eriten manu chao şarkısı.
italyancada ilkbahar anlamına gelen, sandro botticelli nin başyapıtı. tabloda 9 figür yer alıyor. aşk tanrıçası venüs, aşk meleği cupid, zerafet ve sevinci temsil edem üç peri, tanrıların elçisi merkür, batı rüzgarlarının kanatlı tanrısı zefir, orman perisi chloris ve güzeller güzeli çiçek tanrıçası flora.
italyanca bahar demek. Botticelli'nin Medici ailesi döneminde Medici'lerin isteği üzerine düğün hediyesi olarak yatak odaları için yaptığı bir tablo imiş kendisi. Genelde onu venüs'ün doğuşu ile gördük hep * Ama bu tablosu çok çok güzel cidden. Yüzlerce gerçek çiçek falan kullanmış uydurma değil yani çiçek çizimleri. Şimdi yorumlayalım bu güzel tabloyu.
görsel
En sağda zephyr var ve Chloris i tutuyor. Muhtemelen tecavüz ediyor ona. Bir düğün resminde bu neden olur ben bilmiyorum, çözemedim. Chloris'in yanında gördüğünüz hamile kadın flora. Flora bahar tanrıçası. Sağdaki olayın sonucu olarak florayı o şekilde çizmiş. Yani zephyr ve chlorisin zoraki birlikteliğinin bir sonucu, birleşimi gibi. Zaten yüz hatlarına bakılırsa çok da kadınsı değil erkek ve kadın yüzü birleşimi gibi. Yani muhtemelen bu zephyr ve Chloris in birleşimi. En ortada da Venüs'ü görüyoruz üstünde çocuğu aşk tanrısı eros. Eros kör. Bu da bir mesaj tabi anlayabilen için * Venüs'e gelince o uzun boylu ve beyaz tenli bir kadın. Zaten zerafeti ve güzelliği simgeliyor. Başının etrafında çalılar bir hale oluşturmuş gibi. Pagan inanışı ve Hristiyanlığın harmanlanması gibi bişey diyebilir miyiz bilmiyorum cidden. Venüs hep görülenin aksine giyinik dikkat ederseniz. Bu istek üzerine yapılan bir tablo olduğu için sanırım dönemin giyimi kuşamı ile ilişkili olarak böyle çizildi yüzünde örtü falan var. Venüs hiç böyle görmedim çünkü ben daha evvel. Hep çıplaktır tüm o ünlü tablolarda. Venüs'ün solunda kalan kadınlar da üç güzeller, diğer bir adı ile kharitler. Onların solunda da elinde asası ile Merkür yer alıyor. Ağaçtan meyve düşürmek istiyor gibi. Merkür yunan mitolojisinde hermes'dir. "üç kere kutsanmış hermes" üç güzellerden biri de bakışlarını ve ilgisini ona yönelmiş gibi *
Tablonun ana fikrini hala çözemiyorum kendi kafamda. En sağ tarafın bağlantısını bir şekilde oturtabildim fakat diğer figürleri ve sonucunda tüm tabloyu bir türlü ilişkilendiremedim birbiri ile. Fazla mit. bilgim olmadığı içindir belki. Herkes kadar bildiklerim.