bugün

kars'ta ineklerin zamanında çiftleşmemesi ve suni tohumlamadan elde edilen gebelik oranının düşük olması, "kars kafkas üniversitesi veteriner fakültesi" öğretim üyelerini harekete geçirdi.
ineklerin kızışma anını tesbit ederek haber veren bir çiple hem ineklerin, hem boğaların hem de çiftçilerin derdine derman arıyorlar.
veteriner fakültesi'nin ahırlarında yapılan uygulamada, ineklerin önce arka üst kısmı kıldan temizleniyor ve bu bölgeye sprey sıkılarak üzerine kalın bir bez yapıştırılıyor. elektronik aksamlı ve dayanıklı çip,bezdeki özel bölüme yerleştiriliyot.
ineğin hangi saatte çiftleşmeye hazır olduğu hayvan sahibine iletiliyor. kızışmaya başlayan ineğin üzerine atlamaya çalışan diğer inekler çipteki düğmeye basıyor, çip çalışmaya başlıyor ve sahibinin telefonuna mesaj gönderiliyor. mesajı alan çiftçi hangi ineğin kızıştığını ve boğaya çekilmesi gerektiğini kolayca anlıyor.
bir çipin inek başına maliyeti 20 ytl ve bir çip en fazla 30 kullanımlık.
şu an türkiye'de üretilmiyor ve fransa'dan ithal ediliyormuş. * çip mera hayvancılığında kullanılabiliyor ama zincire bağlı ahır hayvancılığında kullanılması mümkün değil.