bugün

adı geçince ''şişirilmiş balon bu'' diye cevap vermişti kuyumcu, tarihçi öğretmene bu şahıs için.
amma yaptın sende usta diye çıkıştı öğretmen....
hakkını yemeyelim hocam, gazoz ağacı bir zattı merhum, diye ekleyince ben.
ulan siz onun attığı tırnak olabilir misiniz diye yarı şaka yarı ciddi.
''olamayız tabi ama siz olursunuz hocam'' diyip ağzına tıkınca lafı, göt gibi kalmıştı, merhum tevfik bey amca.
''Tarihimizle yüzleşelim, biz zalim bir millettik, acımasız bir millettik gibilerden yolunu şaşırmış, kültür itibariyle yabancılaşmış bir nesil var bizde. Bu da züppelik ve bu züppeliği bir ilerilik falan zannedenler var.''
Yürüyen tarih...
Prof. Dr. Halil inalcık:
Araplardan ayrı bir kültür geleneği olan Türk Milleti içinde, hala islam dini ile Araplığı ayıramayanlara, şalvarı ve hurmayı dinin icaplarından sayanlara rastlayabiliyoruz. Bunlar koyu Arap milliyetçiliğine hizmet ettiklerinin farkında değillerdir. Türkiye, s.129
görsel

Halil inalcık:
- Atatürk öldüğünde, TBMM önündeki katafalkının önünde dünyanın her tarafından devlet adamları, yabancı misyonlar, ordu, üniversiteler, talebeler günlerce resmi geçit yaptılar.

Emine Çaykara:
- Siz de oradaydınız.

Halil inalcık:
- Tabii... Atatürk buydu. Kaldı ki ben Atatürk'ün açtığı Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde okudum, biz onun öz çocukları gibiydik. Öldüğünde hakiki bir yas sardı bütün Türkiye'yi. Biz onun mektebinde okumuş öğrenciler olarak çok sarsıldık...
Böyle bir hava vardı. Bu tabii tamamen kaybolmuştur. Yeni kuşaklar bugün ''Vatan, Millet, Sakarya '' diye alay ediyorlar o destani devirle, son derece üzülüyorum.
Hakikaten Türkiye'yi kurtaran, bir devlet ve millet yaratan bir liderdi Atatürk..!

》 Halil inalcık Kitabı / Tarihçilerin Kutbu, Derleyen: Emine Çaykara, Türkiye iş Bankası Kültür Yayınları, sayfa: 45, istanbul 2015.
tc tarihinin gördüğü en büyük tarihçi yanlış bildiğimiz osmanlı kuruluş tarihini düzeltmiş tarihi değiştirmiştir ölümünün son yıllarına kadar hayatıni tarihe adamış en iyi osmanlı tarihçisidir.
görsel

Halil inalcık, Sovyetler Birliği'nin yıkılması ile ana yurdu Kırım'a giderek babasının yıllarca müezzinlik yaptığı caminin şerefesinde dua ederken, 1993.
Tarihin babalarındandır. Bir Tarihçi olarak eserlerini severek okuyorum.
Yeniçağ Tarihi Bölümünde yaptığı bir çalışma ile ordinaryüs Prof. Dr. Fuat Köprülü'nün dikkatini çeker, onun tavsiyesi ile ilmi yardımcı olarak görevlendirilir.
97 yaşındayken hâlâ dere, tepe, ova gezip alan araştırması yapan tarihçilerin kutbu.

2014 yılında 97 yaşındayken iznik-Gölcük arası coğrafyayı karış karış gezip ilk dönem Osmanlı’nın sefere giderken kullandığı yolları, köprüleri, Çeşmeleri belirlemişliği vardır. Sadece bu enerjisi bile kendisine hayran bıraktırmaya yeterlidir.
tarih kitaplarında tarihi bilgisinde ondan iyisini tanımam severek okuyoruz.
türk tarihçiliğinin duayeni, osmanlı tarihi alanında uzmanlaşan tarihçiler arasında en fazla akademik makalesi olan isim.
görsel
bir türlü okuyamadığım, uzun zamandır kitaplığımda okunmayı bekleyen, aynı zamanda hoca'nın doktora tezi olan, tanzimat ve bulgar meselesi isimli eserini büyük bir keyifle okudum. biraz önce bitti. bugünlerde yazılmış birçok doktora tezinin birkaç senelik dahi ömrü olamayabiliyorken 1940'larda savunulmuş bir tezin hala hayranlıkla ve keyifle okunması dikkate değer. bazı insanlar gerçekten çok kalıcı işler yapıyor. takdir etmemek mümkün değil. karpat da öyle mesela. neyse. kitaba dair de birkaç söz söyleyelim.

klasik diye tabir edebileceğimiz bu eserin yazıldığı zamanlara hakim modernleşme perspektifini taşıdığını ve bugün fazla demode sayılabilecek decline paradigme sıkı sıkı tutunmuş olduğunu söylemeliyiz. öte yandan devlete sürekli atfedilen -adaleti gözeten, iyi niyetli- sıfatlar yine bugün tartıştığımız gibi yanıltıcı bir esansiyalizasyon. genel olarak, osmanlı çok iyi niyetli idi; fakat bölgesel kuvvetler ve dış güçler işi yokuşa soktu, gibi bir teması var. ayrıca, benim de hocam olmuş olan, attila aytekin'in de osmanlı'daki köylü isyanları ile ilgili bir makalesi de aynı literatürden değerlendirilebilir. bir makale daha vardı, önemli. ama unuttum şimdi. hatırlarsam editlerim.
3 sene önce bugün cenazesinde idim.

(#33426222)

Mezar taşında yazanlar:

"Tarihçilerin kutuplarının kutbu idi, bütün eserleri buna sağlam delildir. (ebedi aleme) Yolculuğu ile, ilim artık öksüzdür, tanrının yazdığı bunu böyle emretmiştir. Şimdi mutlaka Fatih'in bağrındadır, fethi ondan dinliyordur biz burada boynu bükük kalmışken..."
"Sadece oy kazanmak için, şehirlerimizin yapısını kangren eden ve bunu bilerek gecekondu uygulamasını teşvik eden parti liderlerine ancak Türkiye’de rastlanabilir."

Halil inalcık, Türklük Müslümanlık ve Osmanlı Mirası
Bir yerde tarih konusunda ağır saçmalasan sonra bu inalcık hocadan duydum desen kimsenin gıkı çıkmaz öyle bir adamdır rahmetli.
kitapları daha bi akademi kokan yazardır. diğer tarihçiler işin şovuna, marketing'ine kaçarken inalcık, ders anlatır gibi yazar.
tarihçilerin kutbu kabul edilir.
Halil inalcık denen şahsiyeti Tarih kategorisine koyup Ordinaryus Profesör Doktor Fuad Köprülü'yü nasıl yan yana getirip en iyi Tarihçi diyorsunuz? aklınızı mı yediniz siz.
Belki de 20. ve 21. asrın en büyük tarihçisiydi. Yazmış olduğu bilimsel yayınlarla Osmanlı tarihinin eksik kalan epey parçasının tamamlanmasına sebep olmuştur. Bunun dışında sonuna kadar Atatürkçü ve çağdaş bir insan olmuştur. 29 Ekim konulu konferansta Atatürk'ün vefatını anlatırken duygulanıp gözyaşlarına boğulmuştur. Bunun üzerine bütün salon kendisini ayakta alkışlamıştır.
ilber hocanın hocasıydı.
büyük usta.
görsel
görsel