bugün

iktisadi bir terimdir. kaynakların(sermaye, emek...) farklı şekilde değerlendirilebilme imkanının olmasından doğar.

örneğin: loto dan kazanılan paranın 1-2 senede p*ç edilmesinin fırsat maliyeti, koy faize de efendi efendi yaşa olabilirdi.

(bkz: alternatif maliyet)
bir malın fırsat maliyeti, o malın üretimini bir birim arttırmak için gereken kaynakları serbest bırakmak üzere, başka bir malın üretiminden vazgeçilmesi gereken miktara eşittir.
finansta bir parayı ihtiyatlılık güdüsü için kasada nakit bekletirken mahrum kalınan faiz geliri paranın fırsat maliyetidir.
üniversite yıllarında iktisat dersi sınav sonucunun açıklandığı gün derse girmeyen bir arkadaşın yolda gördüğü iktisat hocasıyla arasında geçen diyalog :

arkadaş : hocam derse giremedimde acaba bana sınavdan kaç aldığımı söyler misiniz ?
hoca : Opportinity Cost
arkadaş : /$%&%$&%$

aslında hoca çok karizmatik bir cevap vererek arkadaşa o derse girmemesinin , sınav sonucunun fırsat maliyetini oluşturduğu ile ilgili bir ders vermişti ama bizim arkadaş kitlenip kalmış ve bu cevap karşısına yaklaşık 1 hafta kendine gelememişti... harbiden adam ne güzel cevap vermiş yaww...
ergen gençlerin feysbuk iletilerine yazdıkları afili cümlelerden her seçim bir vazgeçiştir in açıklayabildiği kavram.
bu kavram adama der ki "senin iki dakka boş oturmana bile izin yok, o ayağını uzatıp kafa dinlediğin zamanda ne kadar para kazanırdın biliyor musun?" sorusunu sorarak, kapitalizm her türlü sömürür mesajı verir.
yani şimdi bak bu işi yapıcan da, yapmasan devam etsen nolur babacım bi düşündün mü deyip sigara yakan abinin iktisat okumuş versiyonu düşüncesidir.

muhasebesel kardan farkı geniş bakılabilmesidir, daha soyut ama daha gerçekçidir.
herhangi bir malın üretimini bir birim artırmak için başka bir maldan vazgeçilmesi, feragatta bulunulması gereken mal ve/veya kazanç miktarıdır. Başka bir deyişle iktisadi bir seçim yapılırken vazgeçilmek zorunda kalınan ikinci en iyi alternatiftir.

Fırsat maliyeti sadece üretim ile ilgili bir kavram değildir.
Üretici açısından: Üretim kararlarında Fırsat Maliyeti,
Tüketici açısından: Tüketim kararlarında Fırsat Maliyeti,
Devlet açısından: Kamu harcamalarında Fırsat Maliyeti, söz konusudur
Bir iş yapılırken vazgeçilmek zorunda kalınan ikinci en iyi seçenektir. Bütün kararlar fırsat maliyetine göre verilir.
görsel
Tercih edilmeyen öbür yolun güzellikleridir.

Mesela iktisat derslerinde verilen klasik bir örnek vardır. O da şöyle ki;

"şimdi sen herhangi bir işte çalışıp para kazanmak yerine, okula gelmeyi tercih ediyorsun. işte o kazanmaktan vazgeçtiğin paralar, senin fırsat maliyetin."
Unutmaya veya görmezden gelmeye çalıştığım hatalarımın yeniden gün yüzüne çıkmasına sebebiyet veren iktisat terimi.
Hazin geliyor, hazin geliyor
Geceler ömrümden
Sevinçler derdimden
Yaşamak ölmekten hazin geliyor

anladın?