bugün

Factoring, işletmelerin genellikle kısa vadeli satışlarından doğan alacak haklarının, factorlere satılmasıyla, işletmelere fon sağlama olanağı veren bir finansman yöntemidir.

Factoring işlemini yapan kuruluşlara factor denir. Başka bir deyişle factoring, factor ile alacaklı işletme arasında yapılan ve süreklilik gösteren bir anlaşmadır. Bu anlaşma ile alacaklı işletme, 3. kişi ve kişiler üzerindeki alacaklarının tamamını veya bir bölümünü, factore devretmeyi ve bu işlemi borçlulara bildirmeyi kabul eder. Buna karşılık factor, alacakları tahsil etmeyi,ödenmeme riskini üstlenmeyi, alacak tutarını peşin olarak veya belirli bir vadenin bitiminde ödemeyi taahhüt eder. Amaç, işletmenin bürokratik işlemlerden kurtulması ve alacaklarını vadeden önce tahsil ederek, finansman gereksinimini karşılamasıdır. Buradan anlaşılacağı gibi factoring’te işletmelere muhasebe, tahsilat ve finansman hizmetlerinin tümü veya bir kısmı sunulmaktadır.

Factor kuruluşunun muhasebe fonksiyonunu yüklemesi durumunda, işletmenin alacaklarının takibi ve muhasebesi ile ilgili bürokratik işlemler, factor tarafından yürütülür. Factor, bu hizmetler karşılığında, ilgili firmadan ücret almaktadır.
tefeci bazı factoring şirketleri dışında özellikle bankaların kendi bünyelerinden gerçekleştirdikleri factoring işlemlerinde piyasada geçerli olan faiz oranlarından işlem yapan kuruluşların var olduğu çekin vadesinden önce likite çevrilmesi işlemidir.
temelde, kısa vadeli alacakların, alacak haklarının üçüncü bir taraf* tarafından satın alınması yoluyla gerçekleştirilen finansman hizmetidir.

factoring kavramı çoğu zaman forfaiting ile karıştırılır. factoring ve forfaiting kavramları arasındaki en temel fark söz konusu alacağın vade süresidir. genellikle vade süresine 180 günden az zaman kalmış; yani kısa vadeli alacaklar factoring işlemine tabi olur.

benzer işlemin uzun vadeli alacaklarla, poliçe veya bono gibi kıymetli evraklar üzerinden gerçekleştirilmesi ise forfaiting işlemine tabidir.
21.yüzyılın en dertsiz tasasız para kazanma yollarından biridir. memlekette bu pastanın en büyük dilimini yahudi kökenli iş adamları yemektedirler. ayrıca yurt genelinde 90 tane factoring şirketi de bulunmaktadır.
Factoring iç ve dış ticarette kullanılan bir finansman yöntemidir. Factoring vadeli satışlardan doğan alacak haklarının factor veya factoring şirketleri tarafından satın alınması faaliyeti şeklinde ifade edilebilir. Factoring, factoring yönetmeliğine göre faturaya veya mal veya hizmet satışlarından doğmuş veya doğacak alacakları temellük ederek tahsilini üstlenmek veya alacaklara karşılık ödemelerde bulunmak olarak tanımlanmaktadır.
Biraz istihbarat, biraz mafya, bolca hile, hurda, üçkağıtçı avukatlar kattınız mı vergide ödemezseniz köşe alacağınız modern tefecilik
Ülkemizde hızla yaygınlaşan bir finansman yöntemidir kendisi.
Müşteri (şirket) alacaklarının factor denilen gerçek ya da tüzel bir kişi tarafından bedeli peşin ödenerek satın alınmasıdır.
Risk alıp satan şirkettir kısacası tanımı.
kişinin alacağını (genellikle çek) ve aynı zamanda alacağını tahsil edememe riskini satın alan karşılığında belli oranlarda komisyon (faiz) alan firmalara verilen ad.
diğer adı ifrazattır. türkiye de hala en çok istanbullu yahudiler tarafından yapılır. telefonda size 3 puanla yaparız derler. ama vade valör masraf derken yaklasık 5 puanı geçer. fecii sokarlar.
çok para zahmetsizce nasıl kazanılır sorusunun cevabı.
ayrıca güzel bir çalışma için (bkz: http://www.samildemir.av....ng-ve-turkiye-uygulamasi/)
uzun uzadıya adına entry girilmesi pekte gerekli olmayan zerzevattır kendileri. 2006'dan beri bddk'ya bağlı olarak yapılan resmi tefecilik işidir. zira factoring firmasına "tefeciden farkınız nedir?" diye sorulduğunda pekte tatmin edici bi cevap alınamamaktadır.
firmaların mal ve hizmet satışlarından doğmuş veya doğacak vadeli, fatura veya fatura yerine geçen bir belgeye dayanan alacakların(çek, senet) faktoring şirketi tarafından temlik alınması yoluyla, finansman, garanti ve tahsilat hizmetlerinin sunulduğu bir finansal kurumdur. En genel anlamı ile, mal ve hizmet satışlarından doğan vadeli alacaklar'ın temlik yolu ile bir faktoring kuruluşuna devredilmesi ve bu alacakların faktoring kuruluşu tarafından yönetilmesidir.
bir nevi tefecide denilebilir. herhangi bir kuruluşa fon sağlanmasına imkan veren finansal işlem.
modern hükümet modern yönetim biçimi ...
bu sektördeki firmalarda en çok üzerinde durulacak hususlardan birisi Şüpheli Ticari Alacaklar rakamı ve onun toplam alacaklara oranıdır.
factoring herkesinde bildiği gibi yasal mafya tefecilerdir, hiç bir şey üretmez sıcak sudan soğuk suya elini sürmez paradan para kazanır, ülkenin gelişmesi ve büyümesi için ilk önce factoring saçmalığının ortadan kalkması lazım, ama nafile pire gibi üremeye devam etmektedir, üçüncü dünya ülkelerinde bolca bulunur...
likit değer taşımayan çek,senet ve vadeli tahviller gibi sermaye araçlarını hızlı nakite çeviren firmalardır.

Örnekle Bu işin faydasını anlatalım ;

factoring şirketlerine acımasızca yapılan saldırılara istinaden bir örnekle ticarete katkılarını şöle açıklayabiliriz.

x şirketi ürettiği ürün karşılığında %40 kar ile 30.000 tl lik ürün sattı ve karşılığında 6 aylık çek aldı bu şirketin 30.000 tl si 6 ay boyunca bloke , işte burada devreye faktoring şirketleri girer ve çek'i vadesine göre belirli oranlarda kırarlar diyelimki 25.000 tl ile kırdılar aradaki riske karşılık 5000 tl kazanırlar ama çeki kırdıran firmada kazanır çünkü firma nakit elde ettiği 25.000 tl'yi ticaretinde tekrar çevirerek karlılığını arttırır.
burada herkes faydalanır.

ayrıca birçok faktoring şirketi mafyada değildir vergi kaçıranda değildir , yapılan tüm işlemler faturası ve vergilidir , bddk bu şirketlerin arşivlerini bolca kurcalar aralarından vergi 1. si şirketlerde çıkar.
resmi tefecilik.
uzaktan bakınca çok göz alıcı bir sektör gibi gözükse de bu sektörde çalışan çoğu elemanın maaşı asgari ücretten biraz yüksektir.
iki çeşittir;fatura temliği ve vadesi gelmemiş çeki nakde çevirmek.

ülkemizdeki factoring firmalarının sayısı bankaları geçmiştir bununda sebebi olarak bankaların kobilere olan duyarsızlıgından kaynaklanmaktadır.

toplum tarafından ''tefeci'' yakıştırması yapılsada esasında öyle değildir sebebi ise çok basit factoring firması ticareti sorgular ortada bir fatura vardır ve yapılan kesinti bellidir işlemden düşülür.

factoring firmaları özellikle istanbuldan - gebzeye kadar yoğunluktadır ve sonrasında ise eksikliğini;kuyumcular,galericiler,inşaat sektörü ve kentin önde gelen tüccarları giderir ve tefecilik kavramı tamda burda başlar.

factoringle çalışan firmaların yapması gereken şey faiz hesaplamasını iyi bilmektir zira yapıkredi ve garanti factoring gibi ülkenin en büyük şirkletlerinin faiz oranı düşüktür banka kredisine bile ihtiyaç bırakmamaktadır lakin özellikle yahudi ve ermeni kökenli kuruluşlar ise faiz oranı diğerlerinin iki katını bulmaktadır.

zorunlu olmadıkça uzak durulması elzemdir,baktınız son çare çeki nakde çevirmek önceliğiniz banka factoringleri olsun öncesinde ise biraz faiz hesaplaması çok işinize yarar.

devletin ise bankaları bu konuda teşviklemesi ve kobilere elini uzatmasına yardımcı olması gerekir, ülkede kobi olmazsa vergi vermek! hobimiz olur buda biline.
Faktoring vâdeli alacağın faktoring firmasına temlik edildiği ve faktoring firmasından iskontoyla nakit alındığı yani borçlu ile alacaklı arasındaki vâde farkının faktoring firmasına bırakıldığı finansman yöntemidir.
türkiyede eşittir tefecilik.
zamanı gelmemiş alacakların nakde çevrilmesi durumu.
türkiye'de ödenmiş sermaye zorunluluğu 20 milyon türk lirasından 30 milyon türk lirasına çıkarılınca, pek çok faktoring firması birleşmek veya kapanmak zorunda kaldı. şu an türkiyede 70 e yakın faktoring firması var.

bddk denetimine bağlılar.

sıralı listesine şuradan ulaşılabilir : https://www.bddk.org.tr/W.../Faktoring/Faktoring.aspx