bugün

sayısal ve sözeli içinde eşit miktarda barındıran, türkiye'deki birçok bölümün içinde olduğu grup.
lisede fen derslerinde fazla başarılı olamayan öğrencilerin seçtiği bölümdür. matematikle kurtarmaya çalışırlar.
bir sayısalcı kadar matematik bir sözelci kadar türkçe bilmenizin gerektiği aşure misali bölümdür..lisede kimya ve fizikten nefret edip matematiği seven biraz da türkçe ye yatkın olan bireyin ilk tercihi olmalıdır.
bazılarının düşündüğü gibi kolay bitirilen, yan gelip yatılan basit bir bölüm değildir. hem sayısal hem sözel zeka zorlanır. güzel bölümlere giriş yapılabilir.
çoğu kişinin bu alanı seçen kişiler için fen yapamıyor dediği bölümdür.ki durum tersidir.edebiyatı sevdiği için seçmiştir insanlar bu bölümü(genel olarak).
iş imkanları gayet hoş olan bölümdür ayrıca.
iki sene sonunda ailemi ikna edebilip de geçtiğim bölümdür. sayısalı yapamadığımdan mı hayır; sadece sevmediğimden. ayrıca okuması en zevkli bölümdür.
sayısal bölümünden kurtulmaya çalışırken önüne koca bir matematiğin çıktı güzel bir bölümdür. meslek sayısının en çok olduğu bölüm.
ağırlıkları eşit olan.

(bkz: daha önce yazılmamış hayret)
3 senedir yan gelip yatarak geçtiğim bölümümdür. şimdi ise "ulan neden sayısal a gitmedim" diye soruyorum kendime; nedeni ise bu alandaki mesleklerin bana tamamiyle yatkın olmamasından kaynaklanıyor. hay kafamı skiyim... seçecek bir yer yok ulan.
çok rahat yer.sözele kafanız basıyorsa ve matematiği falan çalışınca yapabiliyorsanız çok iyi alan.
Eşit ağırlık (TM)
zeki olup da çalışmayanların tercihi.

zeki ve çalışkan ya da sadece çalışkan olanlar fen - matematik, dünya sikinde olmayanlar da türkçe - sosyal okur…
genelde sayısal öğrencileri tarafından ezilen bölümdür. ama yine de hoştur güzeldir, okunulasıdır.
lys'10 da 7bin sayısalcı tarafından hukuk kontenjanlarının gasp edildiği mağdur kesimdir. sınırların kalkması çok zararına olmuştur.
eğer 7bin sayısalcının girebildiği hukuk fakültesine eşit ağırlık oldukları halde giremiyorlarsa hiç üniversite okumaması gereken kesimdir. ölün lan. utanın kendinizden.
sözel ve sayısal derslerin öğrenci kısmına eşit şekilde dağıtıldığı bölümdür.
en mantıklı bölümdür.aynı zamanda bölümümdür.öte yandan artık bölümüm degildir.
alan olayının kalkmasıyla pek de bir olayı olmayacak söz grubudur.
en avantajsız bölümdür.Nedenmi? Çünkü sayısalcılar bazı sözelcilerin büyük bir kısmı tm bölümlerine saldırır.yd öğrencileri bile lisede türkçe gördüğünden tm bölümüne girer olmuştur.oysa sayısal öyle değildir.çünkü tm yd sos öğrencileri 9.sınıftan sonra zerre kadar fen görmezler.
yıllardır süren ve sürmesine rağmen anlam verilmeyen saçma sapan dışlamalara maruz kalan gruptur. eşit ağırlıkçıların fen yapamayan ya da dersleri iyi olmayanların seçtiği düşünülür hep. hatta öss veya ygs-lys her neyse bu sistemlerin sadece fen odaklı olduğunu görenler bile var. tabi bunları söyleyenlerin çoğu fenci olup da sınava girmemiş öğrencilerdir. sonradan bunları diyemezler çünkü ya kazanamazlar ve fen seçtiğine lanet ederler ya da bir dahaki sene tm den girerler bir bölüme. ayrıca eşit ağırlıkçı insanları karşınıza aldığınızda sayısalcılara göre -tabii ki hepsi değil- daha fazla muhabbetiniz olur. çünkü kafa yapıları soyuttur. mekanik ve teknik düşünmezler her şeyi. meslek hayatında da bir makineyle değil insanla uğraşırlar. toplumla içli dışlıdırlar. lise hayatında verilen dersleri baz alırsak da edebiyat bilgisinin bir gereksinim olduğu bariz bir şekilde gösterir kendini. fencilerin edebiyat yapmamasına rağmen lisede edebiyat görmeleri edebiyatın hayatın her kesminde gerekli olduğundan, bir şeylerin sadece sınav odaklı olmadığını anlatmaya çalışır öğretmenler her defasında. ama tm cilerde fizik kimya biyoloji dersleri yoktur. kısaca eşit ağırlıkçılara bu gözle bakılmasını gerçekten komik buluyorum ve anlam veremiyorum. evet bir tm ciyim ve hepsi olmasa bile okulda bir fenciden daha fazla kendimi ifade edebilirim ya da birtakım şeyleri daha mantıklı açıklayabilirim. en basit örneğinden okulda yönetimde uygun bulmadığımız bir şey çıkıyor. okulda bir tane tm ve 3 tane fen sınıfları var. normalde herkes bu durumdan şikayetçi ama bu şikayeti belirtenler, imza toplayanlar, görüşme yapanlar sadece tm sınıfından çıkıyor. fen sınıflarına sorduğunuzda evet biz de memnun değiliz ama ne yapalım değiştiremeyiz cevaplarını verebiliyorlar sadece. sayısalcılara tabii ki lafım yok. onların da kendilerine göre hatta tm ci lere göre çok fazla avantajları var. ama kulvarların birbirinden çok farklı olmasına rağmen fencilerin tarizleri çok basitçe kalıyor. her iki alanın da uğraşları çok farklı.
lisede matematik, fen, matematik-fen öğrencileri karşısında her zaman ezilen, kendilerini onlar karşısında aşağılık kompleksine sokan, ne kadar tembel, sünepe, bedavacı, rahat varsa bünyesinde toplayan ne harro, ne merro, katır misali kırma bir bölüm olan tm bölümünün öğrencilerinin üniversite sınavlarında tercih haklarını kullandıkları alanın adı.

ayrıca feci kolaydır kasması.
türkçe ve matematik.
eğer sayısalınız iyiyse bu bölüme gidiniz.
3 yıl sayısal okuduktan sonra son sene bu bölüme geçen ben için çok önemlidir. Nickime de yansıdı ister istemez.
sözel bölümden daha iyidir.
sayılcılar tarafından ezilen sayısalcıları sevmeyen ve düz liselerde sayısalcılardan daha fazla matematik yapabilenlerin bölümü.