bugün

erkeklerin daha başarılı olduğunu nerden çıkardınız peki?
toplumun vermiş olduğu roller gereği erkek daima başarılı olmak zorundadır.
az düşündüğümüz içindir. özellikle bizim ülkemizde biz erkekler çocukluktan beri kızlara göre çok daha rahat yetiştiriliyoruz. bizim hata yapma lüksümüz çok daha fazla. bize her şey serbest hatalar daha tolere edilebilir oluyor daha hoş karşılanıyor. o yüzden biz kadınlara göre çok daha pratik ilerliyoruz. pratiklik = başarı.

(bkz: erkek egemen toplum)

dolayısı ile kadınlar bizden çok daha fazla hesapçı, kitapçı. bak en basitinden neden iyi şoförlerin yüzde 95 i erkekler ? çünkü daha large kullanıyoruz arabayı. bir erkeğin arabasını 1 araçlık yere park etmesi mi daha kısa sürüyor yoksa bir kadının 1.5 - 2 araçlık yere arabasını park etmesi mi. iş hayatında erkeğin işleri daha kısa yapması mı daha yüksek oran yoksa kadınların mı. kadınlar ince eleyip sık dokuyor dolayısı ile vakit kaybediyorlar. aynı sonuca ulaşmak için çok vakit kaybediyorlar. yaptıkları iş daha sağlam olabilir ama kadının 3 iş bitirdiği zamanda erkek 6 iş bitirebiliyor. kadının yaptığı 3 işten 2 si dosdoğru oluyor erkeğin ise 6 da 4 ama daha çabuk sürede yapıyoruz. daha çabuk yaptığımız için o hatalı olan 2 işi düzeltmemiz kadınların 3 işi tamamlamasından daha çabuk oluyor. ilişkilerde de bence erkekler daha başarılı çünkü biz dümdüz gidiyoruz ama kadınlar "o öyle olsa bu böyle olsa şu şöyle olsa" derken kafaları 5 farklı yere gidiyor. biz erkekler düz gidiyoruz doğru 1 ise 1 dir.

yani en kısacası bizim için 2 x 2 = 4 basitçe. kadınlar o 4 ü elde etmek için toplama çarpma çıkarma bölme 4 işlemi de kullanıyorlar. kafada çok fazla tilki dönerse her şey çok daha zor ve zahmetli oluyor. erkekler daha başarılı denildiği zaman gocunacak bir şey yok çünkü biz erkeklerin imkanları çok daha fazla. burada "kadınlar beceriksiz" demiyor kimse yani.
dijital değil manuel oldukları için.
Lobicilik de bunda etkili. iş hayatında birbirini kollayan, bir yerlere getirmeye çalışan kadın sayısı çok azdır ama erkekler bunu çok iyi yapıyor. Kadınlarsa çoğunlukla aksine birbirinin kuyusunu kazmaya çalışıyor maalesef.
Performans yükü sebebiyle. Başarılı olmak bir zorunluluk halini alıyor. Gelişim süreklilik arz ediyor.
biri kadınların hiçbir vasfı yok demiş.d aynen kardesim aynen biz kadınlar niye yaşıyoruz ki zaten. Allahım sen bunlara akıl fikir ver.
Çünkü yapacakları herhangi bir şeyde sonunu düşünmezler ve nasıl oluyorsa çok cesaretliler.
çok basit bir nedeni vardır; erkekler daha beceriklidir.
kimi 4. kuşak feministleri radikal feminizm baskısıyla kadınların da erkekler kadar başarılı olacağını söyler. ancak ben buna katılmıyorum. iskandinavlar toplumsal cinsiyet eşitliğinde dünyada birincidir. hatta radikal feminizm seviyesinde diyebiliriz. buna rağmen kadınlar siyaset, akademi, hukuk vs. gibi önemli konularda erkeklerden geride kalıyor. kadınlar bu işlere rağbet etmiyorlar. muhtemelen dert etmiyorlar bunları.
Yaani başarıyı cinsiyete indirgememek lazım. Sadece ataerkil toplumlarda kadınların başarıya yaklaşmasını sağlayacak ortam yok. Kadınların hayatı mobbingler ile geçtiği için de erkekler daha başarılı duruyor.
daha güçlü oldukları için.
Erkekler başarılı mıydı?

Eksilerseniz eksileyin, umurumdaydı sanki.
genel geçer bir bahis olmasa da
otokontrol ile alakası olabilecek durum.

hatun milleti görece daha duygusal bir yapıda olup bu durum karar aşamalarını komplike hale getirebiliyor.

erkek milleti ise daha düz kafada gittiklerinden bir konuyu daha çabuk sonuçlandirabiliyorlar.
Nesillerdir hukuken ve sosyal olarak üstünlerdi. Gelenekler erkekleri koruyor.

Günümüzde en büyük nedeni doğuran ve çocuk bakan taraf olmamaları. Bunu dengeleyen yasaların olmaması.
"durumumuz yoktu okuyamadık kardeş" diyenler için tanım: kadınlara nispeten başarılı olmak için çok -çok- daha fazla imkana sahip olmaları.

---

(bkz: selection bias)

aslında burada sorun örneklemin doğru belirlenmemesinden ziyade dünya genelinde örneklemin neredeyse hiçbir yerde bu araştırmaya uygun olmamasından kaynaklı.

aynı şartlarda, aynı maddi imkana erişimi olan ve aynı sosyo-kültürel beklentilerle yetiştirilen kadın ve erkeklerin olduğu ütopik bir toplum gerekiyor bu kıyaslamanın doğru sonuç vermesi için. medeni ülkelerde bu ayrım azalsa da şu an dünya nüfusunun çoğunluğunda erkekler doğdukları anda kadınların belki de hayatları boyunca sahip olamayacakları imkan ve maddi/manevi desteğe sahip olarak ilk nefesini alıyor.

örnek vererek açıklamak gerekirse;

başarıdan kasıt ne mesela?

- görkemli bir kariyere sahip bilim insanı olmak mı?
bırakın lisansüstü seviyeyi, ilkokul eğitimine erişimi olmayan kadınlar var. evet, bu şansa sahip olmayan erkekler de var ama şöyle bir genelleme yapıldığında dikkate alınacak kadar belirgin bir fark var bu iki cinsiyetin eğitime erişimi açısından.

- meşhur bir sanatçı olmak mı?
az önceki eğitim erişimi farkını görmezden gelsek bile (ki konservatuar veya gsf bölümlerine giriş için gereken destek bununla son derece ilgili) kadınlar yaptıkları işin gördüğü kıymet açısından yine şanssız konumda. hatta bu rekabet öyle bir boyutta ki çoğu zaman birbirlerinin başarısına/popülerliğine bile engel olabiliyorlar. erkekler, "networking" denen olayda çok daha rahat.

- sporcu olmak mı?
karşılaştıkları (veya gelecekte karşılaşmaları muhtemel) önyargılar sebebiyle çoğu kızın, erken yaşlarda başlanması gereken bu alanda (branştan branşa fark olmakla birlikte objektif olarak başarılı denecek bir sporcunun hayatının büyük bir kısmını buna adamış olması gerektiği varsayımı ile) henüz ellerine bir top, raket almadan veya ayaklarına bir spor ayakkabısı bile giymeden cesareti kırılabiliyor. geçenlerde şöyle bir kaynakta da gördüm ki regl sürecinin bile tek başına bu konuda ciddi bir caydırıcı etkisi oluyormuş.

sonuç: hangi anlamda düşünülürse düşünülsün, başarı ağaçta yetişen ve uzanılıp koparılacak bir meyve olmadığı, çeşitli koşullara muhtaç olduğu için doğal bir sonuçtur. örneğin yukarıda anlatılan farkların etkisi ile, başarılı bir rastgelelik kurulup 100.000 kadın ve 100.000 erkek seçilerek yapılan bir karşılaştırma bile "o kadar da" rastgele olmayacağından sonuç yine erkeklerin lehine olacaktır.
erkek yazarlar da kadın yazarlar da yok mu ama edebiyatta? adalet ağaoğlu, kadın ressam da yok mu meşhur.halide edip adıvar, sevgi soysal bunlar kim yine erkeğin üstünlüğüyle ilgili başlık. Cinsiyetçi olmayı ne kadar da çok seviyorsunuz anlamıyorum ya. Ya biraz pozitif baksanıza hayata. Herkesin başarılı olduğunu düşünmek çok mu kötü? Tamam erkek üstün bu Kur'an'da da geçiyor ancak bir derece diye geçiyor. eksilerseniz de eksileyin çünkü zorunuza gider. Buradan hem cinsiyetçi erkeklere hem de cinsiyetçi kadınlara sesleniyorum. yahu cinsiyetçilikten bıkmadınız mı?
Erkeklerden kat be kat daha basarili kadınlar vardır. Hani fiziksel sporlar yada fizik gücü gerektiren durumlarda deseniz anlayacağım ama sacma bir genellemedir.
görsel
Köpek olduğumu öğrendiğim başlık.
itim ben it. Değersiz it.
Erkek kadının Başarısından yararlanamıyorken (çoğu zaman ki bu da erkek egemen düzenin çıktısı) kadın erkeğin başarısından bazen erkekten bile çok yararlanabiliyor
(bkz: Her başarılı erkeğin arkasında güçlü bir kadın vardır)
çünkü kadınlar kadar kafaya takmıyoruz başka şeyleri daha kolay odaklanıyoruz.