bugün

ingiliz gökbilimcidir. zengin bir sabuncunun oğlu olarak 1656'da londra'da doğmuştur. matematiğe yatkınlığı anlaşılınca ailesi aziz paul okulu (st paul's school)'na yazdırdı. öğrenimine oxford'daki the queen college'de devam etti. o sıralarda gökbilimine olan ilgisini keşfetti.öğrencilik yıllarında güneş sistemi ve güneş üzerindeki lekelerle ilgili makaleleri yayımlandı. kraliyet astronomu flamsteed'in yanında çalışmaya başladı. gözlem yapma hayaliyle oxford'u bıraktı ve güney atlas okyanusu adalarından st helena'ya gitmeye karar verdi. oradaki başarılarını kral 2. charles'a sundu ve kraliyet cemiyet üyeliğine seçildi. yıldız haritasına önemli katkılarda bulundu.
halley kuyruklu yıldızının güneşe transit geçeceğini söylediği tarihten 16 sene sonra söylediği gerçekleşti. ölümsüzleştirmek için de ismi kuyruklu yıldıza verildi. * *
halley kuyruklu yıldızının 76 yılda bir defa dünyadan görüleceğini ön görmüş ve bu öngörü gerçekleşmiştir.ayrıca newton'u newton yapan adamdır.
ingiliz gökbilimci, fizikçi, kaşif vb bi ton şey olan muhteşem bi adam. bu abimiz binlerce yıl tanrı'nın uyarısı, şeytanın izi gibi bi çok felakket tellalarına prim yaptıran kuyruklu yıldızların esrarını çözmüştür. antik çin, ortadoğu, batı kaynaklarını incelemiş, çizilen "bazı" (çünkü pek çok kuyruklu yıldız çizimi vardır) kuyruklu yıldız motiflerinin aynı yıldızı anlattığı fikrine kapılmıştır. geceleri kahveye sigaraya dayanıp çizimleri derince analiz ederek belli bi zaman aralığında hep aynı yıldızın çizildiğini farkedip yörüngesini çıkartınca; bakın falanca sene sonra şurdan kuyruklu yıldız geçecek. çünkü 76 yılda bi sürekli gelir buralara, demiştir. işin trajik yanı kuyruklu yıldızın tahmin ettiği 1758'de geçtiğini göremeden yaşamını yitirmiştir.

güney yarım kürenin yıldız haritasını çıkarmaya başaranda bu kişidir.
bu adam olmasaydı newton un pek çok yapıtı günümüze ulaşamazdı.

şöyle ki;

newton yanılmıyorsam ışık spektrumunu keşfedince robert hooke newtonun bunu kendisinden çaldığını söylemiş ve newton içine kapanmıştır daha sonra edmond halley aralarında robert hooke un da bulunduğu bir zümrede kütle çekimi uzaklık ve hız arasındaki ilişkiyi matematikle açıklamaya çalışırken beceremezler ve newtona gider bu adam newtona konuyu açınca newton direkt olarak uzaklığın karesi ile hızın ters orantılı olduğunu söyler 5 yıl önce hesapladığınıda o dönemde kraliyet bilim akademisi* ekonomik sıkıntı yaşadığından newtonun kitaplarını bastırmaz ama bu adam kendi cebinden parayı karşılar bu dönemde akademi çalışanlarına ise en az satan kitapla ödeme yapmaktadır.

halley kuyruklu yıldızınıda bu adam keşfetmiştir.

nur içinde yatsın vesselam.