bugün

yada edebiyattan nasibini almayan edepsizdir de denilebilir.

insan sosyal bir varlık der dururuz, ne manaya gelir bu? aslında insanın, insalığının temelinde sosyal bir alan yatar. bu sosyal ilişkiler gereği edebiyatla ilişkisi olmak zorundadır. insan ın uzmanlaştığını alan ne olursa olsun temelinde insanlığın gereği olan bir sosyal alan olmalıdır. branşlaşmak ustalaşmaktır. temelinde insanlık olan sonra gitgide uzmanlaşan insan ın temeli geniş ve yayılgan olmalı. yani insan olabilmek için, felsefeden, edebiyattan, görgü görenekten, örf adetten, hukuktan , iktisattan az buçuk bir şeyler kapmak gerekir. temelliktir bunlar. uzmanlaşmak ise bunların üzerine inşa edilen gökdelenlerdir.

insanı temeli geniş bir gökdelene benzer. yükselen katları branşlaşma , hobiler gibi spesifik alanları temsil eder. yayvan temeli ve geniş tabanı ise insan olmanın vasıflarını temsil eder. o temel ve yayvan kısım ise sosyal bölümleri kapsar.

okumayan insan değildir.
başlık itibariyle yanlış algılamaya mahal verebilecek bir yargıdır.insanı; "insan olabilmek için ille eğitim fakültesi/edebiyat bölümünden mezun olma şartı mı gerekiyor?" düşüncesine sevk eden, "hocam daha genel bir ifade olsa imiş fevkalade olur imiş!"* dedirten bir genelleme.
(bkz: edebiyat okumak)
literatüre yeni bir terim daha girdi hayırlısı olsun.
edebiyat:yazarın düşünce ve duygularını, okuyanın estetik bir tat almasını sağlamak amacıyla yazılmış ya da böyle bir amaç gütmese de biçimsel olarak bu düzeye ulaşmış yazılı yapıtların tümüne verilen isimdir.

Edebiyat düşünce ve duyguları güzel ve etkili bir biçimde anlatma sanatı olarak tanımlanabilirse de her anlatı her metin edebiyat tanımı içerisine sokulmaz. Amacı okuyucuya estetik bir lezzet sunmak değil de onu bir konuda aydınlatacak teknik bilgileri içeren yapıtlar (bilimsel makale veya kitaplar, gazete haberleri gibi) edebiyat tanımı dışında değerlendirilirler. Bununla birlikte bazı müellifler bilimsel yapıt ve haberlerin edebi değer taşıtabilecek nitelikte olabileceği gibi sanatsal kaygı taşımayan şiirlere de rastlanabileceğini belirterek bu tanıma karşı çıkmışlardır.
--spoiler--

Edebiyat ya da yazın, yazarın düşünce ve duygularını, okuyanın estetik bir tat almasını sağlamak amacıyla yazılmış ya da böyle bir amaç gütmese de biçimsel olarak bu düzeye ulaşmış yazılı yapıtların tümüne verilen isimdir.

--spoiler--
konuya kesinlikle katı bir eleştiri amacı gütmeden, ve seviyemi düşürmeden, kinayeli bir biçimde yaptığım yorumu idrak edememiş; depoladığı edebiyat kültürünün(!)hacmini içindeki kin ve nefret duygusuyla kusup bizlere gösterebilmiş, "geri zekalı" ibaresini ayna karşısında sesli bir şekilde dillendirerek check etmesi gereken kişidir aynı zamanda "edebiyat okumayan insan değildir!" diyen zat.zira -değerli yazarlardan iyi olmasın- acizane aldığım sosyal-ahlak eğitimim sana aynı şekilde cevap vermemin önüne geçiyor.
(bkz: edebiyat parçalamak)
--spoiler--
edebiyat deyince edebiyat fakultesi anlayan geri zekalılar varken demek istediğimi daha da iyi anlarsınız. soyut düşünmekten yoksun düz mantık hırbolardan kurtulmak için edebiyat dolu günlere destek olmak gerekir.
--spoiler--
gerçekten edebi yönü çok kuvvetli bir paylaşım olmuş.
edep yönünden de bir o kadar ibretlik...

(bkz: edebiyat okuyan insan)
edebiyat okuyom ben yaa
küme belirtmeyecek olan cümle. bir önerme değildir.
edeb sözcüğünün nereden geldiğine bakarsak, bu önermeye katılmak mümkün.
eline
diline
evine
beline sahip ol.