bugün

duanın gereksizliğine işaret eden gerçekliktir.
kime ettiğine bağlı olarak değişecek durum.
ne istendiğine bağlı olarak doğru bir tespit olabilir. gider ananın amını dilersen bir işe yaramaması normal.
dua etmek için yüzün olması lazımdır. islamın şartlarını yerine bi getir önce sonra dua et sonra yaramıyor de.
her dua kabul olsaydı şuan villamda ki havuzumda kızlarla olurdum.
dua yararlıdır, güzeldir, allaha yaklaşmaktır. ancak anlayamadığım şey kabul olmuyorsa hayırlıdır saçmalığı. tamam da hepsi mi hayırlı. ya da karşılığının öbür dünyada verilecek olması. abi ben bu dünyada araba istiyorum öbür dünyada cennete gidersem zaten arabam olacak.
Her içten dua bir karşılık bulur.
Lan hem bu dünya da olmazsa öteki dünya da daha fazla işe yarar.
Bakalım sen yeterince uğraş verdin mi? Tevekkül mu yani duan. Öyle dua ettim kabul olmuyor ayakları yok. Er geç kabul olur allah(c. c.) Bunu müjdelemiştir.

edit:imla.
giderek ateist olmaya yönelten acı gerçek.
başlık açmana yaramış daha ne olsun.
başına bir felaket gelince allah'ı hatırlarsan edeceğin dua işe yaramayacaktır. zira 30 gün aç kalıp tam ölecekken yemek yemek gelirse aklına sıçamadan ölürsün.
hakkında hayırlı olmayacak bir durum için yerine gelmeyen duanın, aslında bir şeye yaramayarak yaradığının farkına varamayan kişinin isyanı.
aslında yaradığı durumuna ters düşen bir durumdur. şöyle düşünülmesini istiyorum. kişi dua ediyor ve bu duanın gerçekleşmesi için çaba gösteriyor. çaba gösterirken de aklına ettiği dua var ve bunu gerçekten başarması gerektiğini biliyor. biraz düşününce tamamen psikolojik olup insan hal ve hareketlerini düzenleyici bir etkisi var.
ettiği her duanın kabul olacağını zanneden bir beyinsizden çıkan söz öbekleri. bu beyinsiz mutlu anında şükretmez ama başı sıkışınca da hemen "allah'ım xx olsun ne olur." diye yalvarır ve o iş oldu mu da, artık allah'ı başının sıkıştığı bir sonraki güne kadar hatırlamaz. hem olmasa da insan bir dönüp bakar kendine "ben hiç mutlu anımda allah'a şükrettim mi? neden sadece başım sıkışınca o'na gidiyorum?" diye bir özeleştiride bulunmaz mı? duanın sadece zor anlarda edilmesi bir yanlış değil mi?
-10:12 - insana bir sıkıntı dokunduğu zaman, gerek yan yatarken, gerek otururken, gerek dikilirken bize dua eder. Kendisinden sıkıntısını gideriverdik mi sanki kendisine dokunan o sıkıntı için bize hiç yalvarmamış gibi aldırmadan geçer gider. işte o aşırı gidenlere yaptıkları şeyler böyle güzel gelir.

-14:34 - O, Kendisinden isteyebileceğiniz her şeyi size verdi. Allah'ın nimetini saymak isterseniz sayamazsınız! Doğrusu insan çok zalim, çok nankördür.
-100:6 - Şüphesiz insan, Rabbine karşı çok nankördür.

allah yarattığı kulu * bilmez mi?

edit: ayrıca edip de kabul olmayan dualarımızın karşılığını ahirette alacağız inşallah ve bunun mükafatını görünce diyeceğiz ki "keşke hiçbir duamız kabul olmasaydı...". ama bu durum "dua hiçbir şeye yaramaz." diyen zihniyeti sevindermesin, çünkü sen zaten duayı yalanlıyorsun.
aferin yavrum televizyona çıktın el salla. Popüler olma sevdalısı köylü kızları gibisiniz amk. Allaha inanmışlığın zedelenmiş yada çok istediğin bir şey olmamış olabilir. Ancak bununla kendi kendine aş bunları allah ile kul arasında kalsın millete reklam etmeye lüzum yok. Ayrıca dua ne ile ilgili olduğuna da bağlı. Sen elinden geleni yapmalısın. ve daha sonra anca tevekkülünü istersin. Yoksa allah akıl verdim kulum demiş. Duan çok sevdiğin yakınınla ilgili de olabilir. Bunun için kaderde ne yazılıysa odur duam kabul görmedi yakınıma şöyle şöyle oldu o yüzden inancım kalmadı tarzında da düşünmemen gerekir. Ki hadis-i şerifler vardır Allaha dua edin, tövbe edin allah merhametli ve yücedir. Dua edeni, af isteyeni, tövbe edeni dinler.
Dua, insanı rahatlatması açısından oldukça yararlıdır.
Fakat tüm dinlerde isteyince alama olayı gerçekleşmediği için, yanlışı yapıp af dileme yöntemi gelişmiştir.
Günah çıkarma, hacca gitme, fitre, zekat verme vb.
islamdan insanları soğutup olası günaha girmemek acısından kötü soz soylenmemesi, güzel güzel anlatılması gereken durum. Bilmeyebilir normaldir. Önemli olan öğrenmek mı istiyor, düşmanlık yapmak mı istiyor. Ben öğrenmek isteyenler icin yazıyorum:

Islam dininde dua ikiye ayrılır;
1- fiili dua; yani gerçekleşmesini istediğin şey icin var gücünle çalışmak.
2- bu başlıkta kastedilen dua türü iste. Ellerini açıp Allah'tan bir şey dileme seklinde gerçekleşiyor.

Bu ikisi birbirinden ayrilamaz. Birincisi olmadan ikincisi cogu zaman ise yaramaz zaten. Aksi halde kimse çalışmaz, herkes dua ederdi. Ama dinimiz bunu emretmiyor. Hic olmeyecekmis gibi bu dunya icin Yarın ölecekmiş gibi ahiret icin çalısmayı emrediyor.

Allah dua ve ibadet edenlere degil, çalışanlara veriyor. Duanın psikolojik destek ve güven ver
Vermesi kesin ama. Sınav oncesi en iyi sekilde çalışıp bir de dua ettiğinizde kendinizi daha güvende ve rahat hissedersiniz. Bu kesin...
yanlış önermedir. kullanmasını bilene yarıyor.
dine materyalist yaklaşım sonucu kurulmuş cümle.
duanın işe yaramaması söz konusu olduğu durumlarda;
rabbimiz bize hayırlısını verir
eğer istediğimiz şey bize hayırlı olmayacaksa vermez.
dua işe yarar ve çok önemlidir. ama nasıl edildiği ve ne söylendiği önemlidir.
gerçek dua kutsal olduğu düşünülen metinlerin mır mır mır okunması değildir. şöyle ki:

bildiğin herşeyi ve herkesi unutacaksın.
yolun sonunda vardığın yerde kendini bulacaksın.
bakacaksın ki sen aslında bir şey olmaya çalışmamışsın.
sadece kendini aramışsın.

sonra fark edeceksin ki o kendin bile sen değilsin.
gerçeğin aynasında gördüğün sadece bir yanılsama.
sonunda gözlerin tanrıya yakarır gibi içten bakışlarla göğe çevrilecek.
ne olduğunu soracaksın.
ve o sana cevap verecek.
sen insansın !

ama önce gözlerini kapat...
herşeyi unut.
sana doğru olduğu iddia edilen herşeyi.
sandığın, bildiğin, varsaydığın herşeyi.

ve yaratan ancak o zaman duanı kabul edecek,
dibe vurduğunda çıkmaya başlayacaksın.
sadece inanan insanlar psikolojik olarak rahatlar bu da bi nevi kendini yani uhunu kandırmadır. onun dışında bir işe yaramaz ve gereksizdir.
(bkz: etme)
dua eden köpekse ve gökten kemik yağsın diye dua ediyorsa elbette gökten kemik yağmayacaktır. bu demek değildir ki dua bir şeye yaramıyor...
dünya üzerinde çeşitli tek tanrılı dinlere mensup olarak yaşamış ve yaşayan milyarlarca dindar insanın hayal kırıklıkları örnek verilerek tescillenebilecek bir doğrudur. ama ne acı ki aynı insanlar "bir gün mutlaka!" diye avuturlar kendini.

marx'ı anmadan olur mu:
"....dinsel acı, aynı zamanda hem gerçek acının bir anlatımı, hem de gerçek acıya karşı bir başkaldırıdır. din, baskı altındaki yaratığın iç geçirmesi, kalpsiz dünyanın kalbi ve ruhsuz dünyanın ruhudur. halkın afyonudur...."
bakkaldan ekmek ister gibi allah'a dua edilirse, bu gibi durumlar söz konusu olabilir.
herkesin bildiği bir gerçeklik olmasına rağmen, bunun aksini saçma sapan sebeplerle ısrarla savunanlar bir hayli fazladır.