bugün

ultrason çıktısının renkli olmasını sağlayan sisteme doppler ultrasound denir.
(bkz: doppler etkisi)
Vücut sıvılarının akımlarını inceleyen, bunları renkli olarak ekrana vererek ve de sesini de dinlemeye olanak vererek özellikle tümöral kan akımlarının belirlenmesinde çok faydalı olan ultrason tipi.
2.düzeyi her hastanede yapılmayan ultrason.

--spoiler--
ideali 18-23. haftalarda yapılmasıdır. Bu dönemde bebek ve organları yeterince büyümüştür. Daha iyi görüntü için bebeğin çevresindeki su miktarı boldur. Hayatla bağdaşmayan anomali saptandığında gebeliğin sonlandırılması için zaman vardır.(24.haftadan önceki doğumların yaşama şansı oldukça az, 22.haftadan önce ise hiç yoktur) Detaylı ultrasonografide; rahim yapısı, plasenta(bebek eşi) ve bebek sistematik bir şekilde gözden geçirilir. Yapılan bir çok ölçümle büyüme takibi yapılır. Bebekte tüm sistemler incelenir.(MERKEZi SiNiR SiSTEMi, KALP VE GÖĞÜS BOŞLUĞU, MiDE-BARSAK SiSTEMi, BÖBREK VE iDRAR YOLLARI, iSKELET SiSTEMi)

Normal ve normal dışı bulgular not edilir. Ultrasonografinin önemi sadece yaşamla bağdaşmayan gebelikleri saptamayla kalmaz. Düzeltilebilir anormalliklerin takibi yapılıp, bebeğin gerekirse daha iyi personel ve imkanlarla donatılmış bir merkezde doğurtulması sağlanabilir.
--spoiler--
genelde arastırma hastanelerınde renklı ultrason adı altında bulunan, ultrason altında gorunen cısımlere doppler yapılarak, cısımlerın ıcerıgını belırleme amaclı kullanılır.
Klasik ultrasondan farkı renkli olması ve kan dolaşımının görüntülenmesi imkanı sağlaması olan gelişmiş görüntüleme yöntemi. özellikle iç organ damarlarının durumunun değerlendirilmesinde çok işe yarar bir tekniktir. Bacak gibi vücudun dış uzuvlarındaki damar tıkanıklıklarının anjiyosuz teşhisini sağlar.