bugün

Bir bağımsız değişkeni, bir bağımlı değişkeni ve bağımsız değişkenin bağımlı değişkene göre türevini bulunduran denklemlerdir. *
adi diferansiyel denklemler cana yakın gözükseler de, kısmi diferansiyel denklem seti görüldüğünde adileştirmeye çalışılmalı, başarısızlık durumunda nümerik yaklaşmalı o da olmazsa oradan koşarak uzaklaşmalı ve saygıdeğer osman kopmaz hocanın arkasına saklanmalıdır.
bernollisi var euleri var riccatisi var yetmedi sonunda birde laplace si var...
içinde bir değişkenin bilinmeyen bir fonksiyonu ve bu fonksiyonun değişkene göre çeşitli basamaklardan türevleri bulunan denklem.
yüksek mertebeli türevlerin kullanıldığı, mühendislik eğitim alan her öğrencinin bir kez alması zorunlu olduğu geçilesi zor olan ders.
sınavdan bir gün önce çalışılırsa denklem tiplerinin birbirine gireceği ve başarısız olunacak, mühendislik fakültelerinin değişmez dersidir.
mühendislik 2. sınıfın en kallavi derslerinden biri. hele bir de hoca kılsa...
matematik bölümünün en kek derslerinden biri.
yüksek matematiğin konularından biridir.
içinde türev bulunduran fakat c gibi bir sabit bulundurmayan denklem bu denklemler çözülerek içinde c gibi sabitler bulunduran ve türevi olmayan denklem bu denklemler çeşitli eğri ailelerini belirtir.
örnekler :
değişkenlerine ayrılabilen dif denk : y''dx+ ydy = dx +xy dy
lineer dif denk : y' + tgx y =- cot x
bernoilli dif denk : z' + (1-n) p (x) z = q(z)
doğru adı diferensiyel denklemler olan ders. dersi veren öğretim üyesine göre kastırıcılığı değişebilir. kimi öğrenci dostu hoca kek integraller çıkartabilirken kimi calculus 2 nin en atarlı integrallerini karşınıza çıkartıp en ufak hatada kağıdınıza çiziği atabilir.
bir üniversite klasiğidir. öğrencileri illallah ettirmek için konmuştur. normal hayat sürdüren kişilerin çok büyük bir kısmına sınıf geçmek haricinde hiç bir faydası olmayan matematik kuramıdır.
her konuya için bir denklemle cevab veren denklem türü.* *
bu guzel bir derstir ama Diferansiyel denklemlerin nümerik çözümü diye allahin belasi bir ders vardir ki agziniza bir guzel eder. fiziksel olarak bilgisayarla butunlesmenizi sagladigi gibi kecileri kacirmanizza da neden olur.
dif kod adlı dekanlik militanı. silahlı ve tehlikelidir.
sınavda üç kağıt verdim, geçerim diye hava atılmaması gereken bir derstir. soru başında yapacağınız bir hatayla soru sonuna doğru cinnet geçirmeniz normaldir. ayrıca bu dersin sınavında kopya çekmek neredeyse imkansızdır.
kocaeli mühendislik fakültesin de makina mühendisliği' nde okuyorsanız kalmanız için bir neden yokken, mekatronikte okuyorsanız kalmamak için bir sebep olmayan ders. efendim? evet tamamen hocalardan kaynaklanır.
"olay yeri araştırmasında cesetin sıcaklığı 12 derece, ortam sıcaklığı 5 derece olarak ölçülmüştür. ceset ile hava arasındaki ısı alışverişi ilişkisini gösteren dif. denk. ...... ise, bu cinayetin ne zaman işlendiğini belirleyiniz" şeklindeki sınav sorusuna muhatap kaldığım ders. (bkz: sakarya üniversitesi)
diferansiyel denklemler hocamızdan aynen alıntıdır:

"dif ne zaman işinize yarayacak biliyomusunuz arkadaşlar, yolda birisi sizi çevirip de ya şunun dif denklemini al derse işinize yarar, bunun dışında yaramaz. neyse dersimize dönelim"
hayatım boyunca kaldığım ilk ve tek dersin ana konusu. aslında kolay bir ders olmasına rağmen, derse giren hoca çok etkileyebilir zorluk derecesini.
+abi difi verdin mi?
-yok abi
+hadi ya...
-ama ben ona 7 dönemdir veriyorum...

tarzı konuşmalara neden olan bir matematik konusu.bir de (bkz: lineer cebir) vardır bu dersle bağlantılı olan, onu hiç sormayınızdır,girdim.
(bkz: adi diferansiyel denklemler)
tonla formülden oluşan ve tamamen ezbere dayalı derstir. geçtikten sonra hakkındaki her şey unutulur. unuttum oradan biliyorum.
(bkz: şerefsiz diferansiyel denklemler)
devamı için
(bkz: sinyaller ve sistemler)
(bkz: olasılık ve istatistik)
alınabilir.
(bkz: intihara sürükleyen dersler)
kıl bir hocaya rastlamadığı taktirde geçilmesi kolay bir derstir, diğer tüm matematik tabanlı derslerde olduğu gibi.