bugün

Türkiye genelindeki pek çok devlet hastanesinde randevu bulamama sorunu arttıkça, çeşitli online platformlarda dile getirilen şikayetlerin sayısı on binleri buluyor.

Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ni (MHRS) hedef alan pek çok şikayette, branş ya da şehir fark etmeksizin, ülke çapında benzer sorunların yaşandığı görülüyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 23 Ağustos’ta kabine toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlarken, devlet hastanelerinde yaşanan randevu problemi hakkında, "sağlık çalışanlarının mutluluğu arttıkça" bu sorunun da çözüleceğini söyledi.
o yüzden herkes acillere gidiyor. mesai saatinin bitmesini müteakip.
Türk Tabipleri Birliği verilerine göre, son 10 yılda Türkiye’den ayrılan hekim sayısı katlanarak arttı. 2022 yılının ilk 8 ayında bin 683 hekim yurtdışına yerleşti, 2012 yılında bu sayı yalnızca 59’du.

Bu sayıya bir de emekliye ayrılan, istifa eden ya da özel hastanelere geçiş yapan doktor sayısı eklendiğinde; kamuda çalışan doktor sayısında azalma gözleniyor.

Ağustos ayında Sözcü Gazetesi’ne konuşan Genel Sağlık iş sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur ise, pandemi sürecinde yürürlüğe konan istifa yasağının kaldırılmasından sonra emekliye ayrılan ve istifa eden doktor sayısının 10 bini bulduğunu söylüyor.

Ancak BBC Türkçe’ye konuşan sağlık profesyonellerine göre, hastanelerdeki randevu sorununun tek sebebi azalan doktor sayısı değil.

“Türkiye’de 2002 yılında bir kişinin sağlık birimlerine başvurma oranı 3.2 iken, bu oran şimdi 10 civarında. Bu sağlık politikaları ile hasta ve hastalık sayımız her geçen yıl arttı.”

“Sorun hekim açığından ziyade, sistemle ilgili. Bu kadar hızlı bir hasta sayısı artışı karşısında hekim sayısını 2 katına çıkarsanız bile nitelikli bir sağlık hizmeti veremezsiniz. Bir hekim günde en az 100 hasta bakıyor.”
1 yıldır cildiyeye randevu almaya çalışıyorum ama randevu yok.
Nerelerde yaşıyorsunuz bilemiyorum , ilçedeyim öğle 12.30 gibi gidince öğle sonu kulak burun boğaza , göze muayene sırası alıyorum. Diğerlerine işim düşmedi şükür. Cildiyeye de geçenlerde bir yakınım sıra aldı göründü. Her yer böyledir diyemem tabi.
bir de mr çektirmek için randevu almaya çalışın isterseniz. 2029 a falan veriliyor.
Emara da gün aldım hatta sözlüğe de yazmıştım. Salı günü doktora göründüm. Cuma 5 te emara girdim. Sonucu pazartesi çıktı diye mesaj geldi. Salı da sonucumu doktora gösterdim.
eskiden hastane kuyruklarında ölüyordunuz. cenazelerinizi alamıyordunuz hastanelerden, nankörler...
Benim mr 45 gün sonraya randevu verildi.
anneme acil bir durumda bile bir buçuk ay sonrasına mr günü verdiler. bir buçuk ay dokuz doğururduk bekleseydik.
babam da kaç kere mr çektirdi en az bir ay beklemeden hatırlamıyorum gün verildiğini. salıdan cumaya nasıl yapılmış deniliyor hayret.
istanbulda yürürlükte olan şeydir. diğer şehirleri bilmem oraların nüfusları az olduğundan belki randevu bulursun ama istanbulda yok. branş fark etmez ortopedi kalp kbb cildiye.. hiçbirisinde randevu yok en erken 1 ay sonrasına bulursun o da şansın varsa.

hükümet o kadar zeki adamlardan kurulu ki zaten randevu bulmak sıkıntı iken kalp ilaçlarını falanda "doktordan" yazdırmayı mecbur kıldılar. böylece yüzde 70 olan doluluk oranı yüzde 370 e çıktı. hep diyoruz bunlardaki aklı kuşa taksan kuşlar tersine göç eder.. ulan ülkede milyonlarca kalp hastası var bu ülke insanının en birinci derdi kalp hastalığı zaten. ve ilaçla hayatlarını devam ettiriyorlar başka çareleri yok. sağlık ocaklarından yazılmasında ne gibi bir sıkıntı vardı ki bu insanları 3 ayda bir kalp doktorlarından randevu almak zorunda bıraktınız ??
--spoiler--

emara da gün aldım hatta sözlüğe de yazmıştım. salı günü doktora göründüm. cuma 5 te emara girdim. sonucu pazartesi çıktı diye mesaj geldi. salı da sonucumu doktora gösterdim.

--spoiler--

sivas şarkışla da alınır tabi nüfus nazara alındığında. kartal devlette şu dediğinin olması için sağlık bakanının 1. derece akrabası falan olman lazım aksi takdirde imkansız.
G.t kadar bir şehirde yaşadığım halde talep oluşturmadan aldığım hiçbir randevu yok. Hele de göz hastalıkları kliniği için bu geçerli. Oluşturduğum taleplerle bile alamayınca vazgeçtim. ( Hastaneden bir arkadaş, millet göz polikliniğinin önünde birbirini bıçaklayacak hale geliyor dedi)

Kendi memleketimde olsam zaten özel kliniklere gideceğim ama millet devlet hastanesinden çok özele gitmek zorunda kaldığı için burada özel hastanelerin hizmetinden bile muzdaribim.
Ben önüme mhrs ekranını açıp akşama kadar 250 kere yenilersem buluyorum o da 15 gün sonraya falan. Küçük şehirler ilçeler buluyor onda da zaten tam teçhizat yok yine merkeze gönderiyor. Zaten şuanda devlette tecrübeli doktorlar kalmadı.

Bende tss var özellerde bile ha deyince bulamıyorsun bi kaç gün sonraya veriyorlar.
misal size bir örnek vereyim. gastroentroloji birimi var, dahiliyenin ileri uzmanlık alanı. sindirim rahatsızlıklarına bakar. bu birimden randevu almak için sizi dahiliyenin yönlendirmesi veya "yeşil alan" açması lazım. dahiliye de hemen hemen en yoğun bölüm hastanelerde. gastroya muayene olabilmek için önce dahiliyeden randevu alacaksınız, o da allah bilir ne zamana verilecek akabinde dahiliye sizi yonlendirdikten sonra gastrodan ayrıca alabilirsiniz. bu da yaklaşık 4 ay sürüyor. lakin pankreas kanseri (allah düşmanıma vermesin bu arada) 3-3.5 ayda götürüyor insan bu arada.
Annemin şehir hastanesinde ameliyat olması gerekti. Konsültasyonda 2 damarda tıkanıklık çıktı. Anjiyo dediler şehir hastanesi biz bunu açamayız dedi. izmirde anjiyo yapan 3 devlet hastanesi var özele anca kalp krizi geçirirsen sevk ediyorlar. Anjiyo yapan hastanelere muayene randevusu alamadık. Bi komşumuz birinin başhekim yardımcısını aradı anjiyo için anca 6 ay sonrasına randevu verebiliyoruz dedi. Mecburen özele gittik. Ciddi bir durumda kimse randevu bulabiliyoruz demesin. Şehir devlet hepisini denedik.
Bir türkiye gerçeği. Çoğu poliklinikte iki haftalık süreçte yer yok. Demek ki hasta olmak da yasaklanacak. Belki ona da zam gelir.