bugün

belli değildir nasıl bir tanrı olduğu. deistten deiste değişir nasıl olduğu. bazıları daha bilinemez yaklaşır olaya. bir güç var ama nasıllığını bilemem der gibi. ayrıca deizmin tanrısı yaratır ama ilgilenmez. ilgilenir denilse yine bir çelişkiye düşülecek o zaman teizmin argümanlarından yararlanılmış olacak. hatta deizmde ahiret gibi bir inanç olmadığı için, deizmin tanrısı adaletli de değildir. "ben deistim ama ahirete inanıyorum" diyen biri çıkabilir. o da çelişki içindedir çünkü ahiret inancı teizmin temel argümanlarındandır.
yok size peygamber,kitap filan inanıyorsanız inanın diyen tanrıdır.
tanırım, iyi çocuktur.
tek tip, teizm gibi ortak bir uzlaşıda bulunulan tanrı tasavvuru yoktur deizmde.
Evrenin ulu mimarıdır.
Allah olmadığı kesindir.
ölüm anına kadar bir insan müslüman olabilir diye şimdi cezalandırmıyorsunuz.
Her neyse birader
şimdi sana bir şey diyeceğim.
ben Allahı çok seviyorum, ama senin aklın " yok ki " ( sümme haşa )diyor bu da araştırdığın algı oyunundan ibaret.

" eleştiri kabul edilmeyen, şehvet, kin" vesaire insanı vicdandan soyutlar.. bu freud'un düşüncesi.
Hz. muhammed'in düşüncesi şehvet,kibir, sinir, kin gibi şeyleri kapsar " nefs bunu da oruç " aç kalın ki eğitin der. "
bunu yazma sebebim şu : 611 yılında peygamber olan bir insanın söylediği sözler bir çok ilimi kapsar.
Nefs, psikoloji.
mürşidi olmayanın mürşidi şeytandır " derin bakarsak antropolojiye kadar gidiyor..
mürşid doğru yola iletendir, eğer doğru bir çevreniz olmazsa, mürşidiniz şeytan olur.
Pasif her seyi insan aklina burakan basit bir varliktir. Dunyevilige onem vermeye calisan hristiyan uydurmasidir.
Işin aslı yeryüzünde 6,5 milyar tanrı vardır. Doğrusu da budur. Herkes kendi inanç dünyasını tasavvur ve inşaada hürdür. Deizmin tanrısı böyle bir tanrıdır. Kişiye özeldir. Birilerine dert olmuştur.
Diğer dinlerin tanrısı gibi sıradan ve basit tanrı değildir. Kimsenin kendisini bilmesine ihtiyacı yoktur, kimsenin ona ibadet etmesine de ihtiyaç duymaz.

Aaaa pardon bu özellikler teizm tanrılarında var değil mi? Ama hepsinin tanrısı bana ibadet edin ve beni bol bol anın diyor. Deizm de ise tanrının böyle istekleri yok.

Acaba teizm tanrısının mı insanlara ihtiyacı yok yoksa deizmin tanrısının mı?
"ilahi saatçi" dir.