bugün

mühür.
(bkz: damga vergisi)
reşat nuri güntekin'in, osmanlı dönemindeki, osmanlı döneminden yavaş yavaş batı moduna geçişte yaşanan sorunlarla birlikte, babası paşa olup da tutuklanan, bir kişinin çevresinde dönen olayları anlatan romanı... sürükleyici kurgusu, yalın dil kullanımı vardır.
bir reşat nuri güntekin romanı
(bkz: yafta)
(bkz: etiket)
genelinin arabesk tonuna rağmen gayet sert ve başarılı rifflere sahip olan çamur şarkısı
bir kişi ya da grubun, çoğunluktan kopmasına neden olan, onlara karşı şüphe veya düşmanlıkla davranılması sonucunu doğuran herhangi bir özelliği.
Bir şeyin üzerine, nişan ve alâmet, basmak üzere, mühür gibi kullanılan âlet. Damganın kullanılması, resmî ve özel dairelerde, işletmelerde, çeşitli teşekküllerde yerine ve sırasına göre, önemli bir özellik arz eder ve damgalar, sorumlu kişilerde bulunur. Damga çeşitleri çoktur. Bunlardan en çok kullanılanlar şunlardır: Soğuk damga, lâstik damga, madeni damga.

ihtiyaca göre, bu damgalardan herhangi birinden faydalanılarak damgalanan evrak ve belgeler, ya belli değerler kazanırlar, ya geçer sayılırlar, ya da yine damgalanmak suretiyle değerlerini kaybederler. Bu bakımdan, damgalar önemli hizmet görürler.
Reşat Nuri Güntekin'in bir delikanlının sevdiği kız için hayatı boyunca hırsız damgası yemek zorunda kalışı ile gelişen olayları anlattığı kitabı...
uzan grubunun 2002'de çıkardığı, tmsf operasyonuna kadar yayın hayatına devam etmiş gazete.
yönetmenliğini ümit utku' nun yapmış olduğu 1969 yapımı, bir sadri alışık filmi. kadrosun da sadri alışık, zeynep aksu, kuzey vargın, süleyman turan, mümtaz ener, muazzez arçay bulunmakta.
1948 yapımı, siyah beyaz türk filmi. yönetmen ve senaryo seyfi havaeri, oyuncu kadrosu sezer sezin, memduh ün, arşavir alyanak, hasan taşdelen, rafet gülerman, semih evin, lebibe çakın bulunmaktadır.
yönetmenliğini ve senaryosunu seyfi havaeri' nin üstlendiği, ünlü yönetmen ö. lütfi akad' ın yönetmen yardımcısı olduğu 1948 yapımı türk filmi.oyuncu kadrosunda ise sezer sezin, memduh ün, arşavir alyanak, hasan taşdelen, rafet gülerman bulunmaktadır.
reşat nuri güntekin'in, dönemin diğer kitaplarında olduğu gibi, ikinci meşrutiyet sonrası istanbul'un içindeki bulunduğu hale, bir anlamda ayna tutan kitabı. iffet adlı roman karakterinin, aşkı uğruna olmayan bir olayı üstlenerek hırsız damgası yemesini, bu damgayla yaşayışını anlatıyor. kitap, son cümlesi için bile olsa, okunmaya değer.

--spoiler--
kitaptan bir bölüm:
c: celal i: iffet

i: yalnız bir noktayı tashih edeceğim: ben, zayıf değilim. bilakis, cesurum. her işi yapmağa hazırım. fakat...
c: pekala... tahsiline devam et!
i: hukuk benim için bitti.
c: Muallim ol!
i: ne söylüyorsun? lekeli bir adam nasıl muallim olur?
c: bir ticarethanede iş iste!
i: sen tüccar olsan, ticarethanende eski bir hırsızı kullanır mısın?
c: böyle cevap vereceğini biliyordum, yavrum. işte zayıf adam diye böylesine derler. utanmamamak büyük bir kuvvettir, iffetciğim.
--spoiler--
arapça olan "harf" kelimesinin türkçesidir. aslı "tamga"dır.
komiser olan tarık akan'ın nişanlısına tecavüz edenleri tek gören " okşan " isimli müptezel ile işbirliği yaptığı filmi..
herkese renkli günler
(ing. stigma) : Toplum içinde bazı hastalıklara, rahatsızlıklara karşı var olan ve kişinin dışlanmasına yol açan olumsuz görüş ya da tutum.
Göktürk ve Latin damgalarıyla çıkan, aylık kültür-sanat dergisi. en son 6. sayısı dağıtılmış.

10 türk lirasına http://kutluyayinevi.com adresinden temin edilebilir.
resmi dairelerin olmazssa olmazıdır.
psikolojimi sarsan bir diğer Reşat Nuri Güntekin romanı. yine pişmanlık dolu bi son. bütün kitap tamamen bi yanılgı üzerine mahvolmuş bir hayatı anlatıyor ki siz sonunda saadet beklerken en son cümlede ortadaki yanlışı fark ediyorsunuz.
insanlara karşı güvensizliğin nasıl geliştiğinin analizini yapan Reşat Nuri romanıdır.