bugün

bursa da var olan içinde içki satılmayan ( genelde sigara da satılmayan) garip bir hale bürünmüş, başörtülü kasiyerlerin bulunduğu, içkiyi vb gibi şeylere tavır takınarak satmayan fakat cocacola gibi içecekleri satmakta bi sakınca görmeyen, buram buram müslümanlık kokmasına rağmen, etiketlere 1.99 ytl yazıp sizden 2 ytl alan ve üstünü vermeyip, hakkımızı gasbeten, kul hakkı yiyen, uyarıldığında ise çemkiren çirkinleşen market tipleri.
milli pazar ( eski adı ile merhamet pazarı).
(bkz: yesil sermaye)
(bkz: for you)
milliyetçilik olduğu hiçbir şekilde kanıtlanamayacak marketlerdir. yabancı sermayeli firmalarda vergi verir.

ürettiği müslümanlık şemsiyesinin altında, insanların dini duygularını smürürken, takındıkları tavır, para üstü vermedeki halleri, aslında ne kadar müslüman olduklarını da kanıtlamaktadır. millet ile ümmet arasında fark vardır.

en önemli özellikleri ise, anti emperyalist duyguları sömürmesi fakat anti emperyalist hiç bir temelli hareketlerinin bulunmamasıdır. karfur yada real i övmeye yönelik bir tanımlama olmadığı gibi, töhmet yaratmaz.
görüklede bir de seyhanlar diye bir türevleri vardır. içki satmamasına ramen her türlü mezeyi itinayla bulundururlar. adeta gel de iç dercesine gözümüze sokarlar. önce seyhanlara gidilir, beyaz peynir, acılı ezme, amerikan salatası,haydari, çiğ köfte gibi mezeler alınır. sonra eve giderken tekel shop'a ugranır bi de büyük rakı alınır...
artık hepsi kapitalizme uymuş ve her türlü ürün satmakta ve parasını çatır çatır yemektedirler.
(bkz: mopaş) bunun halk arasında dillendirilen enterasan bir açılımı da vardır.*
(bkz: akuğur)*
"sermayenin rengi olmaz" presibince böyle bir damgayı haketmeyen marketlerdir.
(bkz: nurbaşak)
bilen bilir.