bugün

hayatı hakkında fazla şey bilinmeyen, hükümdar debşelim zamanında yaşadığı tahmin edilen yazar. söylentilere göre hükümdarla arası iyi değildi, onu cesurca eleştirdiğinden zindana atıldı ancak çok geçmeden zindandan çıkartılarak devlet yönetiminde önemli bir göreve getirildi. doğuyu fabl ile tanıştıran kişi olarak betimlenebilir.
hintli hikaye anlatıcısıdır. hikayeleri hayvanlar arasında geçer. beydeba'ya göre üç tür dineyici vardır. Bunlar:

1) Hikayelerin gerçekten hayvanlar arasında geçtiğini düşünüp, öykülere gülüp geçenler,
2) Hikayelerden çıkarılması gerekn dersler olduğunu bilen fakat bunu hayatlarına aksettirmeyenler,
3) Hikayelerden ders çıkarıp, bu öğretileri hayatlarına aksettirip yaşamlarını düzeltmeye çalışanlar.
kelile ve dimne didaktik masallardan oluşur, konuyu 7 yıl sonra yeniden gündeme getirme cesaretini gösteriyorum.
hint edebiyatında çok önemli bir yer tutan, m.ö 1. yüzyılda yaşamış fabl türünde eserler vermiş değerli bir düşünürdür. kelile ve dimne eseri bilinen ve okunası bir eserdir. dönemin hükümdarı debşelim'e öğüt verecek cürette bulunmuş, cezalandırılmış ancak değerinin anlaşılması ardından hak ettiği muameleyi görmüş aydın kişidir.
Beydeba'nın yazdığı Kelile ve Dimne'yi okudum. Bu nesil bu kitabı çok sevmez bence ama ben sevdim.