bugün

eski dogu pakistan. orada bi nehir var, onun deltasi uzerine kurulmus. muhtesem bereketli ve bir o kadar da nufusu yogun memleket. halkin cogunlugu musluman olmasina ragmen hindular da vardir. bayagi da fakir bildigim kadariyle, e tabi haliyle hersey de ucuz oluyo boyle olunca.
edit: ganj nehri zannedersem o nehir.*
para birimi takadır ve sanırım 70-80 takası bir dolardır. 50 takaya bir çuval muz almanız mümkün, sefaletin boyutlarını anlatabilmek na-h-mümkündür.
aynı zaman da '' bengaldeş '' veya '' bangaldeş '' olarak da bilinen ülke.
Bangladeş Müslüman Halk Cumhuriyeti, Güney Asya'da bulunan Müslüman bir devlettir.

1971 senesine kadar Pakistan'ın "Doğu Pakistan" adlı eyaleti, daha önceleri de ingilizlerin Kıta Hindi'nde Bengal eyaleti idi. Kuzey-güney arası 625, doğu-batı arası 304 kilometredir.
Tarihçesi [değiştir]Bangladeş, M.Ö. bölgede hüküm süren büyük devletlerin, M.S. 750-1200 arasında yerel Palas Hanedanların hakimiyeti altında kaldı. Onuncu asırdan itibaren Müslümanlar bölgeye hakim olmaya başladılar.

Bangladeş 12. asırdan 1757 yılına kadar Müslümanların idaresinde, 1757'den 1905 yılına kadar ingilizlerin hakimiyetinde kaldı. 1947 yılında da Müslüman kesimi "Doğu Pakistan" adıyla Pakistan'ın bir eyaleti oldu. 1969 yılına kadar Pakistan'ın eyaleti olarak kaldı. 28 Kasım l969'da meclis üyelerinin teşkili için yapılan seçim propagandaları esnasında Mucib-ür-Rahman ve onun "Avami Partisi" seçim propagandalarını Doğu Pakistan'a muhtariyet vereceği vadi üzerine kurmuştu. Aralık 1970'de yapılan seçimler neticesinde Avami Partisi 313 sandalyeden 167'sini aldı. 1 Mart 1971'de Millet Meclisinin teşkili ertelendi. Bu durum Doğu Pakistan'da meşru hakların ihlali sayıldı ve genel greve gidildi. Bunun üzerine ordu, grevcilerin üzerine gitti ve iç harp başladı. Bir kısım halk da Hindistan'a sığındı. Bu arada Hindistan-Pakistan Savaşı başladı.

1971 Aralık ayında savaş bittiğinde Hindistan, Doğu Pakistan'ın büyük bir bölümünü işgal etmişti. Hindistan burayı iki hafta kadar kontrol altında tuttu. 22 Aralık 1971'de Mucib-ür-Rahman'ın liderliğinde Bangladeş Müslüman Halk Cumhuriyeti kurulduktan sonra, Hindistan ülkeyi terk etti. Mucib-ür-Rahman ve Avami Partisi'nin iktidara gelmesiyle karışıklıklar dinmedi. 15 Ağustos 1975'te yapılan darbe ile Mucib-ür-Rahman ailesi ile birlikte öldürüldü. idareyi Kandahar Mustak Ahmed ele aldı. 3 Kasım 1975'te Dakka garnizon komutanı Tuğgeneral Halid Müşerref, Mustak Ahmed'i devirdi. Ancak kendisi iktidarda sadece dört gün kalabildi.

7 Kasım 1975 tarihinde General Ziya-ür-Rahman bir darbe ile Halid Müşerref'i devirdi. Ziya-ür-Rahman zamanında ordu uzun müddet siyasetten uzak durdu. 1977 yılında yapılan seçimleri Ziya-ür-Rahman kazandı ve geçici olsa da, siyasi istikrar temin edildi. 30 Mayıs 1981 tarihinde bir grup subay ve askeri birlik başarısız bir darbe yaptılar. Ziya-ür-Rahman'a bağlı birlikler darbeyi bastırdılar. Ancak darbe esnasında Ziya-ür-Rahman öldürüldü. 15 Kasım 1981'de seçim yapıldı ve Milli Birlik Partisi lideri, öldürülen Ziya-ür-Rahman'ın yardımcısı Abdüssettar, oyların % 66'sını alarak devlet başkanı oldu. Ancak siyasi istikrar yine temin edilememiş ve kargaşa bitmemişti. Nihayet hükumet, Milli Güvenlik Kurulu kurulmasını kabul etti ise de, gerginlik durmadı. Sonunda Genel Kurmay Başkanı Muhammed Erşad, askeri bir darbe ile Abdüssettar'ı devirerek idareye el koydu. Askeri idare iki sene iş başında kalacağını ilan etti. 21 Mart 1985'te yapılan referandumda Erşad'ın devlet başkanlığında kalması onaylandı. Diktatörlük ve otoriter bir rejimle ülkeyi yönettiği söylenen Muhammed Erşad'ın geniş çaplı kitle gösterileri neticesi istifa etmesi üzerine 6 Aralık 1990 senesinde Şahabeddin Ahmed devlet başkanlığına vekaleten getirildi. 19 Eylül 1991 senesinde yapılan seçimleri kazanan Ziya-ül-Hak'ın hanımı Halide Ziya başbakan oldu.

Fiziki yapısı
Bangladeş daha ziyade Kıta Hindi'nin Ganj (Padna), Jamune (Brahma Putra)Nehrinin aşağı kolu ile Meghna gibi önemli nehirlerinin deltasında oluşan alüvyonlu ovalardan meydana gelir. Bu nehirler birleşerek Bengal Körfezinde bir delta içinde akarlar. Ovaların büyük bir kısmının denizden yüksekliği 9 metreyi geçmemektedir. Bu sebeple her yıl yağışlı mevsimlerde ırmakların kabarmasıyla ovalar seller altında kalırlar. Bu sel baskınlarının en büyüğü 1974 yılında olmuş ve ülkenin % 70'i sular altında kalmış, 2 bin insan ölüp, yüz binlerce insan evsiz, barksız ve aç kalmıştır. Jamuna Irmağının kolları olan Tistua ve Astrai ırmakları, ovanın kuzey bölümünden geçerler. Bu bölgede çok sayıda bataklık ve sazlık bulunmaktadır. 9300 kilometrekarelik bir yer kaplayan Barind Ovası, orta kesimde 6350 kilometrekarelik yer kaplayan Madhupur Platosu ve Meghna Irmağının doğusundaki Lalmai Tilas bölgeleri, alüvyonların meydana getirdiği başlıca plato alanlarıdır. Feni Irmağının güneyinde uzanan Chittagong bölgesi, tepeler, vadiler ve ormanlarla kaplıdır. Buraları ülkenin başlıca dağlık bölgesidir.Yüksekliği ortalama 600 metredir.

iklimi
Genel olarak Muson iklimi görülür. Ükeye düşen yağış miktarı yüksek olup, metrekareye 1270-5080 mm arasında değişir. Nem oranı yüksekliği, bunaltıcı sıcaklara sebeb olmaktadır. Ocak ayında en yüksek sıcaklık 25-26oC arasında değişmektedir.Yazın ise 30-35o'ye kadar ulaşır. Yıllık siklonlar ülkeye büyük zararlar vermekte, bilhassa sahil şehirlerinde büyük hasara sebep olmaktadır. 1970 yılındaki bir fırtınada 500 bin insan ölmüş ve yüz binlercesi de evsiz, barksız kalmıştır.

Doğal kaynakları
Bangladeş Ovası eskiden ormanlarla kaplıydı. Ekilecek alanları az olduğu için ormanların büyük bir kısmı yok edilmiş ve bugün sadece iki orman kalmıştır. Bunlardan birisi Madhupur olup, alüvyon platosudur ve 4140 kilometrekarelik bir kısmı yapı malzemesi için elverişli ağaçlarla kaplıdır. ikinci orman ise güneydeki Sundarbans kıyı bölgesindeki ormanlardır. 5960 kilometrekarelik bir alanı, bataklıklar arasındaki adacıklar ve Mangrov ormanlarıyla kaplıdır. Bu ormandaki ağaçlar kibrit ve kutu imalatına elverişlidir. Ayrıca Chittagong bölgesindeki sıradağlar tropikal ormanlarla kaplıdır. Buradaki ağaçlar, 60 metreye kadar uzunlukta olup, mobilyacılıkta ve kağıt sanayiinde kullanılır. Ormanlarda; bambu, muz ve Hindistan cevizi vb. ağaçlar bulunur.

Ormanlarda aslan, kaplan, fil, timsah gibi vahşi hayvanların yanısıra, her çeşit tropikal bölge hayvanları, ayrıca benekli ceylanlar, çeşitli türlerde yılanlar vardır. Nehirlerde de bol balık bulunur.

Bangladeş'te fazla maden kaynağı yoktur. Ancak, üç tane küçük tabii gaz ve çok ince bir kömür tabakası keşfedilmiştir. Bengal Körfezinde de petrol bulunmuştur.

Nüfus ve sosyal hayat
Bangladeş, dünyanın nüfus yoğunluğu bakımından en kalabalık ülkelerindendir. Nüfus yoğunluğu kilometrekareye 290-770 kişi arasında değişir. Yirminci asrın sonunda nüfusun iki misli artacağı tahmin edilmektedir. Nüfusun % 90'ı köylerde, % 10'u şehirlerde yaşar. En önemli şehri "Dakka", aynı zamanda başşehirdir. Güneydoğu sahilindeki Chitagony şehri, önemli bir limandır. Halkın % 85'i Müslümandır. Bangladeş'in resmi dili Bengal dilidir. Halkın çoğu bu dili konuşur. Ayrıca Urduca dili de yaygındır. Kuzey ve doğu dağlık bölgelerinde yaşayanlar da mahalli lisanları konuşurlar. Para birimi "Taka"dır. 11 idari bölge birer askeri vali tarafından yönetilir. Bir radyo ve televizyon istasyonu vardır. Erkekler "Lungi" denilen bir elbise, kadınlar "Burka" denilen baştan ayağa kadar vücudu örten bir elbise giyerler.

Eğitim: Dünyada okuma-yazma oranı en düşük ülkelerdendir. Halkın % 33.1'i okuma-yazma bilmektedir. Köylerinde ekseriya ilkokul bulunmamaktadır. Dakka, Rajshani ve Chittagong üniversiteleri, batı tarzı eğitim yapan üç büyük üniversitedir. Halkın kültür seviyesi ve ekonomik durum çok düşüktür. ingilizlerin kültürünün tesirleri devam etmektedir. llll

Ekonomisi
Ekonomi tarıma dayalıdır. Başlıca ürünleri, pirinç, önemli dayanıklı gıda maddeleri, Hind keneviri ve çaydır. Bu alanda Çin ve Hindistan'dan sonra dünya üçüncüsüdür. Diğer zirai bazı sebzeler ve şekerpancarı iç tüketim için yetiştirilir. 10 milyon hektarlık alanda ekim yapılır. Bu alanların % 80'inde pirinç üretilir.

Sanayi ve taşımacılık
Bangladeş'te başlıca sanayi Hintkeneviri üretimidir. Bu ülkede ileri sanayi tam kurulmamış, hatta bulunan madenler dahi tam olarak işlenememektedir. Ülkede Hintkeneviri (jüt) işleyen 20 fabrika vardır.

Dış ticaret
Başlıca ihracat ürünleri; Hintkeneviri (jüt), çay ve balıktır. Ancak ihracatı hiçbir zaman ithalatını karşılamamakta ve ithalat ile ihracat arasındaki açık, gün geçtikçe artmaktadır. Çok az da olsa dış yardımlarla ayakta durmaya çalışmaktadır.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Banglade%C5%9F
yeryuzunun uvey cocugudur. ingiltere'de sanayi tupu patlar 3 kisinin burnu kanar teror saldirisi diye dunya ayaga kalkar, bu ulkede 1 gun icinde onbinlerce insan olur biz bir hafta sonra duyariz.
Bengalce (resmi), ingilizce dilleri konuşulur.
bayrağı şu şekildedir;

görsel
bayrağını siyah beyaz bir kartuşla çıkardığınız vakit japonya bayrağına çok benzeyen bir ülke.
nüfusu çok büyük, metrekare başına insan sayısı çok yüksek, kişi başına milli geliri çok düşük, çok fakir bir ülke. ama bu özelliklerine rağmen yıllardır çok partili bir sistemi barış içinde devam ettirebilmiştir.

insanların ne koşullarda yolculuk ettiğini görmek için:
http://pracadarmas.zip.ne...es/bangladesh-train-2.jpg
(bkz: teslime nesrin)
arabistan`ın işçi ihtiyacını karşıladığı, gelişmemiş ve sömürülen ülkedir.
Dünya'da işçi ücretlerininin çin'den bile düşük olduğu ender ülkelerden birisi.
güneydoğu ucundaki chittagong * kentini kapsayan kısmın uzun bir dönem * birmanya egemenliğinde kaldığı ülke.
son yıllarda ucuz işgücü sebebiyle özellikle tekstil firmalarının rağbet ettiği ülke. "made in bangladesh" yazısını daha sık görmeye başladım; umarım bir nebze dahi olsa sefaletten kurtulurlar.
(bkz: dünya edebiyatı)
şeriat elden gidiyor diye gösteri yapa göstericilere polis biber gazıyla müdahele etmiş.
http://www.sondakikahaber...eriat-icin-greve-gittiler
Bu ülkenin kırsal kesiminde sadece ortak kullanılan tuvaletler bulunuyor. bir kadının tuvalete girerken görülmesi
çok ayıp. bu nedenle kadınlar kaka ve çiş tutma olimpiyatlarında altın madalya alabilecek kondisyonla gece yarılarına kadar
kendilerini tutup ancak hava karardıktan sonra kimse görmeden işlerini halledebiliyorlar.inanması güç
ama gerçek.
nüfusu 144.319.628 kişi olan ülke.
bengal kaplanlarının ana vatanı .
bangladesin tek gecim kaynagi eskiden princti ama abd oradaki princ ticaretini bitirmek ve uretimi durdurmak amaciyla piyasasi 6 $ olmasina ragmen 1$ a pric satmistir ve princ ciftcileri satis yapamayinca ekmeyi birakmistir ekilmesi birakilan princ tarlalari batakliklara donusmustur ve bangladesin tek gecim kaynagi da bitirilmistir.
ülkenin güneydoğusunda bir yolcu otobüsünün dağlık bölgede şarampole yuvarlanması sonucu 17 kişi ölmüştür.
Uluslararası Anadil Günü'nün ilan edilmesine neden olan olayların gerçekleştiği ülkedir. Bengali Dili Hareketi için mücadele eden Bangladeşli üniversite öğrencilerinin 21 Şubat 1952’de düzenledikleri bir protestoda polis tarafından öldürülmesinin yıldönümü olarak kutlanan Anadil Hareketi Günü, 1999’da UNESCO tarafından Uluslararası Anadil Günü olarak ilan edilmiştir.
1971 yılına kadar doğu pakistan adıyla, pakistan a bağlı bir eyaletti.
ingilizler yıllar evvel hindistandan müslümanları ayırır ve müslüman olanlar pakistan ülkesinde toplaşır. bugünkü bangladeş denilen ülke o dönemler pakistana bağlı bir eyalettir. enteresan olan pakistanla bir sınır komşuluğu olmamasıdır. çıkan karışıklıklar ve hindistanla yaşanan savaştan sonra 1971 yılının sonlarında bu arkadaşlar bağımsızlığını ilan eder.

fakir bir ülke olduğu dünyaca meşhurdur. minicik sınırlarına rağmen 150 milyona yakın insan yaşar bu ülkede. muson yağmurlarının getirdiği sellerden dolayı çok çeker bu garipler.

bu sellerin en büyük nedeni ülkenin ganj nehrinin getirdiği alüvyonlardan oluşmasıdır, yükselti mükselti yok. muson geliyor, sel basıyor doğal olarak.

zordur işleri vesselam. fakirlik bir yandan, muson da ayrı bir yandan.
Laikliği ilan etmiş Asya ülkesi. Nepal'e ve Hindistana sınırı vardır. Bir kıyısı vardır.