bugün

eskilerin ağzında bir deyim vardır hep; neler yaptık be üniversitede. hey gidi hey. ne yıllardı. tabi ki önceden üniversite azdı ve belli başlı şehirlerde olması sebebiyle bir önemi bir değeri vardı. ancak günümüzde her yerde açılan üniversiteler ve mantar gibi türeyen vakıf üniversiteleriyle birlikte liseden farkı kalmadı. bunun yanında devrin değişmesi, dünyanın küçük bir kasaba haline gelmesi, iletişimin kendini kaybetmesi ve insanların küçük yaşlardan itibaren hayatı hızlı yaşayıp, hızlı tüketmeleri sonucunda ne üniversitenin bir değeri kalmıştır ne de girilen atraksiyonların, içinde bulunulan olayların.
devir öyle devir ki artık kaç üniversite bitirdin diye soruyorlar.
Üniversite okumanın ne demek olduğunu bilmeyen biri için anlaşılabilir bir söylem..
Askerdeyken bir artısı vardı ama artık önünde pek bir esprisi kalmadı okuyanda okumayanda aynı süreyi yapıyor. Okumayan adam 25 30 yaşında işveren oluyor emeğiyle tırnaklarıyla kazıyor. 24 25 yaşında yeni üniversite mezunu gidiyor ilkokul ortaokul mezunu işverenin altında çalışıyor. Hayat böyle maalesef.
ortadoğu ülkelerinde geçerli olan şeydir. zira iki allah diyenler makama gelir. yöneticiyi yalayanlar makama gelir. 4 maaş alır. beden eğitimi mezunu olsanız bile, ekonomi alanında başa gelebilirsiniz. işte böyle bir ortamda, ilkokul mezunu olsanız bile, yeter ki yalama gücünüz ve dil darbeleriniz sağlam olsun. istediğiniz yere gelirsiniz.

peki onurlu, karakterli, dik duran üniversiteliler ne yapıyor. ne yapsın. onlarda simit satıyor, burger king de kasiyerlik yapıyor!!.
keşke okumasaydım, herkes üniversite mezunu artık.. bi özelliği bi farkı kalmadı. hele özel üniversitelerden sonra. barajı geçen doktor mühendis avukat oluyor.. sonra binlerce üniversite mezunu insan işsiz. normal çünkü amk.
kendi mesleğimden örnek vereyim.

sağlık bakanlığı sağlık personeli alımı yapacağını duyuruyor. manşet gibi haber 10bin sağlık personeli alınacak. açıp bakıyorum bir umutla. 6000 hemşire, 3000 ebe, bilmem kaç teknisyen şu bu. bakıyorum 5 tane psikolog alımı yapılacak sadece. şaka gibi.

Sadece izmirde 2000 in üzerinde işsiz psikolog var. 5 ne amk?

geçen hafta, Müşteri hizmetlerinin mülakatından elendim.. çağrı merkezi ya böyle bildiğin..

merhabalar ben ardwen size nasıl yardımcı olabilirim??

Tekrar söylüyorum, 10+ sertifikası olup, terapi eğitimleri, aile danışmanlığı olan bir psikoloğum ben..

Son işimden patronum beni darp etti diye ayrıldım, üstelik darp ettiği esnada ayağım sakat halde alçıdaydı..

yani bok gibi meslek. keşke hiç okumasaydım o yaşlarda birinin yanında çıraklık yapsaydım şimdi kendi işim olurdu.
maddi olarak bakarsak evet üniversite okumanın artık manası kalmadı.

basit bir ortalama hesap ile ne çok lüks ne çok alt seviye bir ev istanbul'da yaklaşık 1500tl. giderleri ile birlikte (yeme içme hariç) yaklaşık olarak 2500 tl olur. 4 kişi kaldığını düşün. (4 odalı bir ev değil maalesef o paraya 4 odalı ev bulun hemen taşınalım) oda sayısı arttıkça kira bedeli artacak. 600 ile 1000 tl arasında bir gider oluşur yeme içme hariç. yeme içme 1000 tl minimum. (1000 tl ile 1 ay geçinebilecek varsa ellerinden öperim)
etti sana 1600 tl minimum. bu katıksız, sosyal hayatsız falan. işin aslı bir öğrencinin maliyeti artık 2500 tl lerden başlıyor. üniversite masrafları hariç 1 yıl için 30.000 tl minimum 4 yıl için artan enflasyonla birlikte yaklaşık olarak 150.000 tl olur.

150.000 tl ile ne yapılır? 4 yıl öncesini hesap edin. 4 yıl önce altın gramı 106 tl idi. şu an 380 tl.
kabaca 535.000 tl paranız olurdu eğer biriktirebilseydiniz.

4 yıl önce 150.000 tl ile yaklaşık 50.000 dolar paraya sahip olabiliyordunuz şu an tl karşılığı 340.000 tl

erkek adaylar için bu 4 yıl çalıştığını ve askerliği aradan çıkardığını varsayarsak 4 yıl kıdeme sahip olacak.
kadın adaylar için zaten askerlik derdi yok.
erkek adaylar paralı askerlik bile çok rahat yapabilirler.

yaklaşık 5 yıllık kıdem+yıllık izin+ maaş zammı ile çok rahat iş bulabilecek bölümde okumayacaksanız(üniversitede) muhtemelen teknisyen sizden daha çok maaş alacaktır. + yıllık izinde 5 yılı doldurunca yaklaşık 1 ay gömmüş olacak. oh mis. 11 ay çalışma ile 12 maaş olmuş olacak.

benim hesabım kabaca. kimseye oku okuma demem. kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

eksileri yazabilirsiniz.

dr olacaksanız hiç hesap yapmayın ahmaklık olur. avukatlık vb bölümleri ayırın bu hesabı yaparken.

üniversite okumazsanız sosyal olarak çok fazla kaybınız olabilir. mahalle kenarında bir üniversitede okuyacak olursanız bilmiyorum ne katar ne kaybettirir.
işsiz de kalsanız üniversite okuyun
burada yazılanlara inanmayın
o zaman en azından bu probleme bir çözüm ararsınız
bu ülkeyi mahfeden bu her şeye razı tipler...
yanlış önerme
bu ülke statüko ülkesi öyle amerikaya filan özenmeyin...
Tıp okumak dışında anlamsızdır. Eskiden hukuk vardı şimdi etrafta aç avukatlar var. Ha okuyacaksan ilahiyat fakültesi felan okuyacaksın. Diyanette felan uzman olarak çalışırsın 7-8 bin lira maaşla. Neyin uzmanlığını yapıyorlar bilmiyorum.
gercekten de oyle.
ilk 30k dışında olan bütün bölümlerin gitgide önemi yitirdiği bir dönemdeyiz butun muhendisler mimarlar ac geziyor maalesef
Kendini yetiştirmenin, içinde barınılan topluma bir zararı olmaz, faydası ise ölçülemez, neredeyse. Toplumuna yük olmaktansa, gelişim için elden gelen, her şey zamanında, mekanında yapılmalı. Buna üniversite eğitimi de dahil. Hiç bir şeye yaramadığı varsayılsa da, bir şeyi iyice öğrenmiş olmak, mutluluk verir insana.
Belediyeye alınan zabıta ilanına bile ne alaka olduğunu anlamadığım şekilde mühendis olma şartı yazıldığı bir sistemde her ne kadar anlamsız olsa da gereksiz değildir malesef.