bugün

george orwell'ın "hayvan çiftliği" kitabındaki hayvanların "ism"i.
Avcı kültürlerde ve avcılıkta görülen, avcıyla hayvan arasındaki büyüsel, gizemsel ve dinsel sıkı ilişki; bu ilişki çevresinde toplanan büyüsel ve dinsel işlemler, hayvan kutsama.
ekşi'de benzer tanım varmış düzeltisi: kaynak tdk'nın terimler sözlüğüdür.
mesela şu sözlerle konuya pekala giriş yapabiliriz:

"... buradan hayvana önce ilgiyle, sonra saygıyla ve en sonunda bir tür korkuyla bakılması ortaya çıktı..." (lord avebury)

burada totem klanlarının animizm inancının başlangıcına genel ve sade bir bakış açısı vardır biraz açmak gerekirse. insanlık en başta kendisinden farklı olan bir şeyle karşılaştı "hayvanlar". hayvanlar onlar için bitkilerden çok daha farklıydı ve kimileri kendilerinden daha güçlü ve daha çevikti işte bu hayvanlar karşısında misal ayı, kaplan, kartal bu hayvanlara karşı ilgi duymaya başlayan insan kendisini tanımlama ve gruplandırma dahası diğer klanlardan ayrılma ihtiyacı hissederek bu hayvanları benimsedi ve zamanla kendisine örnek aldığı hayvanı yüceltti ve o'na mistik bir anlam yükledi bu da o klanın kendi "adını" ortaya çıkarmasına neden oldu.

sonrasında bu hayvana kurban (bazı zamanlarda insan bazı zamanlarda klanın gıda toplamının bir bölümü vs...) adanmaya başlandı ilerleyen zamanlarda ise (klanına göre değişerek elbette) bu totem hayvanının yenmesinin o klan üyelerinin kudretini ve gücünü artıracağı düşünülerek totemin de kutsal bir besin olması durumu gelişti. animalizm böylece kendi içinde iki dal oluşturdu totem hayvanını yiyenler ve totem hayvanını yemeyenler gibi.

ancak canlı totem ile cansız totem arasındaki temel fark ihtiyaçların çeşitliliği ve insanoğlunun zekasına dayalı gücünü kullanarak canlı totemlerin zamanla çok daha az bir etkinliğe sahip olmasıdır cansız totemlerin günümüzde dahi var olmasının temel nedenide budur.
Hayvanlık yapan insanların izlediği akım.