bugün

Halk arasında baloncuk olarak bilinen anevrizma denince, genel olarak, temiz kan taşıyan damarlara (arter) ait genişlemeler anlaşılır. Anevrizmalar aort damarı gibi çok geniş damarlarda oluşabildiği gibi, küçük ve orta boy damarlarda da teşekkül ederler. Bu bölümde konu edilen, ani kanamalarla bazen çok dramatik sonuçlar veren beyin anevrizmalarıdır.

Anevrizmalar yapı itibarı ile damar duvarının doğuştan zayıf olduğu noktalarda, genellikle de damarın daha küçük dallara ayrıldığı noktalarda oluşur. Damar duvarının zayıf olduğu noktada damar içi basınç (tansiyon) nedeniyle her kalp atımında damar duvarı zayıf noktadan dışarı doğru bombeleşerek baloncuk oluşur. Baloncuk duvarı basınca dayanamadığı anda da patlar, patlama ya kendiliğinden olur ya da eforla oluşur. Örn. öksürme, ıkınma, cinsel temas gibi basınç artmasına neden olan aksiyonlar...

kaynak: http://www.hastarehberi.c...iye/dahili4/anevrizma.htm
Beyinde bulunanlarda yapılan amelyat sonrası geçici felç çok sık görülmektedir. Ayrıca görme bozukluğu, konuşamama ve hatta bazen felç kalıcı etkilerindendir.
damar duvarının dışa doğru keseleşmesidir.
(bkz: aneurysm)
Belirtiler: Ani ve aşırı başağrısı, kusma, göz arkasında ağrı,
>>bulanık görme, bazen ani göğüs ağrısı
>> Teşhis: MRI
damarsal bir yapının otoban otoparkı cebi edasıyla lokal genişlemesidir...tehlike bu otopark sınırlarının aykırı mevcudiyetinde gizlidir..kan basıncı altında, oluşmuş bu park alanı yırtılırsa olanca kan kendine yeni bir mecra arayacak, kanamanın olduğu vücut bölgesi teşhis manyağı yapılacaktır..ki anevrzmaya ev sahipliği yapan şanssız bünye hastaneye varacak kadar şanslıysa....
damarların dışarıya doğru çepleşmesi.
kılcal damarların kendinden geçip baloncuk oluşturması şeklinde oluyor ki. beyin kanamalarının çok büyük bir oranı anevrizma kaynaklı oluyor-muş.
anevrizma birçok insanda bulunabilir, her zaman patlayıp beyin kanamasına neden olmaz, otopside tespit edilmiş vakalar vardır. aşırı bedensel zorlamalardan kaçınmak gerekir. ıkınmak, şiddetli öksürmek dahi duvarı ince olan anevrizmaların patlamasına neden olabilir. sadece küçük damarlarda değil, büyük damarlarda da görülebilir. cerrahi olarak başarıyla tedavi edilebilen vakalar çoktur.
sub araknoid kanama (sak) ların başlıca sebebidir. anevrizmalar rüptüre olunca (yırtılınca) sak meydana gelir.
ebru gündeş'in kıl payı ölümden kurtulduğu damar anomalisi.
endovasküler yöntemlerle tedavisi yapılan damar bozukluğu. türkiye'de ve hatta dünyada en önde gelen ismi için: (bkz: saruhan çekirge)
anevrizma; damarlarda oluşan baloncuk.

bende de var.
ama şunu anladım bilim girince entryler gülüyor.
sözlük bu galiba.
atardamarların genişlemesinden ileri gelen ur.
Yüzeye yakın atardamarlarda (uyluk atardamarı, şahdamar) olabileceği gibi, göğüsiçi (aort) ve karmiçi (mezenter atardamarları) atardamarlarda da olabilir. Yırtılma ve tıkanma durumlarında, olanak varsa kesinlikle ame­liyat gerekir. Bu
hastalıkların nedeni doğuştan şekil bozukluğu olabi­leceği gibi, mikroplu bir hastalık da (firengi) olabilir. Travmalardan da ileri gelebilir.

Kaynak: http://www.yeniansikloped.../anevrizma/#ixzz2OPp4yUqx
1 sene önce çektirdiğim tomografide, doktor böyle bir şey gördüğünü söylemişti. Bir yandan çok önemli bir şey değil derken, bir yandan 6 ayda bir takibi gerekir gibi bir laf etmişti. Bazı doktorlar bunu gördüğünü söylemez bile diye de eklemişti. Bu günlerde içime kurt düştü araştırdım, bana biraz tehlikeli geldi. Sözlükte doktor varsa, bana dm atarsa çok mutlu olacağım.
Sözlükte anevrizması olan var. Ara sıra nukseden korkunç ağrılar dışında bir zararını görmedim. inşallah öldürmeyip süründürmeye devam eder.