bugün

amuna koyim'in argodaki karşılığıdır. saygıdeğer bir arkadaşımızdır.
vücutta yaklaşık 50 gr bulunan mineraldir. neye yaradığı henüz bilinmemekle birlikte toksik olup olmadığı konusundada tartışmalar vardır. alüminyumun çeşitli hastalıklarda beyinde birikiminin söz konusu olduğu anlaşılmıştır, alzaymır ve bunama hastalığı buna örnektir.normalde sağlıklı bir bireyde kan-beyin bariyeri olduğu için beyine geçim söz konusu değildir ama alüminyum bu konuda istisnadır.
gümüş parlaklığındaki hafif, beyaz bir metal.
Uçakların kemiğidir.
bileşiklerinde muhakkak +3 değerlik alan metal.
teknolojinin gelişmesi ile birlikte yapılan ısıl işlemler sonucunda çekme mukavemeti çeliklere yaklaşan malzemedir. özellikle 7000 serisi alaşımları oldukça mukavemetlidir ve ağırlıkları çeliklere göre oldukça azdır.

öte yandan korozyon dirençleri de çeliklere göre oldukça iyidir. üretiminin arından oksitlenerek kendine bir koruyucu film oluştururlar. bu sayede malzeme korozyona uğramaz.
beyaz parlak bir element. Simgesi Al, atom numarası 13, atom ağırlığı 26,9815; özgül ağırlığı 2.7, erime derecesi 660°C. Özel­likle silikatlar halinde doğada bulunur. Alüminyum katı bir maden­dir. Isıyı ve elektriği iyi iletir. Saf alüminyum yumuşaktır, kolay işle­nir, kolay biçimlenir. Kolay oksitlenebilir olmasına karşın, yüzeyi çok ince bir alümina tabakasıyla korunduğu için havadan ve sudan etki­lenmez ve bozulmaz. Bileşikleri üç değerlidir. Alümina Al20, alümin­yum klorür AlCl. Elde edilme tekniği 1886′da Fransız Heroult ile Ame­rikan Hail tarafından aynı zamanda gerçekleştirilmiştir. Alüminyum iki evrede boksitten elde edilir:

Kaynak: http://www.yeniansikloped.../aluminyum/#ixzz2OQ0PdCxR
Yazılması söylemesinden daha kolaydır.
alamyon diye telaffuz ediyorlar ekseriyetle.
laz vegas abinizin küfrüdür. kimse sahiplenmesin.
bir dönem üretimi zor olduğundan altından değerli olan, fransız imparatoru'nun zenginliğini göstermek için yemek takımlarında kullanıldığı bilinen madendir.
gayet hafif bir metaldir. kışın enerjiden tasarruf edilmesi için alüminyum folyoyu top haline getirip kalorifer peteklerinin arkasına konulabilir.
selamın alış biçimidir.

(bkz: alüminyu selam)
boksit madeninden üretilen, hayatımızın her anında olan metal.
halk dilinde adı alimiyon olan element.
(bkz: kıçınızdan element uydurmayın)
doğu halkı dilinde "alaminom" şeklinde telaffuzları da gözlemlenen emtiadır.
Söylerken hep "aliminyum" diye çıkan kelime.
annem alamyon diye telaffuz eder. alamyon tencere vs.
yavaştan insanı zehirleyen bir madendir. alüminyum sigaraya bu yönü ile çok benzer. yavaş bir şekilde hissettirmeden insanı kötü hastalıkların pençesine ( kanser dahil olmak üzere ) sürükler.

yemeklerini alüminyum tencerelerde yapan insanlar hala günümüzde mevcuttur. diğer yandan ucuz olduğu için tercih edilen alüminyum çaydanlıkta, çaya acı bir tat vermektedir. insanların bu zehirli maden karşısında bilinçlendirilmeleri gerekmektedir.
Geçen gün aklıma düşen metal. "ya bundan neden hiç araba kaportası yapımıyorlar?" diye düşünmüştüm. internetten arattım. Meğer yapıyorlarmış. Ancak sanırım çok dayanıksız olacağı algısını yıkamıyorlar. Ancak bu yanlış. Gençken burnuma alüminyum doğrama pencere düştü. Daha sonraki yıllarda kafama alüminyum doğrama pencereleri bir kaç kere çarpmışımdır. Yani sağlamlıkta bir sorun yok. Üstelik alüminyum bu. paslanma gibi bir durumu yok. Yamuldu mu? Çok rahat bir şekilde yeniden eski haline getirebilirsin. Hem alüminyum bildiğim kadarıyla yamulur fakat sac gibi parçalanmaz. Ayrıca hafif. Ancak işte önyargıları kırmak atomu parçalamaktan zor olsa gerek. Sanki şu an saçtan yapılan arabalar çok sağlam? Tabi bu alüminyumun alaşımına bakar da.. ancak Araba kaportasını tutup da alüminyum folyodan yapacak değilsin ya. Ona özel bir alüminyum alaşımdan yapıyorlardır herhalde. Bilemiyorum. Severim ben alüminyumu.
yüksek ısıda eritilince cıvaya benzeyen madde. evdeki bazı eşyalar bu malzemeden yapılır.
demire göre fiyatı aşırı pahalı olduğu için araba kaportasında kullanılmayışı üzücüdür. ama uçak kaportası tamamen alüminyum alaşımıdır.
nispeten yumuşak ve hafif bir metal. bu özellikleri malzeme üretimindeki kullanımını etkiler. ayrıca üzerine boya yapışmasını sağlamak zordur.
Firmamız için farklı alüminyumlara ihtiyacımız vardı. Bunun içinde mükemmel bir firma ile tanıştık. Her sektöre ve şekle uygun alüminyum çeşitleri için sizde destek alabilirsiniz.
Kaynak: https://www.gurayaluminyum.com.tr/
Fabrikam için çeşitli alüminyumlara ihtiyacım vardı. En sonunda harika alüminyumları buldum. Üstelik çeşit çeşit.
Kaynak: https://www.gurayaluminyum.com.tr/