bugün

akp %45.
chp %26-27.
mhp %17-18.
bdp %6-7.
diğer %4-5.
akp 35-40
chp 25-30
mhp 20-22.
en büyük bombaları mhp patlatacak haberiniz olsun. mhp eski kaleleri erzurum, afyon, adana gibi yerler ile birlikte iç anadolu da ve karadeniz de (bilhassa batı karadeniz)çok güçlü adaylarla seçime girecek.
ak parti %45-50
chp %20-25
mhp %15-20
bdp+hdp %5-10
diğer %5

şeklindedir.
akp 40

chp 33

mhp 18

bdp: 7

diğer: 2

+1- yanılma payı içerir. atın fava bekleyin.
akp yine yüzde 38'de kalır diye düşünüyorum. çünkü kimsenin oyu değişmedi.
trakya...
kırklareli %48-52 CHP
Edirne %48-52 chp
Tekirdağ %40-45 chp.
lüleburgaz %50-55 chp.

trakya da durum bu olur.
istanbul bşb:(sarıgül aday olursa)

chp:%39
akp:%38
mhp:%9
sp:%4
bdp:%4
diğer:%6
--------------

ankara bşb;

akp:%35
chp:%31
mhp:%28
sp:%1
bdp:%1
diğer:%4
-----------------

izmir bşb;

chp:%57
akp:%26
mhp:%12
sp:%1
bdp:%1
diğer:%3
---------------

bursa bşb;

akp:%50
chp:%24
mhp:%17
sp:%4
bdp:%1
diğer:%4
--------------

adana bşb;

mhp:%31
akp:%29
chp:%26
bdp:%8
sp:%3
diğer:%3
30 martta yapılacak seçimlerin tahminleridir.

istanbul:
kadir topbaş: %45
mustafa sarıgül: %38

ankara:
melih gökçek: %47
mansur yavaş: %29

türkiye geneli
akp: %46
chp: %27
mhp: %16

not:akpli değilim.

edit: mhp oyu yükselişte revizyon yaptım tahminde.
istanbul:
mustafa sarıgül: %42
kadir topbaş: %37
ülkemiz için köprüden önceki son çıkıştır. eğer ki ak parti bu seçimlerde de %50 civarında bir oy alırsa, tası tarağı toplayıp memleketten göçmenin vakti gelmiş demektir.
seçim günü biri çıkıp tayyip'e "kaç bekliyorsun?" diye sorsa ne salakça bi'eğlence olur ya...

tahminim: akp her şeye rağmen işi götürür.

vesselam...
%46.3 Akp
%29.8 chp
%11.4 mhp

akp 1 veya 2 şehir kaybedecektir.
akp; yüzde 100.

diğerleri; yüzde 0.

nasıl? hakettiğimiz bu.

hoş zaten yüzde 100 değil, yüzde 40 alsalar da yine de yüzde 100'ü yönetiyor olacaklar.
akp'nin bu seçimlerde oy oranın %38-40'a kadar düşeceğini zannediyorum. tabii bunda tüm sağ parti seçmenlerinin tutumu önemli. özellikle de MHP seçmenlerinin.
ak parti: %51
cehape: %27
mhp: %20
diğer: %2
istanbul ilçeleri bazında bakarsak;
--- çözüm sürecine girildiğinden bu yana, başından beri sünni kürtlerden oy alan mevcut iktidar partisinin(doğu ve güneydoğu anadoluda chp yokları oynuyor) bu kesimden aldığı oyları arttırdığı şeklinde bir algı söz konusu. bu kısmen doğru olsa da, imralı görüşmeleri ve kürtlerin politik arenada dikkate alınmaları daha çok mevcut dtp kökenli bağımsız adaylara yarayacak gibi.
nihayetinde bu işi başaran biraz da onlarmış gibi bir hava esiyor.
bu durum, özellikle kürt vatandaşlarımızın yoğun popülasyonda ikamet ettikleri bağcılar ve zeytinburnu gibi semtlerde etkisini hissettirecektir. öte yandan, 2009 seçimlerinde bu iki ilçeyi %44 ve %46 ile almış akp'nin oy potansiyeli nedeniyle kayıp yaşasa da buraları yitirmeyecekleri aşikar. güngören, esenler, bağcılar gibi semtlerin dinamiğini yakından biliyorum, chpnin buralardaki şansı 0.

--- akp reyhanlı ve geziyle start alan, yolsuzluk operasyonlarıyla devam eden süreci ne kadar iyi çevirse de, oy kaybedeceği aşikar. aksi hal, eşyanın tabiatına aykırı. buna karşın, akpnin çok fazla oyla kazandığı belediyelerde belirgin kayıplar yaşasa da, başkanlıkları kaptırmayacağını söylemek mümkün. örneğin; önceki seçimde chpnin çift haneli sayıda oylara bile ulaşamadığı arnavutköyden akp %42 ile çıkmıştı. burada 10 birim kayıp dahi yaşasa, sonuç belli. veya %48 ile çıktığı esenler; 45-47 skalasında götürdüğü kağıthane ve küçükçekmece gibi ilçelerde, chp "yoklukta gideri var" mentalitesiyle bir atak yapsa da akp'yi alaşağı edemez. aynı durum büyükçekmecede akp için gerçekleşebilir.

--- nasılki, önceki seçimde chp'nin akp'den birkaç birim aşağıda oy alarak yitirdiği semtleri atak yaparak alma olasılığı varsa, akp için de bu geçerli. akp güçlü potansiyeli nedeniyle buralarda yağlayacaktır.
--- süreç en çok chp'ye yarayacaktır kuşkusuz. ancak 30 mart, her ne kadar milletvekili seçimlerinin bir simülasyonu olsa da, adayların mevcut başkan olup olmama durumu, yörede tanınırlık düzeyleri gibi etmenler de oy vermede rol oynayacaktır. Bunla birlikte, bu tam bir genel seçim provası olacak. örneğin; chp'nin önceki yerel seçimde iktidar partisinin %7 oy gerisinde yitirdiği başakşehir'i, %37-%33 dengesinde alamadığı beykoz'u, 1 birim farkla (43-42) kaybettiği çekmeköy'ü, 2 puan farkla kaybettiği tuzla'yı alabilir. neticede, akp'ye gönül bağı ile bağlı olanların oyu değişmese de, iktidarın genel portresini beğendiği için daha önce oy verenler baremi en çok değiştirecek kitle. bunların kararlarında sapmalar, bilhassa chp ve mhp için iyiye işaret olabilir. Ancak genelde anadoluda bir türlü elitist imajını yıkamayan chp'nin bu tip kaymaları kendine çekmesi olanaksız. o halde mhp ve sp iyi birer alternatiftir.
-- chp favorileri olan kadıköy, ataköy, bakırköy gibi yerleri kesinlikle kaybetmez. komple oylarını aldığı trakya dolaylarına yakın; çatalca, avcılar, silivri (yargılamalar süresince trafik karmaşasına dair eylem olmuştu) yerleri elinde tutar. önceki seçimde bu iki başat partiden hariç bir üçüncü parti olan dsp'nin kazandığı şişli ise, sarıgül nedeniyle chp'ye geçecektir. chp ya burada, yada kadıköyde kendi oy rekorunu kıracak gibi.

--- gezinin en koyu sempatizanı çarşı beşiktaşta öttürür. tabii burada, önceki seçimde de iyi yerde olan dsp de kazançlı çıkacaktır. gezinin kalbinin attığı yer beyoğlu'nu da merak ediyorum.

Akp'nin chp'nin ensesinde olduğu semtleri alma olasılığı var. ama genel olarak oy kaybına uğradığı düşünülecek olursa, başabaş götürülmüş yerleri yitirme olasılığı da var. benim tahminim, chp’nin sarıgül’ün dspden ilçesi şişlinin yanısıra, 1 belediyeyi de akpartiden çalacağı yönünde.
şu halde akp, önceden 26'sını aldığı 39 ilçenin 25'ini götürecektir.
--- sarıgül'ün ibb başkanlığı için aday oluşu, lokallere de yansıyacaktır tabii. öte yandan, ibb başkanı görüntüde topbaş olsa da, tümden kontrol tayyip erdoğanda. oylar bu genel kabule göre olacaktır. gezi olaylarında validen sonra en yetkili adam olmasına rağmen kadir topbaş'ın ortalarda görünmeyişi de bunu doğrular gibi.

özellikle muhalefet kesmi, akp'nin son genel seçim oyu olan %50'yi baz alıyor.
o nedenle, akp'nin %50'nin altındaki alacağı her türlü oy, muhalefet kanadında akpnin yıpranması olarak algılanacaktır. ancak ne var ki, bu durum 2007 genel seçimlerinde %47 alan akpnin, peşinden gelen yerel seçimlerde %38 alması sonrası da açığa çıkmıştı. bir anda 9 puan kayıp yaşayan akp'nin "silkelenirse düşeceği" söyleniyordu. baykal gitti kk geldi, ama 2011 haziranında, akp sandıklardan zaferle çıktı. akp %40'ın altına düşmedkçe, bunu bir kazanç olarak gösterip; "eee zaten yerelde oyumuz 38'idi, arttırdık elhamdulillah" " genelde yine %50 miz var korkmayın" diyeceklerdir.
--- akp, çok sık politika değiştiriyor. her ne kadar medyada, "oy kaybetmedik” deseler de, ilçe başkanlıkları anket kaynıyordur. buna yakın zamanda başbakanın, "muhalefet partileri başkanlarını allaha havale ettim" diyerek polemikten kaçınması örnektir. öyle anlaşılıyor ki, bu sürtüşmeci tavır anketlerde (-) yönde etki bıraktı. bunla beraber, akp büyük şehirlerde chp ile tek kalmak istemeyerek akıllılık etti. istanbulda sarıgül'ün oylarını kırması için, sırrı süreyya hamlesi etkili olacaktır.
--- kılıçdaroğlu-topbaş yarışında %44-%37 dengesinde olan skala, sarıgül faktörü nedeniyle daralır. chp çok zorlasa da, akp 2-3 puan farkla kazanır gibi.
türkiye genelinde; akp %40'ın altına hiçbir şekilde düşmez. chp ise, %25 olan genel seçim oyunu artttırsa da, akp'nin kayıpları kendisine kaymayacağından çok yükselmez. bana kalırsa chp kendisini ileriki genel seçimde hissettirebilmesi için, %30 psikolojik barajını aşmalı. şuan "%50-%25 akpnin yarısı baba" bakışı hakim.
Genel tahminim;

akp: %43
chp: %28
mhp: %15
(bkz: kg var)
MHP yine sonuncu swh.
ak parti genel olarak yüzde 52-53. kadir topbaş yüzde 55 melih gökçek yüzde 51. izmir son anda galibi belli olan bir il olacak.
aydın
özlem çerçioğlu:%70
bu kadar memnun olunan bir belediye başkanı görülmedi.
eskiden yerel seçimlerde partilerin ülke çapında gösterdikleri performans için il genel meclisi sonuçları baz alınırdı, ama şimdi büyükşehirler de il genel meclisleri kalktı, o yüzden genel bir yüzde hesabı yapmamız yanlış, belediye başkanlıklarına bakmak gerekir.

türkiye de toplam büyükşehir - il - ilçe - belde/kasaba belediye sayısı 5.888

bu 5888 belediyenin;

3000 ile 3100 arasını AKPARTi alır
1600 ile 1750 arasını CHP alır
900 ile 950 arasını MHP alır
100 ile 200 arasını BDP alır (onların hemen hemen hepsi doğu ve güneydoğu olur)
30 ile 50 arasını BBP alır
20 ile 30 arasını DP alır
diğer kalanları da diğer partiler iyi adaylarla tek tük kapabilir.

bakalım kaçı tutacak.
25 yıldır köyümüz muhtarı bu sefer muhtarlığı kaybedecektir.
oy farkı bir elin parmakları olacaktır.
cihan muhtar genç ve dinamikliğiyle tüm köyün takdirini kazanmıştır.
ıstanbul %45 akp.
ızmir %55 chp.
ankara her parti %33 işçi %1.
istanbul, ankara, Antalya, Eskişehir da ak parti çok büyük ihtimalle alacaktır. izmir de ak parti bir atacak yapabilir ve burda da CHP'yi geçebilir.
istanbul da akp en az 5 puan fark atar.
izmir de chp 3 puan fark atar.
ankara da akp en az 7 puan fark atar.