bugün

sivil diktaya hayır

sivil dikta nasıl olur ki diye insanı düşündürür. anlamsızdır. sivil dikta olursa kendini nasıl koruyacak? insanlar sokaklara dökükdüklerinde nasıl durduracak? saçmalıktır. sivil dikta olamaz. silahlı bir gücü olmayan dikta olamaz. beyin amcıklaması geçirmiş bir insan belki inanır böyle şeylere...

aklıma gelmişken demokrasi çıktıktan sonra gelişmiş demokrasilerde bir tartışma ortaya çıkmış ve basit demokrasilerin çoğunluğun diktasını oluşturduğu hipotezi işlenmiş. buna engel olmak için azınlıkları koruma amaçlı her insana güvence sağlayan insan hak ve hürriyetleriyle bu dikta sınırlandırılmış. anayasalara vatandaşları korumak için bu haklar sokulmuş.

sivil dikta diyenler acaba geçmişin basit demokrasilerinde "çoğunluğun azınlığa baskılarını mı kastediyor" diye düşünmeden edemiyorsunuz. o halde burdan çıkan "çoğunluk diktasına karşıyım" diyenlerin olduğu basit demokrasi olan ülkelerde insanların iki farklı yönüne bakmak gerekir;
1- bu insanlar demokrasiye karşı mı?
2- bu insanlar çoğunluk diktasının azınlıklara uyguladığı diktaya mı karşı?

inceleyelim; önce olumluyu ele alalım. varsayalım bedri bey çoğunluğun azınlığa diktasından zarar görmüş olsun. bu güne kadar mevcut yönetim azınlıkta olan chp ve yandaşlarına ne gibi bir baskı yaptı? görmedik. ama azınlık olan ve çeşitli kurumları ele geçiren dikta-darbe yanlısı insanların çoğunluğa yaptıkları eziyetleri, hak ihlallerini saymakla bitiremeyiz.

demek ki bedri bey azınlık diktasından hiç rahatsız olmuyor. çoğunluk diktası demeye yani azınlığa baskı uygulayan basit demokrasi demeye bin şahit isteyen demokrasiyi dikta olarak görüyor. yani ben veya benim yanımdakiler diktatörlük yapamıyorsa sivil diktadır var diyebiliyor.

insan sanatçı birinin biraz daha okuyup yazıp demokrasi nedir, sınırları nelerdir, basit demokrasi, gelişmiş demokrasi çoğulculuk, çoğunluk, insan hakları, dikta nedir öğrenmesini bekliyor. kendi kendine çoğunluğun egemen olmasını sivil dikta zannetmiş. haklısınız demokrasi basitçe çoğunluğun sivil diktasıdır. mesela şu cami minaresi meselesinde referandumla insanlara sorulması bu diktanın nasıl işlediğini gözler önüne serer. insan haklarını bir kenara bırakırsan gerçektende demokrasiye çoğunluk diktası denir.(defalarca yazıyorum ki öğrensin bazıları). benim merak ettiğim bedri baykam'ın nasıl bir insan hakkının çiğnendiğidir? başkalarının eskisinden daha özgür olmasından ve kendisi ve diğer insanların devletin eşit vatandaşları olmasından rahatsız ise aslında kendisi bir diktatörlük yanlısıdır..