bugün

yahşi batı

cem yılmaz'ın her zaman yaptığı gibi yine türklük özelliklerini izleyiciye gösterdiği film. uzayda da olsanız rakı içersiniz, vahşi batı'da da olsanız, ölüleri gömersiniz. taş devrinde de olsanız, fıskiye açılışı yaparsınız..

gora'da, arog'ta ve yahşi batı'da, bir türkün bulunduğu ortama ayak uydurmasını değil ortamın kendisine ayak uydurmasını göstermiştir. gora filminde ceku'nun "sence dünyaya ayak uydurabilecekmiyim arif?" sorusuna "bırak dünya sana ayak uydursun" diyerek bu düşüncesini de çok net açıklamıştır aslında.

yahşi batı filminde dikkat edilirse, para eden eşyalarını satıp ekmek aldıkları sahnede küçük bir çocuğa ekmeğin yarısını verirler, bütün herkesin birbirini öldürdüğü hapishane sahnesinde, herkesi gömerler. özellikle kendilerinin türk olduklarını ispatlama sahnesinde aslında bir türk'ün başlıca özelliklerinin çok azına değinmişlerdir. buna rağmen dediklerinin hepsi doğru ve yerindedir.

cem yılmaz her zaman yaptığı gibi, bir türk'ün çeşitli ortamlardaki, başkalarına karşı aciz ve ezik halini değil, üstün ve pratik zekalı durumlarını izleyiciye göstererek bundan güzel espriler çıkartmıştır.