bugün

kürt açılımındaki 15 hata

şimdi de şahsımın tespit ettiği hatalar:

1- zamanlama hatası: açılıma 2011 genel seçimlerinden sonra başlanması gerekirdi. seçime kadar öncelik ekonomiye verilmeliydi.

2- kürt açılımı veya milli birlik projesi gibi çok önemli bir adımda faaliyetin adında bile 3 kez değişiklik yapmak ne kadar hazırlıksız ve disiplinsiz olunduğunu gösterdi. bu, sürecin aceleye getirilmiş ve karadüzen bir proje olduğunu gösterdi.

3- kültür ve dil gibi alanlardaki açılımlardan önce doğu bölgesi için ekonomik kalkınma faaliyetlerine öncelik verilmeliydi. yani 2011 seçimlerine kadar, 2 yıl ekonomik atılım için gayret seneleri olmalıydı.

4- pkk ve kürt halkı ayrımı adam gibi yapılmalıydı. sürecin pkk'ya rant devşirme aşamasına girme ihtimali için azami önlemler alınmalıydı.

5- imralı'dan avukatları ile bildiri yayınlayan öcalan'ın sesi kısılmalıydı. süreçte onun adı bile olmamalıydı.

6- dağdan inelere 5000 lira verilecek gibi saçmlıkların adı bile geçmemeliydi.

7- bu önemli konu polemik konusu yapılmamalıydı. chp ve mhp'den en azından biri kazanılmalıydı.

şimdilik bu kadar..

8- kürt sorunu 25 yıllık pkk sorunu ile açıklanamaz. bu sorun bir asırlık kronil bir meseledir. evet böylesine kompleks ve ciddi bir sorun 3-5 ay gibi gerçeklikten uzak zaman diliminde çözülebilir mi? akp'nin kısa-orta-uzun vadeli çözüm planı gerçeklikten uzaktır. en azından yapılanlar, sorunun ciddiyetinin kavranamadığın ispatı.

9- dtp ile iletişim daha sıkı olmalıydı. bölgenin en fazla oyunu alan parti dtp. ama işin garibi bu konuda bile dtp-akp zıtlaşmaları oldu. dtp'nin haburdaki görüntülerle ilgili, olay meydana gelmeden uyarılması gerekirdi.

10- haburdan girenlerin ayağına kadar mahkeme gitmesi onur kırıcı oldu.