bugün
- menuet le akşam yemeğine çıkmak12
- sözlüğe bir daha gelinse alınacak nickler13
- byd han8
- terazi burcu10
- ikizler burcu erkeği9
- sözlük erkeklerinin bugünkü kombinleri19
- 5 nisan uludağ sözlük istanbul zirvesi23
- anın görüntüsü31
- uludağ sözlük ihtiyar heyeti13
- arkadaşlar bu ayakkabı nasıl33
- arkadaşlar çay demledim8
- kahve bozulur mu8
- on bin lira versem sözlüğü bırakır mısınız24
- bik bik ile sözlük zirvesi yapmak13
- kız arkadaşımla yazdıklarınızı yorumluyoruz16
- takip ettiğim yazarlar9
- sözlükte hangi zirveye katılacağını şaşırmak9
- ne kadar ibnesiniz testi9
- jose mourinho26
- arkadaşlar ben aşık oldum17
- insan olmaya ceyrek kala15
- hayattaki en büyük pişmanlığınız11
- ahtapot yemek9
- 0 0 722
- beymenden alışveriş yapan insan8
- kızların ilk adımı erkeklerden beklemesi10
- gocuyu dövmek isteyen 20 kişi buluruz18
- hukukun uygulanmıyor olması herkes için sorundur9
- erkek egemen toplumda kadın olmak8
- stüdyo ghibli tarzı uludağ sözlük yazarları20
- trt10
- gül suyu11
- traktör süren erkek çekiciliği9
- yazarların şu anki dertleri22
- ahmet beyin beyaz bareti10
- kılıçdaroğlu nun aday değilim demesi9
- kiraların en düşük olduğu şehir15
- kabuksuz kaplumbaga9
- güzel olmak suç mu9
- ben yatmaya gidiyorum9
- ibne mi ipne mi sorunsali10
- karınıza bayram harçlığı verir misiniz9
- elin oğlu diplomana değil götüne bakar9
- arkadaşlar müsadenizle üzülebilir miyim9
- eve kız atıp sadece film izlemek9
- sözlükte yazar shiplemeleri11
- didem soydana türkiye'nin en seksisi diyen erkek13
- karınıza altın kemer alır mısınız16
- arkadaşlar pkklı var mı acil bir şey soracağım10
- arımızda dspli var mı acaba bir şey sorucam13
söylenecek ilk söz, belki de, insanseverliğin ancak kötüleri de içine aldığı sürece gerçek insanseverlik olduğudur. çünkü iyileri, yoksulları, suçsuzları sevmek kolaydır; asıl sevgi, dimitri'nin önünde diz çöken karamazof kardeşler'deki yaşlı papaz gibi davranabilmektedir. dahası var, adamın biri, "kutsal kitap bize düşmanlarımızı bağışlamamızı buyurur, dostlarımızı değil," diyerek, düşmanı sevmeği dostu sevmekten daha üste çıkarmıştır. iyi ya, kötülüğün ortadan bütün bütün kaldırılması gerektiği sorusuna aldırış etmeyen bir insanseverlik, olsa olsa, ezilenlerin acısını biraz azaltmaya yarar. bu ise, asılacak adama, kutsal kitaptan sözler okumak demektir ve insanseverliğin ancak ezilenler var oldukça yaşayacağı anlamına gelir. bu noktada, kötülüğün sürdürülmesi ile var olabilen bir iyiliğe, iyilik denebilir mi?
bana sorarsanız, insanoğlu iyilik görmekten hoşlanmaz. iyilik görenler, kendilerine iyilik eden kimselere düşman olurlar, ki haklıdırlar. oysa iyilik eden bunu anlayınca, "vay nankör vay, benim ona ettiğim iyiliklere karşılık ha!" diye bağırır. "insan değil bu!" çok yanlış bir yargı. çünkü iyilik etmek, iyilik edilecek birini bulmaya, o da insanların kötü durumda ve iyi durumda olmak üzere ikiye ayrılmasına bağlıdır. asıl insanlığa uymayanın bu olması gerekir.
iyilik görmekten daha kötüsü, iyilik etmektir. "herif sıkışmış, verdim elli kağıt, ferahladı gitti," diye böbürlenenleri düşünürseniz, iyilikten iğrenirsiniz. iyilik ettiğini saklayana gelince, ben bu bakımdan ağzı sonuna kadar sıkı kimseyi tanımadım, diyebilirim. iyilik ettiklerini saklayanlar, gerçekte bunu kurnazlıkla yayarlar ki, herkes duyar da iyilikseverin yanında konuşmaz. insan sevgisini, zenginin yoksula yardımı diye anlayıp anlatmaktan vazgeçmeli.
doktor schweitzer, yardım bekleyenlerin yardımına koşma işinde, burjuva toplumunun yardımsever kurumlarına pek yüz vermemiş, onların içinde çalışmayı yararsız ve olanaksız bulmuştur. onun öğüdü, herkesin, her iyilik etme durumunda olanın, bu işe tek başına atılmasıdır. ama, kendini afrika'ya adayan bu yaman adam, düşüncesinin köklerinde gene de bir umutsuzdur; bütün bu tek başına atılmaların, olsa olsa, acıları biraz azaltacağına inanır. kötü bir dünyaya gelmişiz, birbirimizin yardımına koşalım... tam hristiyanca bir tutum... ama, bütün insanların eşit olacağı günü bekleyerek ellerimizi kollarımızı bağlamaktansa, elbette iyi bir şey. kişisel iyilik dünyayı değiştirme çabasına aykırı değildir.
bana sorarsanız, insanoğlu iyilik görmekten hoşlanmaz. iyilik görenler, kendilerine iyilik eden kimselere düşman olurlar, ki haklıdırlar. oysa iyilik eden bunu anlayınca, "vay nankör vay, benim ona ettiğim iyiliklere karşılık ha!" diye bağırır. "insan değil bu!" çok yanlış bir yargı. çünkü iyilik etmek, iyilik edilecek birini bulmaya, o da insanların kötü durumda ve iyi durumda olmak üzere ikiye ayrılmasına bağlıdır. asıl insanlığa uymayanın bu olması gerekir.
iyilik görmekten daha kötüsü, iyilik etmektir. "herif sıkışmış, verdim elli kağıt, ferahladı gitti," diye böbürlenenleri düşünürseniz, iyilikten iğrenirsiniz. iyilik ettiğini saklayana gelince, ben bu bakımdan ağzı sonuna kadar sıkı kimseyi tanımadım, diyebilirim. iyilik ettiklerini saklayanlar, gerçekte bunu kurnazlıkla yayarlar ki, herkes duyar da iyilikseverin yanında konuşmaz. insan sevgisini, zenginin yoksula yardımı diye anlayıp anlatmaktan vazgeçmeli.
doktor schweitzer, yardım bekleyenlerin yardımına koşma işinde, burjuva toplumunun yardımsever kurumlarına pek yüz vermemiş, onların içinde çalışmayı yararsız ve olanaksız bulmuştur. onun öğüdü, herkesin, her iyilik etme durumunda olanın, bu işe tek başına atılmasıdır. ama, kendini afrika'ya adayan bu yaman adam, düşüncesinin köklerinde gene de bir umutsuzdur; bütün bu tek başına atılmaların, olsa olsa, acıları biraz azaltacağına inanır. kötü bir dünyaya gelmişiz, birbirimizin yardımına koşalım... tam hristiyanca bir tutum... ama, bütün insanların eşit olacağı günü bekleyerek ellerimizi kollarımızı bağlamaktansa, elbette iyi bir şey. kişisel iyilik dünyayı değiştirme çabasına aykırı değildir.
güncel Önemli Başlıklar