bugün

bush ile obama arasındaki farklar

biri cumhuriyetçidir diğeri demokrat.

görebilenler için bunlarada nice farklar vardır. bush zamanında abd tüm pisliği kendi gücüyle temizlemeye uğraşıyordu. obama pisliklerin bir birini kırmasına izin verecektir.

"ordularımızı orta doğu'dan çekelim." diyecek olan bir amerikan başkanının kendi halkının refahını pek fazla düşünmediği sonucuna varabiliriz. bir lider düşünün ki kendi halkının bile refahını umursamıyor. ben öyle bir adama gök yüzü yarılıp melek inse de dese ki "bu adam iyidir" inanmam.

tabi obama bir zenci bu kendi kariyeri için büyük bir handikap. bush gibi etrafında lise çağlarından beri tanıştığı adamlar yok. o kadar çok zenci en üste çıkamaz abd'de bile ki dünyanın en demokratik ülkesi abd'dir. bu durum çevresinde tutunabilmek için baskılara boyun eğeceğini öngörmeme yol açıyor. eğer böyle olursa clinton'un sallamadığı toplumsal güçlere karşı daha müsamahakar olacaktır.

muhtemelen obama döneminde abd bush döneminde kazandıklarını geniş kitlelere hissettirmeden koruyacak gibi. ta ki yeni bir cumhuriyetçi iktidara gelene kadar.

bunu da pakistan'da gördük galiba abd ordusu girmeden pakistan ordusuna yol verilerek yapılan svat operasyonuyla. bush'un istediği sonuç clinton'un metodlarına benzer bir yöntemle alındı.

ama clinton genelde ulus-devletlerle çalışmayı sevmezdi. obama sorun çözülsün de ne olursa olsun diye düşünüyor gibi. acaba bu konuda hindistan ne düşünüyor?

ps. her cumhuriyetçi'nin cumhuriyetçi olduğunu da düşünmemek lazım. örneğin reagan'ın ulusal güvenlik danışmanı brezinski trilateral commission'un başkanıydı. ve bu örgüt uluslararası finans kapitalin yani sorospu çocuklarının yatağıdır.

bütün bunları yazmak için ne kadar içmem gerektiğini merak edenler olabilir. çok fazla değil. içkiye dayanıksız bir bünyem var.