bugün

muhitzsche

Günaydın. Şöyle ki eğer x şehrinde satrançta iyiysen y şehrinde durduk yere biliyor musunuz benim satrançta birinciliğim var demek kusura bakma ego kusar. Muhabbeti olur, satranç oynarsın belki hemen değil ama yavaş yavaş keşfedilirsin ve sana "aaa sen iyi satranç oynuyorsun" derlerse o zaman söylersin birinciliğini. Aksi halde herkes yeni bir ortama girdiğinde şunda derecem, bunda birinciliğim, burada madalyam var diye tanıtmalı kendini. Bu da çok saçma ve yapmacık olur.
- ki satranç son derece yanlış bir örnek. Satranç karşılıklı oynanır ve sen bir yerde iyi diğer yerde kötüysen bu tamamen senin ortalaması daha zeki bir yere gittiğini gösterir. senin ki yalnızca ilgi çekememek. -

Tevazu konusunda da şöyle. Yine biri sana iyi oyuncusun derse buna teşekkür babında estağfurullah dersin. Ha demeyedebilirisn. Teşekkür ederim dersin. Çok çalıştım bugünlere gelebilmek için çok şükür karşılığını alıyorum yavaş yavaş dersin. Ama biri seni överse dersin hani. yine de sahiplenirsin başarını. Ben yapmadım demezsin ve de ben yaptım diye ortalıkta da gezinmezsin. Durduk yere hey ahali benim şunum şunum çok iyi dersen her doğru her yerde söylenemez olayına girer ki bu da yanlış bence * .

Cemil Meriç örneği güzeldi fakat Cemil Meriç eline bir megafon alıp daha 10 yaşında iken bakın ben çeviri yaptım diye gezmedi. Diğer örneklerde aynı şekilde.
Belli bir başarıya ve tanınmışlığa ulaşan insanlara bu başarılarına dair sorular sorulduğunda insanlara ilham ve rehber olması açısından ya da kendini tanıtabilmesi için bunları anlatırlar. Ve evet kimse onlara kibirli gözü ile bakmaz çünkü adam zaten yaptığı işi hat safhaya getirmiştir ve başarısı gittiği her yerde herkesçe bilinmektedir. Gidip de şehir şehir ben iyi bir yazarım demedi yani. Soruldukça söyledi...

Sana bu sözlükte bir sürü tanınmalar ve okunmalar dilerim * yeni beyaz sayfan hayırlı olsun. iyi yazmalar efem.