bugün

parasite

ilk fırsatta ülkemiz ve hollywoodca uyarlanacak kore filmi. Şüphesiz geçtiğimiz yılın en özgün ve en iyi filmlerinden birisi. Aylardır arşivimdeydi, festival filmi olduğunu görünce elim gitmedi. Yine abuk subuk, bol metaforlu ve sonu olmayan bir şey çıkacak diye korktum fakat beni yanılttı. Oldukça iyi bir hikayesi ve ilerleyişi var. Tam "kore sineması da bitti, artık eski özgünlüğünden uzak" derken, eski günleri andıran bir film gelmiş olması sevindirdi.
Film bir mesaj verme derdinde yada bir tarafı tutup diğerini eleştirme derdinde değil. Eleştirisini insanoğluna yapıyor. Bunun için sosyal sınıf farklılıklarından, bu sınıfların zaaflarından faydalanıyor ve küçük ve anlaşılır cümleler ve hareketlerle izleyiciye bunu aktarıyor. Ne bilim, fukaranın kokusunun zengine dert olması, fakirin "ben de zengin olsam onlar gibi iyi bir insan olurdum" demesi gibi küçük ama detaylı şeyler.
Fazlası spoiler olacaktır, ortada dönüp duran taş gibi bazı şeyleri daha iyi anlamak için bir kez daha izlenebilir.