bugün

lincoln

abraham lincoln'un hayatının bir kısmını anlatan muhteşem bir steven spielberg filmi. (zaten biyografik filmler kişinin hayatının belli bir dönemini anlatır. türkiye'de ki gibi ahmakça, doğumundan ölümüne bir adam anlatılmaz)

abraham lincoln'un ikinci kez başkan seçilmesini, 13. anayasa değişikliğini ve iç savaş'ı konu ediniyor film kendisine. genel olarak 13. anayasa değişikliği ve kölelik üstüne dursa da, yer yer abraham lincoln'un özel hayatına da dokunuyor, ki özellikle favori sahnelerim de onlardı.

film yer yer değil, bütünüyle yavaş ilerliyor. bir filmin bana sıkıntı vermesini, yavaş ilerlemesini severim. sirf bundan dolayı o çok bilinen yönetmenlerin filmlerini sevemiyorum. marvel ve dc'ye olan uzakligimin ise sebebi bu, filmler çok hizli. lâkin bir kac arkadaşım da filmi izlerken sıkılmış, herkese göre bir film değil anlayacağınız.

amerika tarihini pek bilmiyor olmama rağmen film beni etkiledi. özellikle lincoln'un kararları ardında dik duruşu, hitabet yeteneği ve daha fazlası.

uzun uzun konuştuktan sonra, 'vaizin de dediği gibi: daha kısa vaazlar verebilirim ama bir başlayınca, susmaya üşeniyorum' repliği ile de kahkahalara boğmuştur. (bkz: swh)