bugün

türkler ve türkmenlerin otozomal gen karşılaşması

anadolu, azerbaycan,gagavuz, iran, balkan ve türkmenistan türkleri oğuz türkçesi konuşurlar.

hodoğlugil & mahley (2012) tarafından yapılan çalışmada türkiye'nin, aydın, istanbul ve kayseri illerinden toplanan genetik örnekler kırgızistanlıların genleri ile karşılaştırılmıştır.

dienekes, dodecad projesi için bu örnekleri hodoğlugil'den alarak otozomal dna açısından analiz etmiştir.

aynı çalışma çerçevesinde yunusbayev'in türkmenistan'dan topladığı genetik örnekler de otozomal dna açısından incelenmiş sonuçları duyurulmuştur:

bu analiz otozomal dna'yı köken olarak en alakalı olduğu bölgelerle ilişkilendirmektedir. analize temel olan 10 genetik bölge türkmenistan ve türkiye sonuçlarının karşılaştırıldığı aşağıdaki tabloda verilmiştir:

görsel
görsel

istanbul ve kayseri sonuçları birbirine çok benzediğinden buraya sadece istanbul sonuçları konmuştur. türkmenistanlı türkmenler de esas itibarı ile anadolu türkleri gibi batı asyalı'dır. türk dilinin köklerinin sibirya'da olduğu düşünülmekte ve sibirya gen kalıntıları türk dilinin yayılmasını takip etmekte önemli bir işaret olarak kabul edilmektedir. türkmenistan'daki ve türkiye'deki sibirya gen muhtevaları karşılaştırılabilir düzeyde olup aydınlı türklerdeki sibiryalı gen miktarı türkmenistanlı türkmenlerden fazladır.

anadolu türkleri'nin kökeni eğer türkmenistan/iran türkmenleri ise bu takdirde genetik olarak anadolu'ya ciddi bir türkmen göçü olmuş olmalıdır. zira türklerin diğer anadolulu komşuları olan yunanlılar,lazlar,gürcülerde sibirya ve doğu asya genleri hiç bulunmamaktadır. anadolu'ya gelen selçukluların genetiği bugünkü türkmenistanlı türkmenlere benziyor ise bu takdirde türkiye'deki ortalama %5 civarı sibirya geninin %7,6 sibirya genine sahip türkmenlerden aktarılabilmesi için anadolu'ya orijinal nüfusuna yakın bir oranda türkmen gelmiş olmalıdır.