bugün

hristiyanlık

aslında isa diye bahsettiği kişi horus olan dindir. sadece horus değil isa miti antik kökende çok yer buluyor, mitra dini de buna örnek mesela.

onun dışında hırıstiyanlıkta mezhep anlaşamazlığı hep tesliste çıkıyor. bu çünkü aklı zorlayan hatta siktir et zorlamasını akıl dışı bir düşünce olduğu için ayrımlar başlamıştır.

mesela onlara göre şu an kabul edilen görüş isa nın iki tabiatı olduğudur. ( hem tanrı tabiatı hem insan tabiatı)
tanrı tabiatı insan tabiatını eritti demek monotifiti doğurdu. ( kıptı, ermeni, süryani kiliseleri monofizittir)

ayrıca arius denen biri ( arius çarmıhı inkar etmez) isa babadan sonra oluştu dedi. ( bunun anlamış şudur: isa eğer babadan oluştuysa sonradan oluşmuştur yani isa tanrı değil mahluktur)

bu görüş bayağı bir yayılınca konsül topladılar ve arius kardeşimizi aforoz ettiler.
anca ariusun fikirlerini germenler benimsemiştir. latinler katolikken barbar dedikleri kavimler hemen hemen hep ariusçuydu, sonradan katolik kilisesi güçlenince onları bir bir katolik yaptı.

şimdi gelelim ortodoks olayına.
aha aha, şimdi gülmemek elde değil, ortodoksla katolik ayrımının en büyük mezhepsel bakışı nedir?
kutsal ruh babadan mı yoksa oğuldan mı çıktı tartışmasıdır? ( vay amk tartışmaya bak)
katolikler kutsal ruhun babadan ve oğuldan( yani isa dan) çıktğını söylediler, ortodokslar ise sadece babadan çıktığını söyledi.
aslında ortodokslarla katolikler arasında 4. haçlı seferi olmasa pek fark bunun dışında yok veya çok az var.

gelelim protestanlara, aslında protestanlar bizim kuran müslümanları gibidir, onlar aziz kültü, papanın yanılmazlığını falan takmazlar.

yani şu tarihsel sürece baktığımız zaman en önemli ayrımın teoloji olduğu görülüyor. bunu sağlayan da teslis denen saçmalık.
al gördünüz işte. bu da böyle bir din.