bugün

23 nisanda oturulan koltuk ezberini hatırlamamak

Sözcük yetmedi, önce demek istediğimi açayım. ilkokul birincisi olduğum için 23 Nisan'da 11-12 yaşlarında kısa süre devraldığım tümgenerallik koltuğunda bana birşeyleri ezbere okutmuşlardı ve işin kötüsü çok da kıvıramamıştım. cnn muhabirinin röportaj yaptığı, cumhurbaşkanı olup idamı geri getirmek isteyen kızın söylediklerinden bunu hatırladım nedense.

nesiller boyu değişmedi arkadaş, nedir bu törencilik, resmiyetçilik? biz neden bu seremoniler için bu kadar gereksiz efor sarf ediyoruz? dahası, çocuklara ezberciliği aktarıp kendi kendine özgür karar vermesini değil, üstündeki birisinin höt demesinden korkmasını, höthötü takip etmesini bekliyoruz.

şundan hatırlamış olmalıyım. işte yıllar yılı bu modda ezip sesini çıkartmadığınız insanlar susunca o sessizlikte kimlerin sesi çıktığını bugün görüyorsunuz. acaba o sesleri kısan, ezber törenleri yıllar yılı yaptıranlar kendileriyle gurur duyuyor mudur diyeceğim ama, bugün görüyorum ki onların milyonlara ezberlettiklerinin içi boş. ilk zorlukta darmadağın oldular. aptallar! hiç anlamamıştınız, ya da anlamak, muhafaza etmek zor geldi değil mi?!!

şimdi, bugünlerde o ilkokulda tarih kitaplarında okuyup masal gibi gelen işgal günlerini birebir yaşayıp deneyimliyoruz sağolun. satır aralarını okumayı bilenler mücadeleyi verecekler. benim trajedim, yıllar sonra bağlı olduğum yöneticimin bu ezberci zihniyetin bir devamı olmasını yaşıyor olmam. kader midir bilemedim.