bugün

duble yolların geleceği

Son bir ay içerisinde olup bitenlere bakılınca geleceği hiç de parlak değilmiş gibi görünen yollardır.

Öncelikle şunu belirteyim, bu son 15 yılda yapılan yollar bazı ergen beyinli muhaliflerinin küçümsemelerinin aksine cumhuriyet tarihi boyunca yapılmış en önemli ve başarılı yatırımlardır. Ülkenin her köşesi ulaşılabilir oldu ekonomiye katıldı. Bu nettir ötesi zırvalık.

Gelelim asıl konuya. Bu yıl fatih ve 15 temmuz köprülerinin fiyatları 4,25 tl'den 7 tl'ye çıkarıldı. 20 yıl 40 yıl önce yapılmış bitmiş, anlamlı bir masrafı olmayan bu köprülerde böyle fahiş bir artışın sebebi belli. Bir iki sene içerisinde fiyatı yavuz selim köprüsü ile aynı seviyeye çıkarmak. Niye böyle oldu? insanlar yavuz selim köprüsünden seve seve geçsin geçerken de üzülmesin. Çünkü geçmeseler de parasını ödüyorsun.

Çanakkale köprü ve otoyolları için de ihale yapıldı. Tekliflere bakılınca ortaya çıkan enteresan tabloyu geçiyorum. Fakat bunun anlaşması da yavuz selim ve osman gazi gibi. Fiyat euro olarak belli ve geçsen de geçmesen de parası ödenecek. Peki şu anki mevcut cillop gibi yollar dururken ben 120 euro verip niye bu yolu kullanayım kullanmam. Ama anlaşma çerçevesinde devlet beni kullanmak zorunda bırakmalı. Bunu nasıl yapacak? Mevcut yolları paralı hale getirip fiyatını yükseltemez. Ne kalıyor geriye bu yolların eski boktan hallerine geri dönmesi. Dolayısıyla zaman içerisinde bu mantıkla otoyollar yapıldıkça paralelinde o bölgedeki duble yolların da içine edilmesini bekliyorum. Maalesef durum bu.