bugün

milli füze hisar

Dün itibari ile türkiye'nin ilk yerli ve milli orta irtifa hava savunma füzesi hisar'ın test atışı yüzde 100 başarıyla tamamlandı.

peki bunun neresi garip derseniz size pek çoğunuzun bilmediği bir gerçeği anlatayım.

bugün denemesi yapılan "hisar" füzesini üreten ve test eden firmamız milli gururumuz "roketsan" dır.

tsk da görevli olduğum süre içerisinde 1992-1996 yılları konya da görev yaptığım yıllardır.

bu süre içerisinde karapinar ilçesinde dünyanın en büyük 3 ncü atış poligonunda bir ziyaret esnasında orada görevli mühendislerin anlattıkları ve sonrasında bu olayın ispatı niteliğindeki belgeleri göstermeleri ile büyük bir üzüntü yaşamıştım.

bakın olay neydi.

hatırlayın, 1990-1991 yıllarında abd öncülüğünde, ingiltere, fransa, suudi arabistan, suriye, mısır gibi 28 devletin askeri koalisyonuyla irak devleti arasında yapılan savaş olan körfez savaşında tüm dünya ile birlikte türkiye de, yerden fırlatılan bir füzeyi havada yakalayıp yok eden başka bir füze olan "patriot" füzelerini gördü tanıdı.

tüm dünya bu füzlerin usa malı olduğunu ve radar sistemlerinin hollandalılar tarafından yapıldığını bilir. ama işin aslı bu değildir.

patriot füzeleri körfez savaşından tam 10 sene önce bizzat roketsan tarafından 2 sınıf olarak üretilmiş olup isimleri vatansever-1 ve vatansever-2 dir.

bu her iki sınıf füze 1980 ve 1985 tarihleri arasında konya - karapinar atış poligonunda tam 16 kez teste tabi tutulmuş ve her testten başarı ile geçmiştir.

bu testlerin bizzat rapor ve kayıtları konya karapınar atış poligonu arşivlerindedir.

akabinde roketsan bu füze sistemi ile ilgili olarak milli savunma bakanlığına müracaat ederek bütçe istemiş ancak bu teknolojinin mevcut yıllar için gereksiz olduğu, ülke için mali külfet getireceği düşüncesi ile proje rafa kaldırılmıştır.

akabinde roketsan 1985 in mart ayında projeyi amerikaya satmıştır. amerika bu sistemi isimlerini dahi değiştirmeden üretip dünya çapında kullanmaktadır.

bugün ülkelerin getirin bizi de koruyun denilen patriotların hiç bilinmeyen bir hikayesini anlattım sizlere.

Edit: 1985 yılındaki hükümetin özal hükümeti olduğunu hatırlatmak istedim.