bugün

görme engellilerin sıkıntıları

Görme engelli kişilerin yaşadığı ve engelsiz yaşam denilirken, yaşamın değil, insanların engel olduğundan dolayı çıkan sıkıntılardır.

En başta yol, kaldırım, trafik yani yol sıkıntısı vardır.Sarı çizgilerin her şehirde çoğaltılması, trafik ışıklarının sesli olması lazımdır.Bazen görme engellinin yanından geçerken bastonuna basıp kıran ve hiç bir şey olmamış gibi yoluna devam eden hayvanlar vardır.

ikincisi görme engellileri gördüğü zaman bu hiçbir işi başaramaz, yapamaz kanısı vardır.Bu tamamen yanlıştır.Çünkü görme engelliler birçok işi becerebilmektedir.Bşey söyledikleri yani şunu yapayım mı dedikleri zaman "Sen, bunu nasıl yapacaksın veya sana böyle durmak yetmiyor mu?" gibi tepkilerle karşılaşmaktadır.Bu konuda topluma bilinç aşılamak lazımdır.

Üçüncüsü eğitimdir.Eğitimde bazı sınavlarda görme engellilere şekilli sorular sorulmasa da sadece sınavla bitmiyor bu iş ve kimi sınavlarda da hala zor ders ve konularda muafiyet yoktur.Eğitim almak ve kendini geliştirmek isteyen bir kişinin önüne engeller koymak ne kadar doğrudur?

Daha birçok konu var ama uzun olabilir diye diğer sorunlara da başka yazarların değinmesini istiyorum.