bugün

kamu personelinden mükemmelik bekleyen vatandaş

vatandaşın hakkıdır.

bu hakkına sahip olabilmek için vatandaş çabalamalıdır.

ilk önce vatandaş bir insan olduğunu biricik olduğunu kabul edip kendine saygı göstermeli kendini sevmelidir.
kendine gereken değeri vermelidir.
kendini yapılandıran saygınlığını besleyen bir birey olarak vatandaşlık haklarına sahip çıkmalıdır.
kendine gösterdiği saygı çevresine de saygı olarak yansıyacağı için kendisi çevresine saygıyla yaklaşacaktır.
etki tepki ilişkisini sosyal alanda sürdürebilmelidir.

bu bireysel saygınlığını sürdürürken toplumsal konumu mükemmele yakın seviyeye taşımalıdır.

haliyle bu süreçte kendi konum ve kaidesini sürdürürken aksaklıklarla karşılaşacaktır.hak etmediği davranışla karşılaşan kişi o an hakkı olanı talep etmelidir.

kamu kurumlarında sık rastlanılan tanıdık tablolara sabırla aktif müdahale etmelidir.

kamu kurumlarında torpilli elemanların ,onun bunun yakınlarının kadrolara doldurulup mesai saatinde arazi olmalarına itiraz etmelidir.

üniversitede bölümünü okuyup atanmış kalifiye elemanlar dururken politikacı yakını olduğu için havadan koltuğa atanan,adamına iş bulunan mevkilere getirilen vasıfsız kişilerin yönetemeyen yöneticilikleriyle dezorganize olan kurumlardaki adam kayırmaya ,iş yürütülememeye ,ertelenmeye,zorluklar çıkarılmaya ,bir imza için saatlerce bekletilmeye araya adam sokup iş bitirmek yerine itiraz etmelidir .işini iyi yapan personeli de takdir etmeli ve onları da üst mercilere takdirle bildirmelidir.

kamu kurumlarında kanatçılık zihniyetiyle işleyişe itiraz etmelidir.kanatçılık yapıp deformasyonu beslememelidir.

okullarda öğretmenlerle veli olarak sık iletişim kurmalı,yakından takip etmelidir. ilgisiz öğretmene aynalama yapmalıdır. çocuğunu suçlamadan evvel...ilgili ve fark yaratan öğretmeni takdir etmeli benzerlerinin çoğalması için gerekli üst makamlara bildirmeli veli vatandaş olarak talep etmelidir.okulların devlet desteğini kontrol etmeli. okullara kömür parası vermek yerine okulun ihtiyacını karşılamayan devlete bunun sebebini sorup okul ihtiyaçlarının takipçisi olmalıdır.

kişi başına düşen doktor ve hemşire sayısına göre kendine ayrılan zaman ve ilgi yetersizse devlet büyüklerinden talep etmelidir.

bana gerekli zaman ve ilgiyi ayırabilecek kadar personel istiyorum demelidir.

muayene sırası beklerken fabrikatif işlemek zorunda bırakılan poliklinik doktorunun kendine yeterli zaman ayıramadığı için,hastaneleri işletme ,hastaları müşteri mantığında konumlandıran devlet büyüklerini uyarmalıdır.
polikliniğe girdiğimde doktorumun bana ayırması gereken zamanı belli dakikalara bağlayamazsınız ben rahat rahat hekimimle konuşmak istiyorum.hasta hekim iletişimini bakanlık olarak siz öngörüp belirleyemezsiniz ben değerliyim değerimin bana gösterilmesini istiyorum demelidir.

klinikte yatarak tedavi görürken az personele çok iş mantığıyla,sağlık personeli başına düşen hasta sayısının çokluğuna dikkat çekmelidir.fazla mesai yaptırılarak yine aynı şekilde az kişiye çok iş mantığıyla neredeyse her gün nöbete gelen sağlık personelinden kendine yeterli dikkat özeni görmeyi beklediğini tükenen bir sağlık personelinin kendine yeterli ilgi ve zamanı ayıramayacağını belirtmelidir buna itiraz etmelidir vatandaş olarak.