bugün

hakan kadir balta

ortasahada oynadığı zaman, defansta oynadığından daha etkili olabilen futbolcu. fakat ortasahada oynarsa milli takıma seçilebilir mi, bu da tartışılır. türk futbolunda bu mevkide oynayan daha iyi futbolcular var.
en başta hakan balta bir bek oyuncusu değil. ortasahada sol dışta, sol içte ve iki defansif ortasaha oyuncusundan biri olarak daha etkili olur.
en önemli özelliği de ikinci topları toplayabilmesi. örnek olarak bu sezon attığı iki kritik gole de dikkat edersek, bu iki gol de, rakip defanstan dönen topları toplayarak atılmış gollerdir. ali sami yen'deki seyircisiz beşiktaş maçında korner ve seken top sonrası attığı gol ve ligin son haftasındaki gençlerbirliği oftaşspor maçında defanstan dönen topa vurduğu şut sonrası attığı gol. liglerde bu tip bir oyuncuya başka bir örnek olarak her ne kadar top oynamasa da stephan appiah gösterilebilir. bu arada bu iki futbolcuyu genel olarak değil sadece ikinci toplarda etkili olabilmeleri açısından karşılaştırıyorum.
ayrıca türk futbolu yapısı itibariyle bek oyuncusu olarak hakan balta tipinde uzun boylu ağır oyuncular yerine, sabri sarıoğlu, gökhan gönül, uğur uçar gibi topla haşır neşir, adam eksilten ve fuleli oyuncularla daha başarılı olabilir diye düşünmekteyim. fakat maalesef türk futbolunda veya dünya üzerinde sağ taraftaki gibi etkili türk sol beklerimiz olmadığı için biraz da mecburiyetten hakan balta milli takım için en önde alternatif gibi gözüküyor. zaten yedeği uğur boral da sonuçta ortasaha kenar oyuncusu. burada bir sıkıntı olduğu milli takım açısından kesin ama imkanlar doğrultusunda en doğrusu yapıldığı da kesin gibi.