bugün

cevik kuvvet timlerine verilen isimler

toplumsal olaylara müdahale eden ve olayın büyüklüğüne göre farklı şubelerden ve hatta farklı illerden biraraya gelen çevik kuvvet timlerinin toplumsal olayın bastırılmasında aldığı role göre ve timler arasında iletişimi sağlamak amacıyla isimlendirilmesi zorunluluğundan kaynaklanan olaydır. bu isimlendirmede dini ve milli açıdan sembol olmuş askeri birimlerin adları kullanılır. akılda kalmayı kolaylaştırması için bu isim polisin görev amacına uygun seçilir.

bazı örnekler vermek gerekirse;

1- 57. alay, akıncılar, deliler, yeniçeriler, serdengeçtiler, efeler, dadaşlar: herhangi bir eylemci topluluğuna karşı ilk püskürtme harekatını yapan timlerdir. çevik kuvvetin en prestijli timidir. baştan ayağa teçhizatlıdır. eylemci grupla en çok fiziksel mücadeleye giren timlerdir.

2- sipahiler: eylemci grubun girmesinin sakınca oluşturabileceği çarşı, pazaryeri, okul, hastahane, hükümet konağı, elçilik binası gibi bir bölgenin gidiş yoluna konuşlandırılmış ve o bölgenin güvenliğini sağlayan timdir.

3-lağımcılar: hareket halindeki panzere yaya olarak eşlik eden polislerdir. panzerin güvenliğini sağlamak ve panzere yol açmakla görevlidirler. genelde panzer suyundan ve eylemci grubun taş sopa molotof saldırısından en çok bu grup nasiplenir.

4- azaplar: maçlarda korner direğinin dibinde, yedek kulübesi arkasında ve taraftar gruplarının arasında tampon bölge oluşturan polislerdir.

5- acemi oğlanlar: polis okulundan yeni mezun olmuş, deneyimli polislerin deyimiyle henüz façası çizilmemiş polislerdir. aralarına üçer beşer tane 2-3 yıllık polis verilip ilk timin arkasında ihtiyatta beklerler. ilk müdahaleyi yapan tim yorulup geri dönünce onlarla yer değiştirirler.

6-kapı kulu: eğer bir eylem alanında başbakan, bakan, vali, kaymakam gibi o anda devleti temsil eden bir idari amir bulunuyorsa onu korumakla görevli polislerdir. çevik kuvvetle alakaları yoktur. kentlerde polis özel harekat, kırsalda ise jandarma özel harekat bu gruba girer. bazen tepki çekmemek için çevik kuvvet elbisesi giyerler. dikkatli bakan herkes otuzuna yaklaşmış ve yaka numaraları olmayan bu grubun çevik kuvvet olmadığını anlar.

bu isimlendirmenin herhangi bir resmiyeti yoktur. sadece telsiz konuşmalarında filanca yerde falanca işi yapan polis timiyiz demek yerine polis jargonunda zamanla kendiliğinden oluşmuş bir uygulamadır. bölgeden bölgeye farklılık gösterebilir.