bugün

lucid dreaming

Yalnızca uykuda olduğunu farketmek, lucid rüya için yeterli değildir. Rüya olduğunuzu farketmeniz ve rüyalariniza yön verebilmeniz gerekir ki bu da çok zordur. Yapmayı başarabilirseniz de uykuya olan bağımlılığınız artabilir, depresyona dahi girebilirsiniz.

Denemek isteyenler olursa önce ruya ile gerçeği ayirt etmek için kendisine bir obje/varlık belirleyebilir. Örneğin parmağındaki yüzük. Yüzüğü her gördüğünde kendisine 'ben rüyada mıyım?' Diye sormalıdır. Kendinizi durtmek bir yana dursun o an rüyada olup olmadığınızi anlamak için içinde bulundugunuz zamana ve ortama nasil geldiğinizi düşünmeniz yeterlidir. Çünkü rüyalarda zaman sadece içinde bulundugunuz zamandır ve baslangici oradir dolayisiyla oraya nasil geldiginizi hatirlamazsınız. Obje her zaman yaninizda olan veya her zaman karşınıza cikabilecek bir sey olmalidir. Böylelikle ruyada olup olmadiginizi sorgulama durumu ruyalarda da devam eder. Farkina varma aşamasina gelebilirseniz daha sonra yapilandirma aşamasına geçebilirsiniz. Bilinç açıldıktan sonra Rüyada kalma süresi çok da uzun değildir çünkü normalde rüya bilinçsizce görülür. Rüya suresinizi uzatmak için normalde uyudugunuz saatten biraz daha gec uyumalısınız.
Ve gelelim yonetme aşamasina.. rüyanızda olmasını istediğiniz şeyi düsünmeniz gerceklesmesi için yeterlidir. Ancak daha onceden düşünulmemiş ve bilinmeyen bir şeyi gerceklestirmek mümkün değildir. Bilinç altinizda tanimlı her kavramı gerceklestirebilir ve kendi dünyanızi yaratabilirsiniz.