bugün

hdp seçmeninin aşırı cahil olması

konda'nın seçmen analiz raporuna bakılarak anlaşılabilecek durumdadır. bütün seçmenler göz önüne alındığında:

okuryazar değil: %6
diplomasız okur: %3
ilkokul mezunu: %34
ortaokul mezunu: %15
lise mezunu: %27
üniversite mezunu: %13
yüksek lisans / doktora: %1

oranları gözümüze çarpıyor. meclise giren parti seçmenlerinin eğitim düzeyini inceleyelim. partilerin okuryazar olmayan seçmen dağılımı:

hdp(%16)>akp(%7)>chp(%2)>mhp(%1)

hdp seçmeni okuryazar olmayan seçmen üzerinde mutlak bir üstünlüğü var. kendisini takip eden akp'nin çok üzerinde olduğu gibi faşistlikle suçladığı mhp'yi 16'ya katlamak gibi büyük bir başarısı(!) görülüyor. diplomasız okur oranlarıyla devam edelim:

hdp(%5)>akp,chp(%3)>mhp(%2)

hdp seçmeni cahil seçmeni toplamak konusunda üstün başarısı gözden kaçmıyor. mhp sonuncuyken hdp gene birinciliği bırakmıyor okumamış seçmen oranında. fakat okuma oranı arttıkça aradaki makas kapanıyor. ilkokul mezunlarının oranlarıyla devam edelim:

akp(%42)>chp-mhp-hdp(%27)

burada akp'nin üstünlüğü göze çarparken diğer partiler eşit oranda dağılım yapmış. orta okul mezunlarının oranlarına bakalım:

mhp(%19)>akp-hdp(%16)>chp(%13)

zorunlu eğitim konusunda parti seçmenlerinin oranı birbirine yakınken hdp seçmeni hemen hemen türkiye ortalamasına kadar iniyor. lise mezunlarının oranlarına bakalım:

mhp(%35)>chp(%32)>hdp(%24)>akp(%23)

eğitim oranı arttıkça hdp'nin aldığı oy oranı azalıyor. üniversite mezunlarının oranına bakalım:

chp(%20)>mhp(%15)>hdp(%11)>akp(%8)

okuma oranı arttıkça chp ve mhp seçmenin oy oranı çoğaldığı gibi akp ve hdp için bu durum tam tersini gösteriyor. yüksek linans mezunlarına da bakalım:

chp-mhp(%2)>akp-hdp(%1)

aynı şekilde yüksek lisans mezunlarında da hdp ve akp geri kalmış durumda. cahillik konusunda hdp türkiye'nin zirvesinde oturuyor ve akp takip ediyor. en okumuş seçmen chp seçmeni gözükürken mhp chp'yi az farkla arkadan izliyor.

hdp seçmeninin partisini analiz etmesi lazımdır. bu ülkenin açık ara en cahil kesimiyken aydın ve ilerici söylemleriyle okumuş insanlara etki edemediği göze çarpıyor. faşiştlikle suçladığı mhp'nin yüksek lisans mezunu seçmeninin okuma yazar bilmeyen seçmeninin çok üzerindeyken hdp'nin okuma yazar bilmeyen seçmenin sayısının yüksek lisans mezunlarını 16'ya katladığı gibi bir rezalet gerçekle karşı karşıyadır. türkiye demokratik ülkedir herkesin oyu eşittir fakat terör örgütü ile işbirliği yapan siyasi yapılanmaların cahil seçmen üzerinde büyük bir gücü görülmektedir. bunu engellemek için ülkemiz eğitime daha fazla önem vermelidir.