bugün

gençlere sakal bıyığı ve gözlüğü yasaklamak

Aslında, "türk gençlerine sakal bıyığı ve siyah çerçeveli gözlüğü yasaklamak" olması gereken, fakat karakter sınırıdan nasibini almış başlık.

Öncelikle ben kimsenin ne giydiğine karışmam. Çatalına değecek kadar uzun saçı olmuş bir şahıs olmuşluğum da vardır, daracık pantolon giyip ego otobüsüne binmiş bir şahıs olmuşluğum da vardır. Fakat reis, şu yeni nesilin bir haltmış gibi sakal bıyık bırakması deli ediyor beni. Millette bir hacı sakalı bırakma merakı. Ulan sakalın yeni çıkmış olabilir anlarım, ben de bıraktım sakalımın ilk çıktığı zamanlarda hatta çok defa müdürün odasında kesmek zorunda kaldığım o cücüğü. Ama adaplı uzattım ben. Göze batmayacak derecede.

Dini inancı oldukça sıkı biri olan ben bile nefret eder hale geldim o hacı sakalından. Görünce uyuz oluyorum. Babamda göreyim, ona da uyuz olurum. Hacı sakalı + bıyık kombinasyonunun hiç olmadığı kadar ışidçileri çağrıştırdığı şu günlerde, o amaçla yapsın yapmasın kalkıp bir haltmış gibi o sakalı bırakması derinden üzüyor beni.

Bir de çerçeveli gözlük çıktı. Aman yarabbi. Ben de taktım. 14 yaşımda takmak zorunda kaldığım ilk gözlüğüm kalın çerçeveliydi. Hatta sırf beni yalak gösterdiği gerekçesiyle takmadığım bir çok zaman babamdan tokat yemişliğim vardır. Sevmedim abi, zorunlu olduğum halde sevemedim, marjinal gösterdiği gerekçesiyle (O zaman marjinalin anlamını bilmiyordum, babama da ağlayarak sızlayarak "inek ya da yalak gibi gösteriyor" derdim) Nitekim kısa zaman sonra da bilerek kırmıştım o gözlüğü. Anneme de beden dersinde top çarptığını söylemiştim. Bunun üzerine babamdan da yine dayak yemiştim. Ama kurtulmuştum o gözlükten derken bir sonraki gün tamir edilmiş halde geri gelmişti. Şaka şaka.

Bilmiyorum. Ben saç uzattım, kot giydim, saçımı at kuyruğu yapıp cumaya gittim, cemaatten çok defa "cık cık cık", "tövbe estağfirullah" laflarına maruz kaldım. Ama hiç bir zaman bunu "dur farklı görüneyim" diye yapmadım. Ha keşke yapsaymışım, belki bir kız arkadaşım olabilirdi. Belki hala yapabilirim (saçlarım halen uzun).

Her neyse, şimdi gidin banyoya güzelce sinekkaydı tıraş olun, tütün kolonyası çarpın cap cap suratınıza. Yüzünüz gözünüz açılsın. O gözlüğü de çıkartın. illa bir şey takacaksanız, ya da görme özürlülüğünüz varsa gidin şöyle adam gibi bir şey alın. Ya da almayın. Sürünün. Rahatlayın hasıl. Adam olun. Uslu olun. Canımı sıkmayın.

Hepinizi seviyoruz.

Bu arada, lütfen starbucks bardağıyla fotoğraf çekilirken yalak gibi sırıtmayın.