bugün

gss

devletin kendi eliyle vatandaşına haraç misalinde çıkarttığı borç.

son zamanlarda epey araştırmalarım oldu gss ile ilgili.
şimdi, nedir bu gss?

özetle şu; devlet bey diyor ki, eyy işsiz güçsüz vatandaşım! ben senin sıhhatini çok düşünüyorum. bu yüzden her ay sana bir miktar para karşılığında sağlık sigortası bahşedeceğim.

ne güzel değil mi? evet, ben bile beğendim buraya kadarını.

ancak iş buradan sonra başlıyor. dilediği her bilgiye dilediği anda ulaşabilen devlet -ne hikmetse- senin ne durumda olduğunu göremiyor!

yani, sen öğrenci misin, ayda 100 tl'mi harcıyorsun yoksa 1000 tl'mi, nerede ne yapıyorsun gibi soruları es geçiyor bu aşamada.

adamlar bakıyor, sen reşit misin? evet. işsiz misin? evet.

tamam abi, yazın bunu da, borçlu!

ve ota boka tebligatlar gönderen, ptt posta sayesinde 40-50 gün sonra da olsa gelen bildirimleri yollayan devlet bey bu konuda nedense adam gibi bildirimde de bulunmaz. ne iş değil mi ?

şimdiye dek adam gibi kimseden duyulmayan bu uygulamaya 2012 ocak ayında başlanıyor.
uygulamada mantık hatası onlarca tür mevcut. hangi birini yazayım bilemedim.

ancak bu borca sahip olanların ne gibi bir yol izleyebileceğine dair kendi yaşadıklarım ışığında birkaç ipucu verebilirim.

bu borç bana da çıktı. yaşım şuan 25'ten büyük. ancak üniversite öğrenci kaydım var.* 3200 tl civarında borç çıktı adıma geçen hafta.

şayet bu durumda olan varsa önce bir öğrenci belgesi alın, herhangi bir sgk müdürlüğüne başvurun. öğrenci olduğunuzu belgeleyin. 25 yaşınıza dek olan kısım silinecektir. 25 yaşınızdan sonraki her ay için primleriniz işlemeye başlayacaktır.
gelir testi yaptırdıktan sonra da aylık ödenecek prim miktarı ya da ödememe durumunuz netleşecektir.

gelir testi ile ilgili detaylı bilgi için (bkz: gelir testi)

şayet öğrenci değilsiniz, gss'den haberiniz yok, bir baktınız borç çıkmış adınıza!
hemen gelir testine tabi olunuz. bu testi yaptırmadan önce detaylı ve kapsamlı bir araştırma yamanızı tavsiye ederim. birtakım ipuçları neticesine izleyeceğiniz yol ile bir ihtimal gelir testiniz düşük çıkabilir ya da ödemeyebilirsiniz.

ve en önemlisi bir şekilde brçlu çıkarsanız gidip koşa koşa ödememenizi öneririm.
bu bir oyun olabilir.

devlet vatandaşın eşeğini önce kaybedip sonra bularak bu işi bir şova çevirebilir her an bir süpriz yapıp "af" çıkarabilir.
bakın kesin çıkacak demiyorum ancak araştırmalarım neticesindeki genel kanı bu yönde.
malum, seçim öncesindeyiz ve biraz daha bekleyip mevzuyu derinlemesine anlamak daha iyi olacaktır.

not: borcunuzun olup olmadığına linkten ulaşabilirsiniz. sırasıyla: diğer ödemeler- gss prim seçenekleriyle öğrenebilirsiniz.
https://onlinetahsilat.sg....tr/WebTahsilat/index.jsf