bugün

almanya

her seyin, abartmadan söylüyorum her bir seyin standardi olan ülke. almanlarin yaptigi her isin bir kurali vardir, ne olursa olsun. ister basbakanin en önemli görüsmesi olsun ister cöpcünün cöpleri toplamasi. her sey kuralina göre yapilmalidir, yoksa kaos kacinilmazdir almanlar icin. biz isin kolayina kacariz, yeri geldiginde isi aksatiriz, yavaslatiriz. o anki duruma göre yapariz isi. ama almanlar, her islerini düzenine göre yapmak zorundadirlar. örnegini bugün gördüm yine, gicik oldum her zamanki gibi.

oturma izni belgesine konulacak fotografimi begenmedi mesela bugün almanin biri. normlara uymuyormus. böyle fotografi kabul etmesi imkansizmis. fotografin kusuru da sadece yüz kisminin boyutlarinin olmasi gerekenden yarim santim kadar kücük olmasi. bu yüzden 2 saat uzadi isim.

otobüste gidiyorsunuz mesela gecenin bir saati. sizden baska 1-2 kisi daha var koca otobüste. gidiyor otobüs, duraga gelince, kimsenin inecek olmamasina, durakta da kimsenin bulunmamasina karsin duruyor. ne gelen var ne giden. ama alman söför duruyor tam olmasi gerektigi yerde, saga yatiyor otobüs ve ön kapiyi aciyor. bakiyor saatine, duraktan kalkmasi gereken saat ve dakikada kapatiyor tekrar kapiyi, devam ediyoruz yolculuga.

böyle bir zihniyet nasil kurulmus, nasil oturmus bu düzen hayret ediyorum her gün. helal olsun adamlara diyorum bir yandan, diger yandan da saydiriyorum salak herifler diye.